Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

iPhone u RH ide uz pretplatu

27. listopada 2008. u 18:12 2 prikaza
iPhone u Hrvatsku stiže prije nego u bogatije zemlje EU
Foto: Foto: AP

Kako neslužbeno doznajemo, Appleov ikonički mobitel hrvatski će kupci moći legalno nabaviti već početkom sljedećeg mjeseca, a prodavat će se samo uz pretplatu. iPhone u Hrvatsku dolazi prije nego u neke veće i bogatije europske zemlje, a kupiti ga možete u samo nešto više od polovice zemalja EU.

Gdjegod se dosad pojavio, iPhone je izazvao golemo zanimanje. Uoči početka prodaje u SAD-u tisuće kupaca stajale su u redu, neki po cijelu noć. Britanski je Scotland Yard izdao priopćenje kojim je pozvao kupce neka ne pokazuju iPhone na javnom mjestu kako ne bi postali žrtve pljačke.

U Poljskoj je mobilni operater Orange platio statiste kako bi čekali u repovima pred dućanima u strahu da relativno siromašni Poljaci neće na iPhone navaliti jednako žestoko kao Amerikanci, Britanci ili Japanci. No, strah se pokazao kao posve neutemeljen. iPhone je legitimni nasljednik iPoda, uređaja koji je postao neslužbeni simbol 21. stoljeća. Jedan od uvjeta iPhoneova dolaska u Hrvatsku jest i postavljanje hrvatske verzije iTunesa: odsad će tako i kupci u Hrvatskoj moći ondje nabavljati glazbu i video po cijenama koje su neznatno više od nezakonitih, piratskih CD-ova.

Izlaskom novog iPhonea 3G u srpnju iTunes je postao i trgovina softverom: Apple u svom App Storeu nudi golem broj najrazličitijih aplikacija za iPhone. U samo tri mjeseca Apple je prodao ili darovao više od 200 milijuna programa za iPhone. Očito, nakon revolucije u prodaji glazbe, priprema se nova: softver će se prodavati izravno korisnicima.

iPhone je najpopularniji mobitel svih vremena, a to će, po svemu sudeći, ostati još neko vrijeme. Iako konkurenata ima sve više, nijedan nije uspio dosegnuti njegovu jednostavnost uporabe ni ponuditi dostojnu alternativu kombinaciji atraktivnog hardvera i bogatog softvera.

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati