Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stvaranje većine

Božo Petrov otkrio o čemu su razgovarali sa SDP-om i HDZ-om

Božo Petrov
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/18
02.12.2015.
u 18:06

Petrov je uz to, kako doznajemo, predložio i drugu mogućnost ako se ova zakomplicira, a to je da popola predsjednički mandat podijele SDP-ov Josip Leko i HDZ-ov Željko Reiner.

Neslužbeno doznajemo od sudionika sastanka na Iblerovu trgu da je Božo Petrov predložio da SDP i HDZ kao predsjednika Sabora podrže Mostova zastupnika Roberta Podolnjaka što su, kako doznajemo, svi partneri koalicije Hrvatska raste prihvatili. 

Petrov je uz to, kako doznajemo, predložio i drugu mogućnost ako se ova zakomplicira, a to je da popola predsjednički mandat podijele SDP-ov Josip Leko i HDZ-ov Željko Reiner. Iako nije jasno kako bi se to provelo, sada ostaje vidjeti hoće li i HDZ, s kojim su trenutačno na sastanku, pristati na takvu ponudu.

19.30 satiRobert Podolnjak u razgovoru za Novu TV nije htio potvrditi da je kandidat za predsjednika Sabora. Rekao je kako su sve opcije otvorene.

- Ja vam moram odgovoriti činjenicom da Klub zastupnika Mosta ne može predložiti predsjednika Sabora jer nemamo trećinu zastupnika koja je po poslovniku potrebna - rekao je Podolnjak.

- Mi smo otvoreni za sve prijedloge koji će imati konsenzus ključnih političkih opcija u Saboru - rekao je Podolnjak, dodajući da su otvoreni i za kandidate iz dviju najvećih koalicija.

- Loptica nije u našem dvorištu - poručio je.

Naglasio je da pregovori nisu okončani te da će se nastaviti sutra ujutro, a možda čak i tijekom konstituirajuće sjednice.

19.23 satiTomislav Karamarko nije htio potvrditi da je Robert Podoljnjak Mostov prijedlog za kandidata za predsjednika Sabora. 

- Naravno da je gospodin Reiner naš kandidat, mi smo ga kandidirali i to je naše pravo, a sutra ćemo na klubu zastupnika u 8.30 razgovarati o onome što su nam kolege iz Mosta predlagale, mislim da je to demokratski - rekao je Karamarko. Više čitajte ovdje.

18.28 sati – HDZ će odluku o tome hoće li podržati Podolnjaka donijeti sutra ujutro na Klubu zastupnika prije Sabora.

18.05 satiBožo Petrov nakon sastanka u HDZ-u nije htio potvrditi da je Podolnjak njihov prijedlog za predsjednika Sabora. Rekao je da su s obje koalicije razgovarali o istim temama.

– Bavili smo se usuglašavanjem onih prijedloga reformi koje smo imali. Vidjelo se da se i jedna i druga strana se s nama slažu. A druge teme bile su, naravno, način na koji mi vidimo formiranje vlade, to je ono što smo cijelo vrijeme do sada zastupali, to je ovaj zajednički model reforme vlade konsenzusom. A treća tema je ono što će se događati sutra u Saboru, a to ćemo vidjeti – rekao je Petrov uz smiješak.

Većina HDZ-ovaca nije htjela davati izjave, a još uvijek se čeka izlazak šefa stranke Tomislava Karamarka.

17.05 sati – Nećemo pristati na kandidata koji neće dobiti potporu i HDZ-a i SDP-a. Pristajemo samo na kandidata koji će biti izabran konsenzusom – kazao je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja u emisiji Hrvatska uživo HRT-a na pitanje o tome koga će podržati za predsjednika Sabora.

Na pitanje o neslužbenim informacijama da je na sastanku Mosta i koalicije Hrvatska raste dogovoreno da predsjednik Sabora bude Mostovac Robert Podolnjak, Grmoja je rekao da nije bio na tom sastanku i ne zna što je dogovoreno, ali i dodao da je "super", ako je koalicija Hrvatska raste pristala na Podolnjaka. – Očekujemo isto i od HDZ-a i onda ćemo dobiti predsjednika Sabora. Tražit ćemo javno glasovanje o predsjedniku Sabora. Očekujemo da predsjednik Sabora bude izabran na transparentan način – kazao je Grmoja.

13.10 sati – Nacionalno vijeće Mosta danas je u 10 sati počelo sa sastankom na kojem će analizirati odgovore koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije na njihove prijedloge reformi.

Nakon sastanka Mosta, a uoči sastanka sa SDP-om, glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja rekao je da su po programskim postavkama analizirali odgovor SDP-a i HDZ-a. 

– Načelna suglasnost je velika, postoje nekakvi odgovori koji nisu najbolje razjašnjeni i to ćemo u daljim konzultacijama riješiti. I jedni i drugi su suglasni pa ćemo vidjeti. A naša daljnja pozicija je ista, znači reformska vlada, nastavljamo s razgovorima – objasnio je Grmoja. Na pitanje što ako te dvije stranke ne pristanu na reformsku vladu, odgovorio je: "To ćemo to vidjeti."

– Mi cijelo vrijeme govorimo isto i inzistiramo na reformskoj vladi. Odgovornost je na HDZ-u i SDP-u, a konstantno se odgovornost prebacuje na Most. Oni imaju sasvim dovoljno ruku da sastave vlast i ja ne znam zašto je problem u Mostu. Ne bježimo od odgovornosti, ponudili smo i program i rješenja, oni su se s programom složili, nudimo rješenje, čekamo da odgovore – objašnjava Grmoja.

'Pat pozicija'

Ne očekuje od zastupnika koji su se odvojili od njih da vrate mandate Mostu. 

Svatko može zadržati svoj mandat, a ako oni smatraju da na osnovi rezultata i rejtinga Mosta nisu ostvarili uspjeh, ne moraju vratiti mandat – dodaje Grmoja. 

Nemaju još kandidata za predsjednika Sabora, no ako bude "pat pozicija" kao što se čini, naglašava Grmoja, onda će predložiti svog kandidata. No više će, dodaje, znati nakon današnjih sastanaka sa strankama.

– Predložit ćemo ga javno, a oni ga mogu podržati konsenzusom – tvrdi on.

S obzirom na to da je Uskok naložio istragu o korupciji i pritiscima, Grmoja je potvrdio da je i on pozvan. 

– Ja upravo idem na obavijesni razgovor na krimpoliciju. Reći ću ona saznanja koja imam, ali očekujem da na isti razgovor budu pozvani i premijer Milanović i ministar obrane Kotromanović i gospodin Prgomet i gospodin Rašković i gospodin Kalmeta. Ne mislim da je bilo nezakonitih pritisaka na nas, riječ je o ponudama mjesta, nije bilo prijetnji i znači da možda tu nema nikakvog kaznenog djela, ali očito je riječ o političkoj trgovini – tvrdi Grmoja te dodaje da je pozvan jer je s tom pričom izašao u medije. Na razgovor je, dodaje, pozvan i Ivan Kovačić, a ne zna je li i Ines Strenja Linić.

'Neki se žele vratiti'

 Upitan ima li Most i dalje 15 zastupnika, odgovorio je: 

– Možda i više, neki se žele i vratiti. Evo, gospodin Petrina me zvao, želi se vratiti, ali mislim da ćemo prvo tražiti javnu ispriku – zaključio je Grmoja.

Čelnik mosta Božo Petrov nije htio davati izjave uoči sastanka.

Zastupnik Mosta Robert Podolnjak nije htio komentirati špekulacije da će on biti kandidat za predsjednika Sabora.

 – Danas ćemo razgovarati o pripremama za konstituirajuću sjednicu Sabora – kazao je Podolnjak kojem smeta požurivanje zastupnika Mosta.

– Vi uvijek stavljate najveću odgovornost na stranku koja ima deset posto mandata u Saboru. Nije odgovornost na manjoj političkoj opciji. Odgovornost je na političkim opcijama koje imaju veći postotak mandata u Saboru. I to bi trebalo biti normalno. Očekivati odgovornost od najvećih opcija, a ne najmanjih ili onih koje imaju tek manji broj mandata – objašnjava Podolnjak. Ne želi unaprijed nagađati kako će se cijela ova priča sa sastavljanjem vlade razvijati.

– Ne možemo unaprijed hipotetski govoriti o situacijama koje se mogu dogoditi. Odvija se proces konzultacija. On će trajati, kako kažu ustavnopravni stručnjaci, najmanje dva mjeseca, možda i dulje. Vidjet ćemo. Sutra se neće dogoditi ništa presudno – tvrdi Podolnjak.

Ukidanje prava

Na pitanje zna li koliko će porezne obveznike stajati konstituiranje Sabora, odgovara da je Most kao politička stranka ponudio je i ponudit će prijedlog zakona da se ukinu sva prava zastupnika nakon prestanka mandata na prvoj radnoj sjednici Sabora. 

– To smo rekli i iza toga stojimo i to ćemo učiniti. Taj  prijedlog zakona mogu predložiti neki saborski odbori, primjerice Odbor za ustav, ne treba to biti Vlada ili neki drugi saborski odbor. Zakon može biti prihvaćen na sjednici po hitnom postupku, to je, dakle, naš stav. To ćemo predložiti u Saboru i to govorimo od početka pregovora i od toga nećemo odustati, budite uvjereni – poručio je Podolnjak.

S obzirom na to da je DORH policiji naložio izvide o navodnom kupovanju mandata i prijetnjama, Podolnjak je kazao:

– Meni osobno nitko nije nudio ništa, nikakvih nemoralnih ili bilo kakvih drugih ponuda nije bilo.

– Nisu mi prijetili, nisu mi nudili novac, zašto bi me zvali iz USKOK-a – dodala je zastupnica Ines Strinja Linić koja je, podsjetimo, tvrdila da joj je SDP preko posrednika nudio mjesto u izvršnoj vlasti ako im da mandat.

Ružica Vukovac, članica Nacionalnog vijeća Mosta i pregovaračkog tima za poljoprivredu uoči sastanka kazala da još pregledavaju odgovore SDP-a i HDZ-a. 

– Jučer je došla jedna dopuna iz HDZ-a. Moramo odvagnuti da vidimo što je. Mi danas moramo i kao dio tima, vođe, kako god nas zvali, dati svoje izvješće i moramo kompletan materijal usporediti, neke stvari se ne slažu. Ja konkretno za poljoprivredu mogu reći da će kod agrobanke biti najveći problem, to je nama najvažnija stvar i o njoj pričamo već tjednima, čak smo ispred udruge OPG Život organizirali okrugli stol i od toga odstupiti nećemo. Smatram da je to najvažnija stvar ako krenemo jačati taj sektor – objasnila je Vukovac.

Ne zna hoće li se danas donositi konačne odluke. One, dodaje, slijede tek na kraju. 

Malo su ranije razgovarali o kandidatu za predsjednika Sabora, ali nisu donijeli odluku o tome.

– Naravno da razgovaramo o svim temama koje su aktualne, a jako ih je puno, ali mislim da naš PR izlazi redovito sa svim bitnim informacijama – dodaje Vukovac. Naglašava da se Most, bez obzira na to što su ostali na 15 zastupnika, nije rasuo. 

– Nas je 15 čvrstih zastupnika i uz to imamo jako mnogo ljudi koji su u nacionalnom vijeću, a nisu bili ni na listama, znači to je sve Most, a nisu samo saborski zastupnici Most – pojašnjava Vukovac te dodaje da se dvije zastupnice Hridi i Stipe Petrina još mogu predomisliti i priključiti Mostu ako to žele.

 – Oni su išli zajedno pod platformom Mosta na izbore i prema mome mišljenju bilo bi pošteno vratiti mandat Mostu ako ne budu htjeli s nama dalje surađivati, ali to je njihova stvar i mi na tome nećemo inzistirati. Nacionalno vijeće je stvorilo Most i to je ono što ljudi nikako da prihvate. Nacionalno vijeće i zasebno tijelo MAP, modeli altruizma u politici, stvorili su Most – zaključila je Vukovac.

U 13 sati predstavnici Mosta su razgovarali sa SDP-ovcima na Iblerovu trgu, a dva sata poslije počinje sastanak s HDZ-ovcima u središnjici na Trgu žrtava fašizma. Najavljuju da će to biti politički razgovori, a moguće je da će u delegaciji Mosta ovaj puta biti i Božo Petrov.

Pregovarači Mosta nezavisnih lista na čelu s Božom Petrovom napustili su nešto prije 14 sati središnjicu SDP-a, no nisu htjeli govoriti o čemu se pričalo na jednosatnom sastanku s čelnicima stranaka koalicije Hrvatska raste, predvođenima predsjednikom SDP-a i još uvijek aktualnim premijerom Zoranom Milanovićem.

Na pitanje znači li početak političkih razgovora sa SDP-om i HDZ-om i razgovor o mogućim imenima za mandatara i ministre, Lovrinović je kazao da tek trebaju o tome odlučiti.

Prvi put na pregovorima s Mostom bit će premijer i šef SDP-a Zoran Milanović, a s delegacijom Mosta razgovarat će uz Milanovića i ostali čelnici koalicije Hrvatska raste. Podsjetimo, prije službenih pregovora stručnih timova Mosta i koalicije predvođene SDP-om lideri Mosta i SDP-a Božo Petrov i Zoran Milanović susreli su se samo jednom na kratkom sastanku u zagrebačkom hotelu Westin, tri dana nakon parlamentarnih izbora.

>> Milanović danas po prvi put na pregovorima s Mostom

Komentara 259

JB
juraj.borich123
10:31 02.12.2015.

Odlučno su odlučili da su vrlo neodlučni i čvrsto stoje iza toga.

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
12:03 02.12.2015.

Naravno da je na Most-u najveća odgovornosti, oni ju sad pokušavaju prebaciti na druge, ali oni sami su najodgovorniji. Uporno ustrajanje na nekoj vladi nacionalnog jedinstva je pucanj u prazno, u Most-u se igraju politike, vode maratonske pregovore dok istodobno imamo izvanredno stanje u zemlji i treba što prije reagirati. Trebalo bi im biti jasno da sad nije vrijeme za izborni populizam nego za brzu akciju, izbori su prošli već prije mjesec dana -dokad se oni misle sastajati na kavama okolo po gradu?! Ovo je upravo ono što se događa kad se na izbore idu ljudi koji nisu spremni preuzeti odgovornost za svoju zemlju. Most je najveća prijevara glasača dosad!

Avatar links
links
10:31 02.12.2015.

neće danas donjeti odluke, ma samo polako, imate vremena do 2019-te, samo nas nastavite zaheravati.... što ste se upuštali u nešto za što niste sposobne, vidite da vam je neka lokalna razina limit a za neke je i to previše...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije