Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni izbori

Pariz udesno, Rim lijevo, Atena i ulijevo i udesno

Marine Le Pen
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
26.05.2014.
u 17:45

Sa 40 posto osvojenih glasova talijanski socijalisti najjači su u Europi. Na desnom spektru apsolutna je pobjednica Marine Le Pen

Talijanski premijer Matteo Renzi veliki je pobjednik izbora za Europski parlament ne samo u Italiji nego i među 28 zemalja Europske unije jer je njegova Demokratska stranka osvojila povijesnih više od 40 posto glasova i najjača je stranka lijevog centra cijele Europe.

Demokratska stranka (PD) Mattea Renzija, koji je na njezino čelo došao 8. prosinca 2013. godine i koji je premijerom postao prije manje od tri mjeseca, osvojila je 40,8% glasova. Renzi je na Twitteru obznanio da je nakon tih povijesnih rezultata još odlučniji u želji da promijeni ne samo Italiju nego i Europu.

Povijesnu pobjedu u Francuskoj ostvarila je Marine Le Pen sa svojom krajnje desnom Nacionalnom frontom. Ona je osvojila 25 posto glasova, što je najbolji izborni rezultat te stranke. Nakon što je preuzela stranku od svoga oca Jean-Marieja Le Pena, ublažila je retoriku i priklonila se nezaštićenoj i obespravljenoj radničkoj klasi, što je dalo ploda. Dan nakon izbora predsjednik Hollande sazvao je hitnu sjednicu vlade, pobjedu Le Pen nazvao je “šokom i potresom”. Iznenađujući su bili i rezultati u Grčkoj. Pobjednik je sa 26 posto glasova krajnje lijeva Syriza Alexisa Tsiprasa, no tri zastupnička mjesta osvojila je ultradesna Zlatna zora, što je još snažnije prodrmalo grčku političku scenu. No Zlatna zora ući će u povijesti i kao najuspješnija ultradesna stranka u povijesti EU čija je trećina čelništva u zatvoru pod optužbama za kriminalno udruživanje. 

>> Velika pobjeda Renzija, Demokratska stranka osvojila više od 40% glasova

Komentara 3

Avatar Baroudeur
Baroudeur
13:38 27.05.2014.

To je jako losa stvar i nazalost Francuzi tim izborima nastavljaju osvetu svojem nesposobnom prijedsedniku i bezveznim ministrima koji su uspijeli u 2 godine ugusiti gospodarstvo i porezno opljackati narod. Steta da su ljudi pomijesali intenu politiku i Europu jerr samo unija je snaga. Bez UE i Eura svi gubimo a da ne kazem da zatvaramo granice i ozivimo neke specijalne "policije" vjere i rase. Lose se pise...

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
10:49 27.05.2014.

počelo je, evropa se urušava iznutra! dobro je netko rekao - u koju god mi zajednicu da uđemo, uskoro počne njeno raspadanje

BB
brle brkić
22:35 26.05.2014.

eto i evropa podijeli se na crvene i crne,nema tu napretka može samo doč do zla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije