Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

'I tako...' bi ravnatelj HRT-a

18.05.2007.
u 17:56

Kad se iznese podatak da se na dva natječaja za novog glavnog ravnatelja HRT-a javilo čak 29 kandidata, čovjek bi pomislio – bit će tu teško izabrati najboljeg jer za čelnu funkciju najutjecajnijeg medija sigurno su se javili sami “kapitalci”.

Uh, koja zabluda! Jer, među tih 29 bilo je doista svakakvih, a najmanje onih za takvo mjesto kao stvorenih. Pa njih 16 nije čak znalo poslati ni natječajem propisanu dokumentaciju! Nekima je u prijavi nedostajao je jedan traženi dokument, nekima dva, nekima tri, a nekima gotovo svi. Ako su se ovi potonji svojim kandidaturama željeli možda samo našaliti s javnom televizijom, za koju i oni plaćaju pretplatu, mogli bismo reći – dobar štos. Ali, prije nam se čini da takvih originalnih šaljivaca ovaj put nije bilo. Riječ je tu ipak o nekim drugim dijagnozama.

Jednostavno, žalosno je i sramotno da mnogi nisu dovoljno samokritični (da ne kažemo i pametni) pa da ne znaju gdje su granice njihovih mogućnosti. Ma i za većinu od one 13-orice koja su zadovoljila sve natječajne uvjete prvog kruga te su dobili priliku svoje programe izložiti Vijeću HRT-a i javnosti komotno se može reći - pa ljudi Božji dajte se urazumite!

Jer, slušajući u prostoriji Vijeća neke od kandidata, prisutni su se jedva suzdržavali da ne prasnu u smijeh. Bilo je i zgražanja.
Evo, jedan je kandidat toliko pretjerano hvalio svoju sposobnost nalaženja sponzora za glazbena događanja i, čudom se čudeći, divio samome sebi toliko da je to bilo neugodno slušati. On kao da se prijavio za šefa nekog orkestra, a ne za čelo kuće u kojoj “stoluju” novinarske zvijezde. Da, nije on propustio naglasiti kako je bio i u audijenciji kod prethodnog pape. Drugi je pak u prezentaciji bio toliko uplašen da je izazivao suosjećanje.

Svako malo bi se taj simpatični čovjek, inače viši konstruktor plinskih turbina, spleo o vlastite rečenice pa bi izlaz tražio u poštapalici “i tako...” I tako bezbroj puta! Treći je došao s namjerom da mimo svakog zakona uleti u Informativni program HTV-a, isuče mač i tamo napravi reda. Letjeli bi tad valjda  s HTV-a i Rončević, i Stanković, i Šprajc, i Latin, i Bago... Nije on čak shvatio ni svojevremenu Stankovićevu ironiju pa optuži Acu da je, prema vlastitom priznanju, radio za Udbu. Svašta! Četvrti bi želio biti ravnatelj u 21. stoljeću, ali se teškom mukom odvaja od stoljeća sedmog. Petom bi, zbog prečesta spominjanja imena Božjeg, valjda na HRT-u jedino viša sila mogla biti od pomoći...

Onih nekoliko kandidata koji svojom željom, biografijom i programima mogu služiti na čast sebi i HRT-u, čestitka za pokušaj. Onima, pak, koji su jezgra ovog teksta, poruka – budite barem toliko samokritični pa se ubuduće ne kandidirajte za mjesta o kojima jedino možete – maštati.

Želite prijaviti greške?