Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U lovu na 19 mandata

Ni Milanović ni Karamarko neće cjepkati Most

09.11.2015., Zagreb - Drago Prgomet i Bozo Petrov, celnici Mosta, popili su kavicu prije stranackog sastanka na Iblerovom trgu.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
10.11.2015.
u 11:01

Šef SDP-a u boljoj je pregovaračkoj poziciji. Prvi je Most pozvao na suradnju, nije ga napadao, ima i bolji koalicijski kapacitet

I šef SDP-a Zoran Milanović i šef HDZ-a Tomislav Karamarko već su krenuli u lov na 19 mandata Mosta, a i jedan i drugi čvrsto obećavaju da ga neće razbijati. Drugim riječima, nemaju ga namjeru uništiti. U vrhu SDP-a doznajemo i da Zoran Milanović na pregovore s Mostom ide zajedno s IDS-om te da će jedna od tema razgovora svakako biti i decentralizacija.

Sad bi svi reforme

– Ne mislimo ih cjepkati. Dobili su povjerenje građana za svoj projekt i mi to poštujemo. To treba respektirati. Spremni smo razgovarati o reformama, sjesti i redefinirati svoj program. Želimo Most u kompletu i s njima bismo imali jednu vrlo stabilnu većinu u Saboru koja bi mogla provesti kvalitetne reforme od kojih mi ne bježimo – kaže nam jedan visokopozicionirani SDP-ovac. I u SDP-u i u HNS-u smatraju da bi bilo jako dobro da Most bude i dio vlade te da snosi odgovornost za vođenje države. U koaliciji Hrvatska raste vjeruju da su oni ti koji imaju više šanse doći do dogovora s Mostom.

– Jako bih se iznenadio kada bi se Karamarko uspio s njima dogovoriti. Jedino ako netko ne želi isprovocirati nove izbore, a vjerujem da to nije slučaj – kaže nam jedan SDP-ovac.

Ni u Domoljubnoj koaliciji ne odustaju od dogovora s Mostom. Tomislav Karamarko, šef HDZ-a, jučer je od ranog jutra bio u HDZ-u. Analizirali su se izborni rezultati, što je pošlo po zlu, ali i pripremala platforma za pregovore s Mostom. Kontakti su ostvareni, a u HDZ-u iznose tri ključne teze kada je riječ o izbornim zvijezdama. Žele pregovarati s kompletnim Mostom, nema govora, obećavaju, o vrbovanju njegovih vijećnika. Drugo, smatraju da Most ne može u koaliciju ili suradnju s Hrvatskom raste jer su im birači dali glas kako bi tu "nesposobnu vladu" promijenili. Treće, u HDZ-u su uvjereni da Most nema što tražiti s ljevicom jer je Petrov proizišao iz konzervativno-desnog Hrasta i povezan je s Crkvom, kojoj je pak jedina želja smijeniti lijevu, ideološki "nepoćudnu" vladu. Budući da se Most prije izbora izjašnjavao da neće u koaliciju ni sa SDP-om ni s HDZ-om, nego kao uvjet traži prihvaćanje svojih reformi, HDZ-u će podloga za pregovore s Mostom biti njihov gospodarski program. Očekuje se da će se pregovori voditi na razini predsjednika stranaka, dakle Petrov – Karamarko, plus suradnici. U HDZ-u se doznaje da su Mostu spremni ponuditi formiranje vlade stručnjaka koja bi provodila reforme, a u Saboru imala podršku HDZ-a i Mosta. Taj bi scenarij možda podrazumijevao da ni Karamarko ni Petrov nisu premijeri. U HDZ-u zasad ne daju odgovor na pitanje što ako Most bude inzistirao da Petrov bude premijer. Stječe se dojam da smatraju kako Petrov to i ne želi biti.

Zoran Milanović ipak je u boljoj pregovaračkoj poziciji. U kampanji ih nije napadao, a prvi je u izbornoj noći pozvao Most na suradnju, pozvao ih je na razgovor i to kao partnere. S druge strane Karamarko im je čestitao tek nakon što ga je na to podsjetio Branko Hrg, šef HSS-a. Milanović ima i veći koalicijski potencijal. Uza sebe ima IDS i njegova tri mandata, a bliža im je većina od osam manjinskih zastupnika. Sa svoja dva mandata HDSSB je spreman, neslužbeno doznajemo, biti tehnička potpora Vladi koju će pokušati sastaviti Zoran Milanović. Tražit će zauzvrat novac za Slavoniju i Baranju. I Radimir Čačić koji je osvojio jedan mandat jasno je poručio da bi radije s lijevima nego s desnima te također očekuje razgovor o programima. A to nije za zanemariti, pogotovo ako u konačnici dođe do razilaženja unutar Mosta.

Ide decentralizacija

Zanimljivo je i da svi članovi koalicije Hrvatska raste s kojima smo razgovarali poručuju kako su spremni na reforme i kako je konačno došlo vrijeme da se odrade neke stvari. Priliku da dobije što godinama želi neće propustiti ni IDS.

– S Mostom i sa SDP-om razgovarat ćemo isključivo o programu. Nadam se što prije, nemamo vremena za gubljenje – kaže šef IDS-a Boris Miletić. Potvrdio je da će jedna od tema biti decentralizacija te poručio kako mu je drago što će se za stolom naći i gradonačelnici Metkovića i Omiša, koji znaju što treba lokalnim upravama.

>> Petrov o pregovorima sa SDP-om i HDZ-om i prvoj reformi: Moglo bi biti otkaza za političke uhljebe

>> Što će učiniti Milanović ako Božo Petrov poželi biti predsjednik Vlade?

Komentara 158

MD
majčina dušica
11:08 10.11.2015.

Nakon četiri godine uništavanja Hrvatske Milanović je u boljoj pregovaračkoj poziciji? Pa dosta više tog pranja mozga..

TL
tomassi.lossano
11:26 10.11.2015.

Nevjerojatno mi je da se priča o suradnji Milanovića i Mosta na reformama i rezovima dok je puna država plakata na kojima Zoki u prvom planu poručuje da nije za reforme i rezove, a u pozadini stoji Karamarko sa škarama.

BI
bigstar
11:12 10.11.2015.

bilo bi krajnje neposteno prema biracima Mosta da Prgomet i Petrov podrze Milanovica jer su njihovi biraci desno orijentirani i glasali su protiv ove nesposobne vlade! To bi bila izdaja!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije