Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGROMETEORLOGIJA

Zimzeleni vjetrobrani štite agrume

27.12.2001.
u 00:00

Jaki i hladni vjetrovi već su i prije službenoga početka zime nanijeli štete raslinstvu uz obalu i na otocima, i smrzavanjem i lomljenjem pojedinih dijelova biljki. Kako zapravo i nemaju pravoga zimskog mirovanja, najveće štete pretrpjeli su agrumi. Premda se štete još ne mogu vidjeti, najveće posljedice ipak valja očekivati zbog lomljenja, otkidanja, isušivanja i smrzavanja lišća. Gubljenjem lišća, odnosno defolijacijom, stabla agruma ostaju i bez pričuvne i bez mogućnosti stvaranja nove hrane. Posljedica je izostanak plodova iduće godine.

Da bi se spriječilo ili bar ublažilo nepovoljno djelovanje vjetrova na raslinstvo, potrebno je još prije sadnje pojedinih stabala ili podizanja nasada dobro upoznati njihovo djelovanje na nekom području, odnosno položaju, a ponajprije njihov smjer, jačinu, doba najčešćeg pojavljivanja, izravan i neizravan utjecaj te skretanje i vrtloge koje stvaraju. Samo tako može se uspostaviti najučinkovitija vjetrozaštita.

Kako je za uzgoj agruma u našem obalnom području i na otocima malo prirodno zaštićenih položaja od vjetra, vjetrozaštitu čovjek mora provesti sam. To se postiže podizanjem vjetrobrana, živih (od drvenastih zimzelenih ili listopadnih biljaka) i/ili mrtvih (od različitih materijala, kao primjerice kamena, cigle, betona, drveta, trstike, odsječenih grana s lišćem). Po trajnosti, pak, vjetrobrani mogu biti trajni i povremeni, a po propusnosti za vjetar nepropusni, propusni ili polupropusni. Ondje gdje nisu podignuti vjetrobrani, vrlo dobra vjetrozaštita postiže se i prekrivanjem krošnji stabala plastičnim mrežama. Iako vjetrobranima one nisu jednakovrijedna zamjena, dobro došla su im nadopuna, posebice onim živim od zimzelena drveća.

Za agrume su ponajbolji vjetrobrani od zimzelena drveća, posebice čempresa, jer osim što ublažavaju snagu vjetra, kroz svoju krošnju uvijek propuštaju toliko zraka da je u nasadu neprestano prisutno njegovo blago strujanje. To ubrzava miješanje zraka pa je za hladnih zimskih noći ili, pak, gustih jutarnjih magli i mogućnost pozebe raslinstva manja. Općenito, smatra se da zimzeleni vjetrobrani cijele godine stvaraju agrumima povoljne mikroklimatske uvjete.

Željko LONČAR, dipl. ing.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije