Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTICAJI EBRD povećao ulaganja u regiju 50 posto

Istočnoj Europi 2,3 mlrd. €

17.05.2009.
u 19:27

Europska banka za obnovu i razvitak na godišnjem je sastanku u Londonu u odgovoru na utjecaj globalne financijske krize odlučila u zemlje istočne Europe investirati 2,3 milijarde eura, što je 50 posto više nego u istom razdoblju lani, ističe se u priopćenju EBRD-a.

Ulaganja će obuhvatiti niz industrija u kojima je EBRD aktivan, uključujući financijski, korporativni, energetski i infrastrukturni sektor.

EBRD je značajno povisio i svoja ciljana ulaganja za 2009., na rekordnih sedam milijardi eura. EBRD-ov trenutni odgovor na krizu bio je pomoći u stabilizaciji bankarskih sektora zemalja istočne Europe, u koji je ukupno uložio više od 800 milijuna eura s posebnim ciljem osiguranja nastavljenog financiranja za mala i srednja poduzeća kroz financijske institucije.

U veljači ove godine EBRD je, zajedno sa Svjetskom bankom i Europskom investicijskom bankom, obećao 24,5 milijardi eura za financiranje malog i srednjeg poduzetništva putem bankarskog sektora u sljedeće dvije godine.

Da bi proveli taj plan, EBRD je ovaj mjesec udružio snage s talijanskom bankarskom grupacijom UniCredit, vlasnikom Zagrebačke banke, radi podrške gospodarstvima u istočnoj Europi, najavivši plan ulaganja više od 430 milijuna eura u podružnice UniCredita u osam zemalja.

Taj je novac, prije svega, namijenjen za malo i srednje poduzetništvo, te financiranje leasinga i energetske učinkovitosti.

EBRD je omogućio i krizno financiranje vrijedno 330 milijuna eura za korporativni sektor, čime je poduzetnicima pomogao ispuniti kratkoročne potrebe refinanciranja te provedbu do kraja postojećih programa ulaganja, kaže se u priopćenju.

Želite prijaviti greške?