Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednja sjednica

Rajka Ostojića članovi Vlade ispratili pljeskom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
11.06.2014.
u 13:31

Programi obnove morat će biti predloženi Vladi najkasnije sedam dana od stupanja zakona na snagu, a Vlada ih mora prihvatiti u sljedećih sedam dana

Nakon što je premijer Zoran Milanović danas na konferenciji za medije obavijestio javnost kako Rajko Ostojić i Željko Jovanović odlaze iz Vlade te će ih na mjestima ministra zdravlja i ministra obrazovanja zamijeniti Siniša Varga i Vedran Mornar, održana je redovita sjednice Vlade.

Na početku sjednice Milanović se zahvalio Ostojiću i Jovanoviću na svemu što su zadržali u dvije i pol godine.

 - Ovakve resore u ovakvim uvjetima bilo je jako teško voditi, rekao je Milanović.

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o prijedlogu zakona o sanaciji posljedica katastrofalnih poplava u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Njime će se utvrditi programi obnove i sanacije na temelju izvješća i nalaza nadležnih inspekcija koje će na terenu utvrditi stanje.

Programi obnove morat će biti predloženi Vladi najkasnije sedam dana od stupanja zakona na snagu, a Vlada ih mora prihvatiti u sljedećih sedam dana, što znači da bi se počeli primjenjivati već 14 dana nakon donošenja zakona.

Najveći dio zakona odnosit će se na sanaciju šteta na stambenim objektima, koji će se sanirati po tri modela – popravak, izgradnja novih objekata ili isplata novca vlasnicima oštećenog objekta.

 - Na poplavljenim područjima očekujemo uspostavu potpuno normalnog stanja, rekao je Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova i dodao kako Vlada donosi Zakon o saniranju posljedica katastrofe s ciljem zaštite zdravlja, imovine, životinja, okoliša i kulturne baštine.

Za nove stambene zgrade neće se plaćati vodni ni komunalni doprinos, a smatralo bi se da su izgrađene na temelju pravovaljane građevinske dozvole. Novac za obnovu namaknut će se iz državnog proračuna, iz sredstava prikupljenih u postupku legalizacije bespravne gradnje. Izvođači radova odabirat će se na javnom natječaju, iz čega će se izuzeti volonteri.

Ranko Ostojić istaknuo je i kako Vlada vodi građanski nadzor policije kod prisluškivanja i prikrivenih radnji.

Na Vladi je predstavljen i masterplan racionalizacije bolničkog sustava, ključni operativni dokument za razvoj bolnica čije je donošenje nužno za uklanjanje nedostataka u funkcioniranju bolničkog sustava.

 - Ovaj dokument smo čekali 20 godina i ispričavamo se na kašnjenu od 18 dana. Ciljevi su: smanjenje broja akutnih postelja i povećanje dnevnih postelja, rekao je Ostojić i zahvalio se svima na suradnji nakon čega je uslijedio pljesak.

Prijedlog uredbe o procjeni vrijednosti nekretnina predstavila je ministrica Anka Mrak Taritaš koja je rekla kako Hrvatska sada konačno ima definirane procjene nekretnina  pa više neće biti moguće imati potpuno različite procjene iste nekretnine.

>> SZO i UNICEF donirali 300 setova za pomoć unesrećenima

Komentara 11

VL
08:39 11.06.2014.

U Njemačkoj se nakon mjesec dana nebi primjetilo da je ikada bilo poplave.........................masterplan je samo još jedna pljačka kukuruku kokalicije

PL
Placid
13:42 11.06.2014.

Umjesto pljeska bolje da je dobio pijesak. Vrijeme je da "Ministarstvo zdravlja" opet postane hrvatsko "Ministarstvo zdravstva" sa stručnim, a ne podobnim kadrom.

MS
MSKoRIsnik
14:08 11.06.2014.

Sva sreća da su nam najveći problemi u resoru ministarstva obrazovanja pa vrli premijer mijenja ministra znanosti a ne onog iz gospodarstva! Gospodarstvo nam je najjača poluga! Idemo dalje... Koji smo mi Apsurdistan! I bis za kraj poučka: Siniša Vargaa je pokopao naš zdravsteni sustav, vidimo da ne funkcioniraniti HZZO a kakoće samo ministarstvo to je pitanje bez odgovora! mornar na brodu koji tone, svaka čast na hrabrosti, bolje reći ludosti! Jeli itko primjtio da je Mamić osato a Jovanović otišao, toliko o isušivanju močvare u našem nogometu!? Ako imaš para liječi se izvan države, ako nemaš slobodno odapni uz ovakvu garnituru na Markovom trgu zaključak dana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije