Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON ODLUKE ODBORA

Vrdoljak traži neopozivu ostavku Barišića: 'Potvrđeno je da je plagijator, svjesno je i izravno lagao'

 Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, barišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
10.01.2017.
u 11:46

Vrdoljak je kazao i kako se "nastavljaju vrlo ozbiljni skandali HDZ-a i Mosta s vrlo ozbiljnim posljedicama".

- Tražimo hitnu i neopozivu ostavku ili razrješenje ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića. Odluka Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, kojom je potvrđeno da je ministar Barišić plagijator, ali i činjenica da je on svjesno i izravno lagao javnosti tvrdeći suprotno, razlog je za njegovu trenutnu i neopozivu ostavku ili, ako on to sam ne učini, razrješenje od strane predsjednika Vlade Andreja Plenkovića - izjavio je predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak nakon što je danas objavljena spomenuta odluka.

- Ostavka je jedini mogući način da se zaštiti dignitet struke, dignitet institucije ministra obrazovanja i da se vrati povjerenje građana u demokratske institucije. Postavljam pitanje – na koji će način profesori, nastavnici i učitelji kazniti djecu u školama ako prepisuju, ako je prvi čovjek hrvatskog obrazovanja dokazani plagijator i lažov? - pitao je Vrdoljak.

- Pavo Barišić je eksplicitno rekao „nisam plagijator i nisam prepisao“. Ako ministar tvrdi jedno, a nakon nekoliko mjeseci se pokaže da je plagijator i da je lagao, onda nema ni najmanjeg prostora da on i dalje obnaša funkciju ministra obrazovanja - rekao je Vrdoljak.

Istaknuo je da problem nije samo u ministru, nego u čitavom njegovom timu, koji je nakon omalovažavanja rezultata PISA istraživanja, nakon uvreda djeci s teškoćama u razvoju i djeci pripadnicima nacionalnih manjina, nedavno uvrijedio i 500 stručnjaka koji su radili na kurikularnoj reformi.

- Nastavljaju se vrlo ozbiljni skandali Vlade HDZ-a i Mosta s vrlo velikim posljedicama za budućnost Hrvatske. Pozivam zato na hitnu reakciju i akademske zajednice po ovom pitanju. Nećemo dozvoliti da se ovako važna tema gura pod tepih, jer je prevažno danas govoriti o budućnosti Hrvatske, a budućnost Hrvatske, ne samo mi u Hrvatskoj narodnoj stranci – liberalnim demokratima, nego i dobar dio hrvatske javnosti, vidi u obrazovnom sustavu - zaključio je predsjednik HNS-a.

>> Barišić: Slučaj plagijat je davno riješen, nema razloga za ostavku

Mislite li da će Barišić podnijeti ostavku?

Komentara 57

BI
bijelocrveni
11:53 10.01.2017.

Javila se moralna vertikala. Dočekat ćemo i tebe u Remetincu.

Avatar plavusha_1984
plavusha_1984
11:54 10.01.2017.

Ako ćemo iskreno onda je 99,9% diplomskih, magistarskih i doktorskih radova plagijat jer svi od nekoga prepisuju... ali zato imamo MENTORE koji bi valjda trebali nešto raditi, provjeravati. Ne mislim ga braniti, ali zlo mi je kad vidim da ga napada čovjek (Vrdoljak) koja je pokrala sve što se moglo i više od toga... u svakom projektu tražio je vlastitu korist. Jedva čekam dan kad će istina o Vrdoljaku ugledati svjetlo dana, a ako ima pravde doći će i taj dan.

TO
Torcidas
12:21 10.01.2017.

Vrdoljak???? On još na slobodi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije