Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražen Klarić

Izborni kodeks Večernjeg lista

glasačka kutija
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
16.08.2016.
u 18:30

Styrijina izdanja u Hrvatskoj Večernji list, 24sata i Poslovni dnevnik donijeli su zajednički izborni kodeks kojega će se pridržavati tijekom izborne kampanje

I. Opće odredbe

• Večernji list nezavisni je medij opće demokratske orijentacije koji podržava ideje i programe sa svrhom jačanja hrvatskih nacionalnih interesa i prosperiteta društva. Svoju neovisnu profesionalnu poziciju zadržat će i u izbornoj kampanji, o kojoj će izvještavati uravnoteženo i nepristrano, bez favoriziranja stranaka, koalicija ili nezavisnih lista.

Novinari i urednici Večernjeg lista mogu u svojim tekstovima ili u javnim nastupima (na televiziji, radiju itd.) izražavati svoje političke stavove, ali tako da ni na koji način ne dovedu u pitanje svoj osobni i redakcijski profesionalni dignitet.

• Večernji list neće dopustiti nikakve pokušaje stranaka i pojedinaca da na bilo koji način interveniraju u sadržaj njegovih izdanja, kao ni sve oblike političkih ili drugih pritisaka na njegove novinare, urednike i njegovu uređivačku politiku.

• Večernji list bit će odgovoran prema svojim čitateljima i prilikom objave različitih informacija ili dokumenata koji bi mogli kompromitirati stranke ili pojedince koji se kandidiraju za Sabor. To znači:

- provjerit će istinitost informacija ili dokumenata te procijeniti njihovu relevantnost za odluku birača,

- navest će kontekst i razloge njihove objave.

• Večernji list zadržava pravo da, u skladu sa svojom uređivačkom politikom, kritički i/ili satirički piše o strankama i kandidacijskim listama.

• Večernji list potiče što veći izlazak birača na birališta te na taj način sudjeluje u promicanju izbornoga procesa i općenito demokratizacije društva.

II. Medijska zastupljenost i ključne teme

• Večernji list izbornu će kampanju pratiti u svojim tiskanim izdanjima te na internetskom portalu. Stranke, koalicije i nezavisne liste neće imati jednaku medijsku zastupljenost. Kolika će njihova zastupljenost biti, Večernji list odredit će uzimajući u obzir sljedeće kriterije:

- trenutačni odnos snaga u Saboru (broj zastupnika),

- rejting izbornih takmaca u relevantnim predizbornim istraživanjima javnog mnijenja,

- posebnosti svoje uređivačke politike (objavljuje se sadržaj koji zanima čitatelje).

• Da bi svojim čitateljima olakšao orijentaciju u mnoštvu političkih programa i poruka, Večernji list posebno će preispitati za koje se vrijednosti zauzimaju stranke i pojedinci u sljedećim područjima:

- populacijska politika,

- gospodarstvo,

- obrazovanje,

- javna uprava i lokalna samouprava,

- socijalna politika,

- mirovinska politika.

• Večernji list preispitivat će utemeljenost i ostvarivost predizbornih obećanja stranaka, koalicija i pojedinaca, a nakon izbora pratit će njihovu realizaciju.

• Večernji list pozvat će svoje čitatelje da se pitanjima i komentarima uključe u izbornu kampanju.

III. Etička načela

• Večernji list protivi se ekstremizmima svake vrste.

U predizbornoj utrci zabranjeno je omalovažavanje na nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj i drugoj osnovi. Također, nije dopušteno pozivati na nasilje te poticati neravnopravnost spolova. Stoga će Večernji list posebno kritizirati stranačke i nezavisne pojedince koji:

- iznose laži i insinuacije o političkim suparnicima,

- šire zlonamjerne ili neutemeljene optužbe protiv bilo kojeg kandidata s namjerom da izazovu sumnju u njegovu lojalnost ili domoljublje,

- ističu fizičke, psihičke i druge osobine suparnika radi njihova omalovažavanja,

- iznose laži i insinuacije o privatnom životu suparnika u izborima i članova njihovih obitelji,

- vrijeđaju i omalovažavaju pripadnike nacionalnih, vjerskih i rodnih manjina.

• Večernji list pružit će strankama i pojedincima priliku da odgovore na suparničke optužbe koje je objavio u svojim izdanjima.

Komentara 3

Avatar arhaika
arhaika
07:04 17.08.2016.

hahaha. mos misliti. nikad niste objektivni. pol vijesti vam se odnose na srbiju kao da nemamo druge susjede. a sto se tice izbora uvijek ste na partijinoj strani.

Avatar Azriel
Azriel
21:39 16.08.2016.

A Jel bute brisali stranačke plaćenike po forumima?

TZ
tibold.zvonimir
00:10 17.08.2016.

još samo da nađete nekoga tko će povjerovati u takve nebuloze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije