Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

IGH traži partnere za Zagrepčanku

12.12.2008.
u 18:51

IGH Jure Radića nakon mnogobrojnih peripetija uspio je u jeku oskudice isposlovati s Bandićem jednogodišnji rok plaćanja za Zagrepčanku, a u roku od mjesec dana mora platiti 4,6 milijuna od ukupno 46 milijuna eura koliko stoji polovica zemljišta u centru Zagreba. Radić sada aktivno obilazi moguće partnere, a neki se javljaju i njemu. Riješena gruntovnica

U poslovnim krugovima pronosi se priča da je vlasnik Delte Holdinga srbijanski tajkun Miroslav Mišković preko svojih bankarskih kanala u RH dao do znanja Juri Radiću da je spreman sudjelovati u financiranju toga kapitalnoga gradskog objekta.

Mišković je, kao što je poznato, izgubio na natječaju upravo od IGH kao trećeplasirani ponuđač, iza zagrebačke Ingre. Delta Holding ovih dana šalje poruke da je spremna uskočiti u posao, ali tek ako se Grad ne uspije dogovoriti s IGH.

Na današnjem domjenku koji je organizirao za poslovne partnere Jure Radić je uz skroman stol – bakalar i uštipke – bio vrlo optimističan u vezi sa zatvaranjem pozamašne financijske konstrukcije vezane uz Zagrepčanku.

Raspoloženje mu je popravio i Milan Bandić (uz Žužula i Lukovića jedini poznatiji gost) jer je donio informaciju da je Zagreb konačno uspio gruntovno riješiti sve probleme koji su bili vezani uz zemlju bivšeg poduzeća Zagrepčanka. Očito će sada i pregovori s financijerima koje vodi IGH biti znatno lakši.

Siguran u uspjeh
– Potpuno sam siguran u uspjeh ovoga projekta i nema govora o tome da nećemo uspjeti zatvoriti otplatu zemljišta Gradu Zagrebu. Javljaju nam se zainteresirani ulagači iako je financijska kriza.

Kombinacija s Miškovićem svakako je jedna od opcija o kojoj razmišljamo – kaže Radić ne želeći komentirati dokud su stigli pregovori.

Manjak kapitala i višak rizika u svim ulaganjima očito će na ovim prostorima povezati najprodornije investitore koji će odustajati od samostalnog nastupa, pogotovo u tako velikim projektima kao što je ovaj i slični. IGH je navodno u ovom poslu i s Agrokorom, pa će biti zanimljivo vidjeti o kakvu će se aranžmanu dogovoriti ta trojka.


IGH se cijepa na dvije tvrtke

Od sljedeće godine Institut građevinarstva Hrvatske zvat će se samo IGH, što je svakako ustupak Mesiću koji je kritizirao privatnu tvrtku koja se u nazivu kiti riječima Hrvatska i institut. No uz promjenu imena, donio je i odluku o preustroju IGH – četiri dosadašnja sektora pretvorit će se u četiri zasebne tvrtke pod okriljem IGH, koje će se zvati IGH Institut, IGH Projekt, IGH Investicije i IGH International.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?