Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suprotno najavama

Vlada ipak uvodi porez na štednju! Linić: Imaju ga i drugi

vesna pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.04.2014.
u 13:15

Iz Vlade obećavaju da je ovo posljednja porezna izmjena koju planiraju do kraja mandata jer porez na nekretnine kane uvesti tek 2016. godine

Suprotno najavama potpredsjednice vlade Vesne Pusić i njezina kolege Branka Grčića, Vlada ipak uvodi nove poreze već sljedeće godine.

U dokumentu koji je danas usvojila i koji će poslati u Europsku komisiju jasno piše da već sljedeće godine uvode porez na kamate od štednje, od čega očekuju 300 milijuna kuna prihoda, a Vlada uvodi restrikcije prema kojima se djelomično ukida oslobođenje od plaćanja poreza na reinvestiranu dobit.

Oslobođenje od poreza više se neće priznati za obrtna sredstva, već samo za investicije. Posljedica ove odluke bit će 500 milijuna kuna više u državni proračun već sljedeće godine. Iz Vlade obećavaju da je ovo posljednja porezna izmjena koju planiraju do kraja mandata jer porez na nekretnine kane uvesti tek 2016. godine. Također, iz Vlade obećavaju da neće više dizati trošarine na gorivo ili bilo koje druge energente i da je posljednje dizanje trošarina od 20 lipa po litri bilo zadnje u ovom mandatu. Također, iz Vlade poručuju da će uvesti dodatne namete telekomima i da je o tome politička odluka već donesena, ali da se još traže precizni modeli kako to učiniti da ne bi ugrozili u potpunosti poslovanje telekoma, ali i hrvatsko gospodarstvo uopće.

Ministra financija Slavka Linića pitali smo kako to da se porez na štednju uvodi već 1. siječnja 2015., punu godinu dana prije no što je to bilo najavljivano (o tome je govorio 30. siječnja)

– Na užem kabinetu Vlade, 26. ožujka ove godine, donijeli smo odluku o uvođenju poreza na kamate od štednje od 1. siječnja 2015. zato što Europskoj komisiji nismo uspjeli dokazati da je prihod iz drugog stupa mirovinske štednje strukturalna prilagodba, već se to mora bilježiti kao jednokratna uplata u proračun. To je razlika od siječnja do 26. ožujka, jednostavno smo morali učiniti dodatne napore u smanjivanju proračunskog deficita, rekao je Linić i dodao da ne očekuje prosvjede banaka zbog te odluke zbog toga što, kako kaže, porez na štednju imaju i neke druge države u EU i to nije hrvatski specifikum.

Linić tvrdi da se manji štedni depoziti neće oporezivati, ali nije rekao do kojeg iznosa štednje neće biti poreza. Linić je rekao da Vlada još o tome mora promisliti, a onda će donijeti odluku. Inače, u dokumentu koji je Vlada danas usvojila stoji da će porez na kamatu od štednje iznositi 12 posto.

Linić je objasnio i zašto gospodarstvenicima djelomično ukidaju povlasticu oslobođenja od poreza na reinvestiranu dobit

– Gospodarstvu smo već puno pomogli kroz procese predstečajne nagodbe, a dugove su im otpisivali i banke i država. Procijenili smo da dobit koja se zadržava za dobitna sredstva ipak treba biti oporezivana, a dobit koja se zaista investira ostat će kao i dosad oslobođena od oporezivanja – rekao je ministar financija

Linić je objasnio da su obje odluke usko vezane uz napore Vlade za smanjivanjem proračunskog deficita i proceduru prekomjernog deficita u koji smo ušli.

>>Porezi se neće dirati, ali samo u ovom mandatu

Komentara 195

Avatar petrolio
petrolio
12:39 24.04.2014.

zar misle da smo toliko blesavi da ćemo im opet dati glas na izborima?!? pa radije da dođe i crni vrag na vlast nego njima dati dodatne 4 godine da nas uništavaju!

DU
Deleted user
12:39 24.04.2014.

Porez na kamate na štednju će uzrokovati golem odljev kapitala u susjedne države, a predstavlja suludu mjeru fiskalne politike kad se zna da je trenutno kamata na oročenu štednju de facto ispod stope inflacije - pa još kad zveknu porez, tko će čuvati novac kad će biti toliko jasan taj trend obezvređivanja. Sve bi oni napravili na račun malih ljudi, ali da srežu mačetom taj golem birokratski aparat koji uništava ljudima i volju za životom, a da se o poslovnim inicijativama ne govori, e to ne dolazi u obzir i davat će novac kojeg "ogule" s poreznih obveznika i kojekakvim nevladinim udrugama, šakom i kapom...

LI
Livi
12:31 24.04.2014.

Evo najbolje potvrde da su lazima i prevarama i dosli na vlast kako 1945. tako i 2000. i sada. Zar nisu obecali da ce nam biti bolje? Ako ne bude bolje da ce podnijeti ostavke ili smijeniti neuspjesne ministre. No, njihova laz, prijevare i pljacke se nastavljaju i danas. Ali i zasluzili smo kad se damo tri puta prevariti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije