Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEĆE NA DOBRO IZAĆI

Kad se kršćani mole za ekonomiju

31.10.2008.
u 12:22

Stari simboli špekulacija na Wall Streetu su bik i medvjed. "Medvjeđe tržište" ono je koje je u lošoj situaciji, a "medvjedi" su oni burzovni špekulanti koji očekuju pad vrijednosti dionica, dok je "bikovsko tržište" ono koje očekuje rast vrijednosti dionica.

Jedan je od najpoznatijih simbola financijskog optimizma brončani kip bika koji je 1989. (nakon financijske krize 1987.) pred zgradu burze na njujorškom Wall Streetu samoinicijativno postavio talijanski umjetnik Arturo di Modica.

Njujorška je policija to djelo "gerilske umjetnosti" uklonila, ali je zbog negodovanja javnosti kojoj se kip svidio (premda je Di Modica svoje djelo napravio da se ironično naruga mešetarskoj pohlepi) taj bik uskoro vraćen na Wall Street, dvije ulice južnije od zgrade burze, u park Bowling Green, i postao je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija financijskog središta SAD-a.

A kako američki kršćani nisu baš poznati po tome da shvaćaju ironiju, TV-propovjednica Cindy Jacobs odlučila je financijsku krizu olakšati molitvom za rast dionica i pozvala je ljude da joj se pridruže pokraj bika na Wall Streetu u srijedu 29. listopada (na 79. obljetnicu izbijanja najveće svjetske ekonomske krize) i pomole za rast dionica:
- Mi ćemo se kod kipa bika na Wall Streetu pomoliti Bogu da potakne pomak s bikovskih i medvjeđih tržišta na ono što osjećamo da će biti "lavovsko tržište", Božja kontrola and ekonomskim sustavom. Nemamo otkrivenja da će se to zbilja i dogoditi, ali znamo da se bez Božjeg upliva ekonomija mrvi u prah.

Molitva je i održana i, kako se vidi na slikama, okupio se znatan broj ljudi.

No, lijepi su to kršćani kad su zaboravili ono što su na vjeronauku trebali naučiti – što se dogodilo kad se zadnji put netko molio pred goveđim kipom. Preporučujemo Cindy Jacobs i njezinim sljedbenicima da malo prolistaju Sveto pismo, s naglaskom na Knjigu izlaska (32, 8-10):
- Gospod reče Mojsiju: "Idi, siđi dolje, jer narod tvoj, što si ga izveo iz zemlje egipatske, čini zlo. Brzo zađoše s puta, što sam im ga zapovjedio. Napraviše sebi tele liveno, pokloniše mu se, prinesoše mu žrtvu i povikaše: "Ovo je bog tvoj, Izraele, koji te izvede iz zemlje egipatske." Još reče Gospod Mojsiju: "Promatrao sam narod taj, i vjeruj mi, to je narod tvrdovrat. Sad pusti me, da se raspali gnjev moj na njega i da ga uništim, a tebe ću učiniti narodom velikim."

Kako je Svevišnji raspoložen ovih dana i što bi mogao napraviti tvrdovratim Amerikancima koji su se došli moliti pred zlatno te... pardon, mjedenog bika, bojimo se i pomisliti. Vijesti s Wall Streeta mogle bi u ovo doba oko Noći vještica postati zbilja jezovite.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?