Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božo Petrov:

Davno je završio predizborni folklor, a ako nije, krajnje je vrijeme da se završi

Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.12.2015.
u 07:00

Božo Petrov nakon neuspješnog konstituiranja Sabora rekao nam je da se on ipak nadao drukčijem ishodu te nam je otkrio koji su sljedeći koraci Mosta.

Božo Petrov, čelnik Mosta nezavisnih lista, nakon neuspješnog konstituiranja Sabora rekao nam je da se on ipak nadao drugačijem ishodu te nam je otkrio koji su sljedeći koraci Mosta.

Jeste li očekivali da će saborsko zasjedanje završiti nastavkom pat-pozicije?

Možda je, s obzirom na politiku kakva je bila zadnjih 20 godina, to izgledalo realno, ali sam se ja iskreno nadao da će ipak pronaći način da se može drugačije politički komunicirati i djelovati. Zbog toga sam se nadao da danas ovakav rezultat neće biti.

Jeste li se razočarali?

Ne mogu reći da sam se razočarao. S obzirom na ljude koji su danas uključeni u politiku, ne mogu se iznenaditi, ali žao mi je jer smo opet izgubili određeno vrijeme. Želim naglasiti kako su zastupnici Mosta ostali dosljedni sebi. Ostali smo dosljedni onome što smo govorili za vrijeme pregovora i što smo komunicirali s javnošću. Pokazali smo da se ne možemo prodati za fotelju, da nećemo popustiti pritiscima i da imamo hrabrost i snagu odustati od pozicije predsjednika Sabora u koliko to ne vodi barem privremenom rješenju. To bi trebao biti dovoljan pokazatelj koliko smo ozbiljni i dosljedni.

Koji su sljedeći koraci Mosta?

Ovakva situacija ne vodi nikamo. Zato je Most nezavisnih lista pozvao Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka na zajednički sastanak u ponedjeljak u 12 sati, u našim prostorijama u Zagrebu.

Zašto očekujete da će se njih dvojica odazvati vašem pozivu?

Pokazali smo se korektnima prema obje velike opcije, odradili smo kompletan posao, izlazili im u susret i bili od riječi u odnosu na ono što smo razgovarali tijekom sastanaka. Zato ih pozivamo na odgovornost i ozbiljnost, obojicu. Da nam se pridruže. Ne znam koliko je ozbiljno da jedna strana uopće ne da svog kandidata za predsjednika Hrvatskog sabora, a čelnici druge strane se vesele nakon saborske sjednice, zadovoljni kako završava priča. Za mene je ovo vrlo ozbiljna situacija. Davno je završio predizborni folklor, a ako nije krajnje je vrijeme da se završi.

Jesmo li pred novim izborima?

U ovom trenutku to ne mogu procijeniti. Nadam se da do novih izbora neće doći. Ako dođe, neće biti zbog nas. Mi smo pokazali da smo spremni na dogovor i na privremena rješenja do završetka pregovora. Ostali smo pri svojoj riječi. Ne mogu dopustiti da se na 10% zastupnika prebaci kompletna odgovornost. Danas je bio eklatantan primjer tko je taj tko treba podnijeti odgovornost, odnosno tko se ponaša neodgovorno.

>>SDP prihvatio poziv Mosta. Milanović na sastanak vodi i partnere iz koalicije

>>'Praktički smo danas doznali da HDZ ne prihvaća naš prijedlog predsjednika Sabora'

>>'Bili smo sigurni da smo blizu dogovora s Mostom'

Komentara 94

SR
Srcehrvatsko
07:33 04.12.2015.

Ja sam več na poslu a naši političari još spavaju

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
07:11 04.12.2015.

Ma čuj ovu Božicu, ne vjerujem, politika kakva se vodila zadnjih 20 godina? Božice, a kakva se to politika vodila zadnjih 20 godina? Da ti pomognem...demokratska politika u okviru društvenog okvira parlamentarne demokracije, u kojoj postoji vlast i u kojoj postoji oporba. Vrlo jednostavno, kad vlast radi loše, gubi na izborima, i na vlast dolazi netko drugi. Ako vlast radi dobro, onda ostaje na vlasti. A ti bi sad neku drugu politiku, Božice? Politiku konsenzusa - jedna partija, jedna politika, nema oporbe, ko u Sjevernoj Koreji? Neće ići, Božice. Drukčija politika od parlamentarne demokracije je diktatura, Božice. A to više nećemo. Nećeš dopustiti da se na 10% zastupnika prebaci kompletna odgovornost? Pa odgovornost je na onima koji krše zlatno pravilo parlamentarne demokracije, ne žele doći na vlast i ne žele maksimizirati provedbu svog programa, a to ste vi ćuprijaši sa svojim glupavim igricama i izmišljotinama. Na vama i jest odgovornost, a naročito zbog toga što je vaše biračko tijelo demokratski najnepismenije i najograničenije, radi se o likovima kojima je jedini kriterij na glasovanju da biraju "nešto novo", ma koliko im to bilo nepoznato, od laburista, Oraha, Živog Zida i sad vas.

BB
bbmanbat
07:38 04.12.2015.

Neće valjda na kraju dati podršku nesposobnjakovićima koji su zadnje 4 godine gazili Hrvatsku i zbog kojih su se i odlučili politički angažirati na državnoj razini!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije