Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
banski dvori

Vlada iznos za promidžbu na EU izborima povećala na 4 milijuna kuna

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
26.03.2015.
u 10:40

Predložili smo da se pravo sredstava za promidžbu na izborima za Europski parlament sa 1,5 milijuna kuna poveća na 4 milijuna kuna, kazao je Bauk

Vlada je današnjoj sjednici raspravljala o prijedlogu izmjena Kaznenog zakona i prijedlogu Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

– Kaznena djela protiv časti i ugleda, to jest sramoćenje, neće biti kaznena djela ako su počinjena prilikom obavljanja određenih djelatnosti poput novinarstva ili ako je to u javnom interesu – kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

– Sramoćenje neće biti protupravno ako je, na primjer, riječ o znanstvenom, stručnom ili novinarskom tekstu koji je u javnom interesu – kazao je Miljenić.

Najavio je i širenje kaznenopravne zaštite na učitelje, nastavnike, zdravstvene radnike pa će se prijetnje njima goniti po službenoj dužnosti.

Novim kaznenim zakonom proširuje se opseg djela terorizma i na pripremne radnje, ako se netko, na primjer, sprema sudjelovati u terorističkim organizacijama.

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je da se prijedlogom Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma definira način financiranja referendumske kampanje.

– Predložili smo da se pravo sredstava za promidžbu na izborima za Europski parlament sa 1,5 milijuna kuna poveća na 4 milijun kuna – kazao je Bauk.

Na Vladi su danas usvojene izmjene Programa Vlade za sufinanciranje programa energetske obnove obiteljskih kuća.

– Znatno smo smanjili potrebnu dokumentaciju za energetsku obnovu kuća. Građani će moći aplicirati direktno kod FZOEU-a – kazala je ministrica Anka Mrak Taritaš.

Zmajlović je objasnio zašto se išlo u izmjene i koje su:

 - Na osnovu iskustva na energetskoj obnovi obiteljskih kuća od prošle godine, išli smo na promjene u programu kako bi program bio pravedniji i omogućio svima iz bilo kojeg dijela Hrvatske da se prijavi. Prošle godine se naime,  pokazalo da  je svega 180 od 555 gradova i općina omogućilo svojim građanima da se prijave a to nije pravedno. Najvažnije izmjene su da  prijava ide direktno u Fond - tako građani više ne ovise o tome je li njihov gradonačelnik aktivan ili nije. Ukida se opsežna i skupa projektna dokumentacija već će samo trebati napraviti energetski pregled prije početka radova i certifikat  na kraju zahvata. To mora napraviti ovlašteni certifikator s liste koju će objaviti Fond i time se dobiva potvrda o stvarnom stanju prije i poslije zahvata. Certifikator mora biti s liste Fonda zato da bi se jamčila najniža moguća cijena i zato da bi se taj trošak u potpunosti refundirao iz Fonda. Još jedna važna novost je i da više nije nužno da građani plate zahvat u cijelosti da bi ostvarili subvenciju iz Fonda nego samo svoj udio u investiciji. Ova izmjena programa će sad omogućiti da Fond u sljedećih par tjedana objavi natječaj i da krenu prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Sredstva u Fondu su osigurana za 10.000 kuća. Vjerujemo da će interesa biti jer iz razgovora s građanima na terenu vidimo da su prepoznali koristi ovog programa koje su trostruke. Građani energetskom obnovom osiguravaju ugodniji boravak u takvim objektima i niže troškove za energiju, ovisno o starosti i stanju kuće troškovi za primjerice grijanej mogu biti 30-60% niži. Dobro je za gospodarstvo jer tako osiguravamo radna mjesta za obrtnike i tvrtke koje provode radove. I naravno, dobro je za okoliš jer 40% energije i emisija stakleničkih plinova dolazi iz sektora zgradarstva. Novac je osiguran iz europskih sredstava i ima dovoljno za sljedećih 7 godina, kazao je Zmajlovič.

Ministar financija Boris Lalovac potvrdio je kako Vlada odobrava iznos od 596.833 kn za podmirenje troškova inauguracije predsjednice.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada bi se trebala očitovati na zahtjev predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović koja je od Ustavnog suda zatražila pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom odredbi Ovršnog zakona. Predsjednica je u veljači zatražila ocjenu ustavnosti pojedinih dijelova Ovršnog zakona koji se odnose na ovrhe nad domovima.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada najavljuje i donošenje odluka na zahtjeve za raspisivanje državnog referenduma o donošenju Zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru (tzv. outsourcing) te za raspisivanje državnog referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju (monetizacija), javlja HRT.

>> Orsat Miljenić: Turudićev prijedlog je uvođenje verbalnog delikta

Komentara 20

JO
jorgovanjorgovan
09:06 26.03.2015.

Kakvo financiranje izborne promidzbe, nek svatko financira sebe iz svog dzepa, samo pravite zakone kako krasti legalno drzavu

KN
knezica
08:32 26.03.2015.

Uglavnom, sve je trla baba lan. Sve o čemu će odlučiti je sputavanje prava Hrvatima da izraze svoj stav i da odluče o nekim bitnim stvarima. Veliki Vođa Kim Il Milanović i njegova sjena BECHA (Pusićka) znaju sve i onii će reći šta je za nas dobro, a šta nije. Mi smo tu da prebiremo po kantama za smeće, dok npr. Vesnicima kćerkica za svoj prvi "film" od smijenjene Violićke dobija 300 tisuća kuna. Nije loše za početak zar ne? Inače "film" se zove - "Zvijerka"... Znakovito???

Avatar mirica19
mirica19
09:09 26.03.2015.

Ovi sastanci su postali čista formalnost. Da se na svakom donesu revolucionarne odluke koje će koristiti hrvatskom narodu, onda bi nas ovo trebalo zanimati. Pošto se članovi vlade sastaju samo da bi odradili 'formalnost' koga briga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije