Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krivotvoreni dokumenti

Zašto svi ministri ne provjere diplome svojih zaposlenika

diploma
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
19.01.2015.
u 21:32

Od 306 krivotvorenih diploma u Zagrebačkom holdingu šteta je 90 milijuna kuna

Nedavno dovršena revizija u Zagrebačkom holdingu otkrila je čak 306 krivotvorenih diploma i svjedodžbi, a zaposlenici koji su imali lažirane dokumente dobili su izvanredne otkaze. Procjena je da su oni zagrebačka gradska poduzeća oštetili za 90-ak milijuna kuna. Holding pak nije jedina javna tvrtka pa čak ni institucija u kojoj su se zapošljavali ljudi s lažnim diplomama i svjedodžbama. Prema podacima koje je prikupio Večernji list, te dokumente krivotvorili su i neki zaposlenici ministarstava i državnih tvrtki među kojima su Ministarstvo branitelja, HRT, HŽ Cargo, HŽ Putnički prijevoz, APIS, Hrvatske autoceste, Hrvatske šume.

Na HRT-u kažu da je u tijeku provjera diploma zaposlenika i da su do sada otkrivene dvije za koje je provjerom ustanovljeno kako nisu vjerodostojne.

U HŽ Cargu otkazi i prijave

U državnoj tvrtki APIS proveli su reviziju još krajem 2012. i tad su otkrili dvije krivotvorene srednjoškolske svjedodžbe. Ti su zaposlenici dobili izvanredne otkaze i prijavljeni su nadležnim institucijama.

U HŽ Cargu su polovicom 2014. krenuli u reviziju diploma i otkrili dvije lažne diplome.

– Nakon provedenog postupka i dobivene suglasnosti Radničkog vijeća, njima je izvanredno otkazan ugovor o radu te je protiv njih podignuta kaznena prijava – naveli su u HŽ Cargu i dodali da je u u završnoj fazi provjera svjedodžbi za završeno srednjoškolsko obrazovanje.

HŽ Putnički prijevoz provjeravao je diplome svojih zaposlenika u 2013. godini. A tad je utvrđeno da jedna radnica, koja obavlja posao srednje stručne spreme, posjeduje krivotvorenu diplomu Fakulteta prometnih znanosti. U HŽPP-u su naveli da, kako ta diploma nije bila preduvjet za obavljanje poslova te radnice, nemaju saznanja o tome je li FPZ poduzeo daljnje pravne korake. U toj tvrtki namjeravaju provesti i provjeru svih svjedodžbi zaposlenika. Najviše lažnih svjedodžbi i diploma među državni tvrtkama pak otkriveno je u Hrvatskim šumama, o čemu se već pisalo. U toj tvrtki naveli su da su prije tri mjeseca poslali upite za provjeru diploma i svjedodžba za oko 3500 radnih mjesta i da su zaprimili odgovore za otprilike 1000 traženih dokumenata, od čega je 28 svjedodžbi bilo nevjerodostojno, od toga je jedan magisterij, jedna diploma VSS-a i jedna diploma VŠS-a. O svakom pojedinačnom slučaju obaviješteno je Državno odvjetništvo te je pokrenut postupak za otkaz. U HAC-u su od 2006. otkrili dvije krivotvorene diplome i četiri lažne svjedodžbe, a provjere su radili na zahtjev policije kad je postojala opravdana sumnja. U toj tvrtki navode da će provesti reviziju diploma sukladno preporukama revizijskog odbora. Jedna lažna diploma otkrivena je i u Ministarstvu branitelja i to kod provjere diploma svih zaposlenika krajem 2000. i početkom 2001. godine. Zaposleniku za kojeg je utvrđeno da ima lažnu diplomu utvrđen je prestanak državne službe. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije revizija svjedodžbi i diploma svojih državnih službenika i namještenika provelo je u rujnu i listopadu prošle godine.

– Potvrđena je vjerodostojnost svih diploma i svjedodžbi osim za dva službenika koji su diplomirali u inozemstvu pa je zatražena provjera putem Ministarstva vanjskih poslova koja je još uvijek u tijeku.

Traže originale

Neka ministarstva i tvrtke proveli su reviziju diploma i svjedodžbi, no nisu našli krivotvorine, neki će raditi ako se ukaže potreba ili ako postoji sumnja da neke diplome nisu vjerodostojne, dok neki kod prijema na posao traže originalne dokumente (Ministarstvo zdravlja). Primjerice, u tvrtki HEP-Operator distribucijskog sustava u kojoj je otkrivena lažna diploma direktora Elektroistre Valtera Krizmanića, kazali su da nisu otkrili nove krivotvorine. U Ministarstvu unutarnjih poslova, čija je jedna od glasnogovornica, Marina Kraljević Gudelj, osuđena zbog krivotvorene diplome, kazali su da su proveli reviziju još 2001., ali nisu otkrili rezultate.

>> U Holdingu zaposlili čak 306 lažnih inženjera, vozača i – pravnicu

>> Zbog lažnih diploma deset vozača Autotroleja pred otkazom

Komentara 15

DE
demokršćanin
21:48 19.01.2015.

Tko će provjeravati diplome ministara?Sumnja se da netko od ministara nema niti položenu veliku maturu,zar ne.

ST
starwars
21:59 19.01.2015.

Ajde Bohutinski objavi i tko je jedna od te dvije krivotvorene diplome na HRT-u....

Avatar PURGERICA1
PURGERICA1
23:32 19.01.2015.

Ha, ha! A što ćemo sa diplomama i nekih od ministara?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije