Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI FILM Na obroncima Makljena u srednjoj Bosni ponovno počelo snimanje ratnoga horora "Živi i mrtvi"

HVO ipak bez Cro Copa

ekr-8-txt.jpg
import
01.12.2005.
u 11:00

Sredinom sljedećeg tjedna nastavit će se snimanje filma "Živi i mrtvi" u zajedničkoj produkciji Hrvatske i BiH. Dogodit će se to točno godinu dana otkako je na obroncima Makljena u srednjoj Bosni pala prva klapa tog filma. Snimanje je tada nakon dva tjedna prekinuto zbog loših vremenskih uvjeta i nedostatka novca, no malo je tko očekivao da će stanka potrajati godinu dana. Producent filma Miro Barnjak rekao je da se to dogodilo jer je u cijeloj priči bio naivan.

Bio sam naivan zato što sam ljudima vjerovao. Ugovore s nekim koproducentima čekao sam i po godinu dana i u tom su razdoblju propali neki drugi poslovi. Konkretno, zainteresiranost nekih potencijalnih ulagača u film tada je jednostavno nestala i ljudi su nam otkazivali već pripremljene ugovore. Problemi su i s Federalnom televizijom kao koproducentom jer ta kuća nema novca pa ne može pratiti ugovorom zajamčenu isplatu rata kazao je producent Barnjak.

No i prije samog snimanja za producente su nastali problemi jer je došlo do raskida suradnje s Eduardom Galićem. On je, naime, trebao režirati film, čak je odradio i prvu audiciju u Mostaru. Poslije je došlo do sporazumnog raskida, a Barnjak je režiju želio povjeriti Zrinku Ogresti. Upravo je Ogresta Barnjaka u nekoliko navrata angažirao kao glumca ("Crvena prašina", "Tu"). Osim toga, obojicu veže i suradnja sa scenaristom Josipom Mlakićem. No, Ogresta nije bio raspoložen za režiranje ratnog horora, iako je Mlakićev književni predložak imao sjajnu reputaciju i kod kritike i u javnosti. Najbolje što je Barnjak tada mogao učiniti jest režiju ponuditi perspektivnom debitantu i izbor je pao na Kristijana Milića.

U odabiru glumaca glavna je rola pripala Filipu Šovagoviću. Kako priča govori o dva rata koji se događaju na istome prostoru u srednjoj Bosni, a povezuju ih djed Martin kao ustaški vojnik i njegov unuk Tomo kao bojovnik HVO-a, u ekipi su shvatili kako bi najbolje bilo obje uloge povjeriti istome glumcu. Izbor je pao na Filipa. No u priči iz Domovinskog rata koja prvi puta obrađuje sukobe Hrvata i muslimana u srednjoj Bosni, htjeli su angažirati i Cro Copa.




Mirko Filipović trebao je igrati Vialija, specijalca HVO-a koji vodi probijanje svojih suboraca kroz linije Armije BiH. Nekoliko stvari išlo je u prilog angažiranju Filipovića. To je prije svega njegova popularnost u Hrvatskoj i BiH te naročito u Japanu što bi pomoglo distribuciju filma na Daleki istok. Druga povoljna okolnost bila je Filipovićevo prethodno debitiranje ispred kamera u filmu "Ultimate Seven" u kojem je već probio glumački led. I treće jest njegova fizička sličnost s tipičnim hrvatskim ratnim specijalcem. Ekipa filma bila je na iglama, imala je načelni pristanak Cro Copa koji je i u medijima izjavljivao kako čita scenarij "Živih i mrtvih". Imali smo čvrsta jamstva da će Mirko igrati. Međutim, nakon borbe s Fedorom cijela se situacija zakomplicirala i on je izišao iz projekta. Njemu su prioritet borbe i ponovni pohod na pojas svjetskog prvaka i nama je to bilo razumljivo.

Mislim da smo taj problem ipak jako dobro riješili angažiranjem Velibora Topića, rođenog Hercegovca koji živi u Londonu. Topić je već radio s Philipom Noyceom, Guyom Ritchijem i Ridleyem Scottom koji ga je angažirao u "Kraljevstvu nebeskom". Sad krećemo sa snimanjem i tri tjedna radit ćemo u srednjoj Bosni, a onda idemo u Zagreb gdje ćemo snimati još dva tjedna. U Zagrebu ćemo snimati šumske scene jer se na Sljemenu ne očekuju snjegovi prije siječnja kazao je Barnjak.

"Živi i mrtvi" trebali bi biti gotovi do travnja 2006. No kako su u njega uložila dva ministarstva kulture, i hrvatsko i federalno, pitanje je kako će ga te dvije države tretirati i ima li film uvjete dogodine biti prikazan u Puli.

On mora biti na Puli jer to je festival hrvatskog filma. "Živi i mrtvi" svakako su hrvatski film, ali iz pozicije Bosne i Hercegovine. Jer su producent i scenarist Hrvati iz BiH, a kako je i hrvatsko Ministarstvo kulture u njega uložilo novac, mi smo se tamo obvezni pojaviti, i to isključivo u natjecateljskom programu kazao je producent.

S obzirom na to da je dio materijala već snimljen, obrađen i izmontiran, na promidžbenom DVD-u već se mogu vidjeti kadrovi budućeg filma. Sudeći prema viđenome materijalu, "Živi i mrtvi" bit će film s atmosferom iščekivanja i straha, žestokih ratnih obračuna malih skupina vojnika te brzog ritma u kojem će se izmjenjivati događaji iz dva rata.

I Hrvatska i BiH tim bi filmom konačno mogli dobiti beskompromisan i muški ratni film. Muški će biti nedvojbeno jer u filmu nema nijedne ženske uloge. Uz Filipa Šovagovića i Velibora Topića u filmu još glume Slaven Knezović, Izudin Bajrović, Zvonko Zečević, Enes Vejzović, Ljubomir Jurković, Robert Rokličer, Nermin Omić, a glumit će i koscenarist i producent Miro Barnjak.


Ni ustaše ni partizani neće biti pozitivci

U bosanskohercegovačkoj javnosti još su se lani pojavile kontroverze oko ovog filma jer neki smatraju da će se ustaše prikazati u naglašeno afirmativnu svjetlu. Čak se jedna sarajevska novinarka i grozila na ustaške uniforme kada je došla na snimanje rekao je Barnjak i nastavio: Film obrađuje dva rata, a rat je teško prikazati na human način. Mi govorimo o ljudima u ratu i ratu u ljudima, a manje o samome ratu i traženju negativaca i pozitivaca. U našem filmu nema negativnih i pozitivnih, u našem su filmu svi gubitnici, kao što to i jest u ratu. Stoga je teško i besmisleno stavljati ustaše u humani kontekst ili blatiti partizane i obratno. Smeta mi kada se film tretira na takav nain. Uostalom, svi koji žele vidjeti o čemu je riječ mogu pročitati Mlakićev roman "Živi i mrtvi".

Želite prijaviti greške?