Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi su zadovoljni

Sastanak Mosta, HDZ-a i SDP-a: 'Složili smo se oko svega, bio je ovo ugodan razgovor'

sastanak
Foto: HDZ/Twitter
1/16
18.12.2015.
u 17:16

Pregovori se nastavljaju u 19 sati kada počinje sastanak vezan za definiranje mandatara i druge pozicije, uključujući Sabor

Nakon tri i pol sata završio je sastanak predstavnika Mosta s predstavnicima Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste koji se održao u središnjici Mosta nezavisnih lista.

Tijek događaja pratite u nastavku:

17.10 sati - I HDZ-ova Ivana Maletić zadovoljna je razgovorima.

- Ovo je i dalje bio programski razgovor, nastavak na programske sastanke koje smo imali do sada, a u večernjim satima bit će daljnji razgovori o svemu ostalom. Mi smo vrlo zadovoljni ovim dijelom dogovora oko programa - rekla je Maletić.

Upitana o mogućnosti tripartitne Vlade odgovorila je da će se vidjeti kako će se stvari dalje razvijati. Na pitanje koliko je Petrov kao mandatar prihvatljiv HDZ-u Maletić je rekla da su to pitanja za neke druge razine.

- Mi smo se ovdje sastali oko programa, reformi, razvojnih programa za Hrvatsku, to je bila tema. Razgovarali smo o javnoj upravi, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave, poljoprivreda je pitanje broj jedan, svi smo se usuglasili da je to najvažnija grana u koju moramo dalje ulagati, o zaštiti okoliša - kazala je novinarima Maletić.

- O puno stvari smo razgovarali, a vjerojatno ćemo se dogovoriti oko nekih stvari, a hoćemo li oko svih, to ćemo vidjeti - rekao je njezin stranački kolega Željko Reiner. Upitan hoće li svi skupa formirati Vladu Reiner je uzvratio: "Mi ćemo razgovarati kao i do sada".

15.30 sati –  Nakon završetka sastanka pred novinare je izašla Ines Strenja Linić iz Mosta. – Danas smo započeli jednu posve novu priču. Došli smo do trenutka kada smo sve tri strane sjeli za stol da popričamo o svim ovim reformama o kojima smo razgovarali tijekom pregovora i o prijeporima koji su se iskristalizirali tijekom ovih razgovora. Jako sam zadovoljna načinom na koji smo uspjeli raspraviti, našli smo se na sredini, bio je ovo jedan ugodan razgovor, bio je ovo dobar dan za Hrvatsku, poseban trenutak je u kojem svi zajedno moramo razmišljati kako u Hrvatskoj donijeti promjene, sljedeća je godina izuzetno teška – rekla je Strenja Linić.

15.27 sati – Vi znate da sam ja po prirodi uvijek optimističan, a ovo danas je bilo sasvim dobro. Odradili smo ona pitanja koja su bila sporna u prethodnim razgovorima u područjima fiskalne i monetarne politike, zaštite okoliša, poljoprivrede, druga područja nastavljamo sutra raditi – izjavio je Branko Grčić.

– Ovo sve što smo radili potpuno smo  uskladili i s HDZ-om. Na  temelju ovoga što u programu i pišemo nema nikakvih zapreka tome, a drugo je stvar politike. Razgovori se nastavljaju večeras, o mandataru i drugim pitanjima, i idemo tim putem – rekao je Grčić.

Na pitanje je li mu prihvatljiva tripartitna Vlada Grčić je odgovorio potvrdno. Upitan o prijedlogu SDP-ova mandatara, o čemu bi se trebalo razgovarati na večerašnjem sastanku triju strana, Grčić je rekao kako je inicijalni prijedlog koalicije Hrvatska raste Božo Petrov.

- To je naš predsjednik Zoran Milanović jasno, javno izrekao, a ako do toga ne dođe, vjerojatno će biti alternativnih prijedloga - kaže Grčić, koji nije rekao tko će iz SDP-a doći na večerašnji sastanak.

15.25 sati – Završio je sastanak Mosta s predstavnicima HDZ-a i SDP-a. Prvi je sa sastanka izašao HDZ. - Nastavljamo sutra, nastavit ćemo prekosutra i kad ćemo doći do bilo kakvog rezultata bit ćete obaviješteni. O puno stvari smo razgovarali, dogovorit ćemo se oko nekih stvari, a da li oko svih to ćemo vidjeti - rekao je Željko Reiner i dodao da će oni razgovarati kao i do sada.

15.20 sati ˜–  Premijer RH i predsjednik SDP-a Zoran Milanović u Bruxellesu je na pitanje ide li sad izravno na pregovore s Mostom kazao da ne te da će to predstavnici stranke.  Milanović se vraća u Zagreb, ali ne ide ni na sastanak u 19 sati.

– Stavovi su manje-više jasni, idemo vidjeti, znatiželjni smo. Govori se o nestranačkom mandataru. Ne treba ponavljati koji je značaj tog posla i te dužnosti. U ovom trenu ta osoba je nepoznata. Mi nemamo pojma o kome se radi. Ja sam upravo zato rekao OK, hajdemo razgovarati o g. Petrovu, on ima nekakav legitimitet, on je malen, ali ga ima. Znate li možda vi tko je kandidat za hrvatskog premijera ili premijerku? izjavio je Milanović novinarima.

Na pitanje tko je njihov kandidat, Milanović je kazao: ''Petrov''.

– Ali moramo sjesti i razgovarati. Nama to djeluje u ovoj cijeloj neobičnoj i pomalo mučnoj priči  još jedino održivo. Onda smo rekli da smo spremni razgovarati ako i to propadne, idemo vidjeti koja je to 4. opcija osobe koja nema nikakav legitimitet što je važno u politici i u izvršnoj vlasti. Pa da vidimo tko je ta osoba. Ja bih očekivao da se imena nekih stručnjaka već vrte. Ne bivših i oronulih HDZ-ovaca koji su navodno sad nestranački ljudi, nego zaista. Moram priznati da zaista cijenim hrabrost i profil osobe koja na takvo nešto hoće uopće pristati. Ja sam razgovarao s nekoliko ljudi. Čisto onako skautski, naravno ne bilo s kim, to su vrlo sposobni i jaki ljudi. I neovisni i nepotkupljivi. Međutim, odgovor u ta dva navrata uvijek je bio ne mogu, stid me je – rekao je Milanović.

Komentirao je i izjavu Bože Petrova koji je kazao da će u utorak ili biti poznat mandatar ili će ići na nove izbore.

–  Dobro, on je to rekao. Ja i dalje smatram da ima dobre namjere. Međutim, put do nekog mjesta isto tako može biti popločan dobrim namjerama – rekao je Milanović.

Upitan zašto on ne da prijedlog za 4. varijantu, Milanović je kazao: '– Zato što želim čuti. Dakle, mi smo predložili g. Petrova i time smo se, kako oni kažu, vratili za stol. Mi nismo nikad otišli s tog stola, HDZ je sve vrijeme bio prijetvoran i neiskren. I uvijek su čekali da SDP i koalicija donese svoj stav da bi onda mogli minutu prije 12 donijeti nekakav ambivalentan stav, otresti se na nas i reći "evo, mi smo tu." To nije ni inteligentno ni pošteno. Prema tome ne dopuštamo da se od nas rade bedaci. Bedasti nismo. Iskusni smo i kvalitetniji za ovaj posao, ali se nećemo dati nasamariti. Naivčine nismo.

– Ponovit ću: s Mostom naša koalicija ima uvjerljivu parlamentarnu većinu. HDZ i njegovi partneri s Mostom nemaju parlamentarnu većinu, nego moraju ići u ono što Karamarko naziva puzajućim državnim udarom, a ja nazivam običnim konstituiranjem hrvatskog Sabora. Tu se ne radi o plijenu, radi se o normalnom funkcioniranju države. Ja taj dio ne razumijem. Ideološki, tvrdi se sve vrijeme da Most nije ni lijevo, ni desno, ni u centru, nego je posvuda, da je za reforme – dodao je Milanović.

12.45 sati – Pregovarački tim Mosta čine Slaven Dobrović, Ružica Vukovac, Ines Strenja Linić, Robert Podolnjak i Ivan Lovrinović. U izaslanstvu HDZ-a, koje je u središnjicu Mosta stiglo zadnje, su Oleg Butković, Goran Marić, Željko Reiner, Ivana Maletić, Nikolina Babić, Dražen Bošnjaković, Darko Horvat i Martin Pastuović, dok je SDP stigao u sastavu Branko Grčić, Siniša Hajdaš Dončić, Gordan Maras, Arsen Bauk, Boris Lalovac i Milanka Opačić.

12.30 sati – Voditeljica HDZ-ova izaslanstva Ivana Maletić kazala je da, budući da nema detaljnog dnevnog reda, ne može ulaziti u detalje popodnevnog sastanka s Mostom i SDP-om, istaknuvši kako će se zalagati za projekte koji su važni za gospodarski rast i razvoj Hrvatske. – Uvijek smo u razgovorima vezanima uz programe i projekte koji su važni za gospodarski rast i razvoj Hrvatske – rekla je Maletić novinarima pred središnjicom HDZ-a, upitana o gospodarskim reformama za koje će se zalagati.

Napomenula je i da su te reforme već puno puta raspravili na stručnim sastancima te se sada dogovara akcijski plan za njihovu provedbu uz konkretizaciju koraka, zbog čega i idu na sastanak.

12.00 sati – Na sastanak su stigli i predstavnici Domoljubne koalicije. Željko Reiner iz HDZ-a rekao je da su očekivanja da postignu konkretne dogovore sa svima koji će biti na sastanku.

– Vjerujemo u zajedništvo i da Hrvatskoj treba napokon stabilna vlada – rekao je Reiner na pitanje vjeruju li u tripartitnu vladu. Također je kazao da su oni puno bliže Mostu nego suprotna strana.

11.58 sati –  Dolazimo na sastanak s puno dobre volje i bez fige u džepu – rekao je kratko Branko Grčić iz SDP-a pri dolasku na sastanak. Dodao je da su odluke koje su donijeli bile teške, ali u korist suradnje i formiranja Vlade koja bi trebala u što kraćem vremenu nastaviti pozitivne procese koje je započela njihova Vlada.

Na sastanak je stigao dio predstavnika Mosta i koalicije Hrvatska raste, očekuje se i dolazak predstavnika Domoljubne koalicije.

11.52 sati – Ovo je velik dan za Hrvatsku, očekujem i dogovor jer onaj tko danas dolazi očito je spreman za dogovor. Mi smo za dogovor, a u utorak ćete saznati ime mandatara – rekla je Ines Strenja Linić.

11.50 sati – Mi smo rekli naše zahtjeve, sad moramo uskladiti odgovore koji nisu potpuno istovjetni od obje strane, nikad nismo razgovarali svi troje zajedno o tim stvarima – izjavio je zastupnik Mosta Robert Podolnjak prije sastanka. – Treba uskladiti detalje koji su djelomično različiti, a to je jedino moguće provesti zajedno, svaka strana ima neke svoje posebne zahtjeve – dodao je.

11.49 sati – Ispred sjedišta Mosta u Smičiklasovoj 19, prije sastanka s predstavnicima Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste, netko je pred novinare bacio stari plakat HDZ-a. Ispod fotografije Franje Tuđmana na kojoj piše "odlučimo sami o sudbini svoje Hrvatske" dopisano je "ovo nije moj HDZ, ovi su me izdali".

11.40 sati – HDZ-ov tim na sastanku s Mostom u podne predvodit će ekonomska stručnjakinja i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić, doznaje se u HDZ-u.

Na pregovorima će ispred HDZ-a sudjelovati i Goran Marić, Oleg Butković, Željko Reiner, Dražen Bošnjaković, Darko Horvat, Martin Pastuović i Nikolina Babić.

Na današnjem bi sastanku trebale biti definirane ključne reforme koje bi se trebale provesti tijekom predstojeće četiri godine. Za 19 sati najavljen je i sastanak na kojemu se očekuje definiranje mandatara i druge pozicije, uključujući Sabor.

Petrov: Mandatar će biti poznat u utorak

– U utorak će biti poznat mandatar nove Vlade ili idemo na nove izbore – poručio je sinoć iz Metkovića lider Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.  Iako je Glavni odbor SDP-a prvotno odbio razgovore o zajedničkoj vladi s HDZ-om, čelnik SDP-a Zoran Milanović prije dva dana uputio je pismo Mostu u kojem ih je pozvao na nastavak pregovora te istaknuo kako je spreman razgovarati o Petrovu kao budućem mandataru.  

Petrov je na to sinoć poručio kako se danas u podne sastaje s „prvom stranom koja je pristala, a druga stana, ako se želi priključiti sastanku, pozvani su“.  

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jučer je kazao kako je Milanovićevo nuđenje premijerske dužnosti čelniku Mosta Petrovu tek jedan u nizu Milanovićevih „neuvjerljivih obrata“ s obzirom na to da on „stalno mijenja mišljenja i teze, a interes mu je samo sačuvati fotelje“. Milanović je pak iz Bruxellesa poručio da je očito kako je SDP puno direktniji i iskreniji od HDZ-a koji, tvrdi Milanović, cijelo vrijeme "mulja".

>> Karamarko o Milanoviću: On će se na kraju učlaniti u HDZ. A možda i u Most 

>> 'HDZ je pokazao da nije u stanju niti donijeti jasne odluke niti ih otvoreno i jasno komunicirati' 

>> Petrov: Nema više šamaranja, ili ćemo imati u utorak mandatara ili idemo na nove izbore!

Komentara 248

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
10:19 18.12.2015.

Završite već jednom s tom farsom i idemo na nove izbore. Most očito služi za održavanje komunističke partije na životu pošto-poto! Nakon što ih Milanović mjesec dana pokušava rastrojiti i sastaviti vladu primjenom političke korupcije oni sad trebaju "utvrditi jesu li Milanovićeve namjere iskrene". I onda se opet pljuje po HDZ-u. Da je HDZ napravio i izgovorio ono što je izgovorio Milanović u prošlih mjesec dana više ih ne bi bilo niti u tragovima. Upravo po tome se vidi da ovo u Hrvatskoj nema veze s demokracijom, partija kontrolira sve medije, represivni aparat - njima je sve dopušteno, a tko se usudi zucnuti protiv njih doslovno nestaje!

DU
Deleted user
09:47 18.12.2015.

Milanovic ovaj salto mortale cini u namjeri razbijanja Mosta a ne tripatitne vlasti......jasno je da IDS, HNS, ljevi umirovljenici....puše sa SDP om u tripartitnoj vlasti bas kaoi u oporbi.....jedini cilj manovra je razbijanje Mosta i dobivanje jos 2 glasa uz foteljase prgometa i petrinu.

Avatar Idler 3
Idler 3
10:12 18.12.2015.

IDS-u je sam bitno i dalje bit "prvi u selu, a ne drugi v gradu", a HNS bi sam pokoju ministarsku fotelju....i par doministarskih i svi podržavaju svog koalicijskog partnera! Mila majko kak sve više "pokazivaju noge" kaj ovo odmiče >;-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije