Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUBOL OPTUŽUJE:

'Vinogradska bolnica u javnoj je nabavi bacila milijun kuna'

Pavo Kostopec
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
18.09.2014.
u 17:33

HUBOL: Pozivamo institucije da poduzmu korake. Pozivamo i ministra da reagira na ovako štetan ugovor

Više od tri milijuna kuna godišnje stajat će pranje rublja za Kliniku za tumore i Kliniku za traumatologiju zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice, popularno zvane Vinogradska bolnica, unatoč gotovo milijun kuna jeftinijoj drugoj ponudi!

Do odabira najskupljeg ponuđača došlo se nakon gotovo godinu dana postupka i 57.999 kuna kazne koju KBC mora platiti žaliteljima po rješenju državne komisije za kontrolu javne nabave. Primjer je to javne nabave u hrvatskom zdravstvu na koji upozoravaju iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika nazivajući ga rak-ranom društva.

Karcinom društva

– Dugo navodimo da je javna nabava karcinom društva, a sada ovim primjerom to i dokazujemo. Samo u sustavu zdravstva zbog korupcije, nekompetencije i nebrige godišnje se izgube stotine milijuna kuna. Ovo je primjer hrvatske svakodnevice kako se baca novac poreznih obveznika. Zbog nedostatka novca dovodi se u pitanje plaćanje prekovremenih sati liječnika i prijeko potrebnih lijekova, a stotine milijuna kuna svake godine korupcijom u javnoj nabavi završe u privatnim džepovima – komentirao je dopredsjednik HUBOL-a dr. Pavo Kostopeč tražeći odgovornost KBC-a.

Ako i nema, kako objašnjava dr. Kostopeč, elemenata kaznenog djela, neosporna je materijalna šteta i odgovornost vodstva te bolnice, koje zasigurno više nema vjerodostojnost dalje upravljati jednim od naših vodećih KBC-a. U natječaj se krenulo lanjskog svibnja, a pristigle su tri ponude od kojih je najpovoljnija odmah odbijena zbog nepotpune dokumentacije – zajednica ponuditelja nije KBC-u dostavila potpune dokaze o nekažnjavanju i bolnica 30. prosinca sklapa ugovor sa skupljim ponuđačem.

Međutim, na to slijede žalbe – i odbijene najpovoljnije tvrtke i drugog ponuđača čija je cijena milijun kuna viša. Taj se ponuđač žalio također na nepravilnosti u dokumentaciji tvrtke koja je dobila natječaj, konkretno na ''neujednačeno označene stranice i listove ponude“. Spomenuta državna komisija potom poništava odluku bolnice o sklapanju ugovora, nalaže KBC-u plaćanje troškova žaliteljima i da ponovno ocijeni pristigle ponude.

Ništa od odgode

Budući da je preostala samo jedna valjana ponuda, ona najskuplja, bolnica s njom potpisuje ugovor unatoč sudskom sporu koji je pokrenula druga tvrtka. Otamo su pak pisali bolnici s molbom za odgodu odluke dok traje upravni spor, ali ugovor je ipak potpisan u lipnju dok se presuda čeka i postoji mogućnost da cijela stvar bude poništena pa bi uslijedilo i plaćanje penala. Zašto tu mogućnost nisu eliminirali, jučer nismo doznali u KBC-u Sestre milosrdnice jer je ravnateljica bila na sastanku.

Pozivamo nadležne institucije da poduzmu potrebne korake. Pozivamo i ministra zdravlja da hitno reagira na ovako štetan ugovor – poručio je dr. Kostopeč ističući uime udruge zabrinutost i zbog izjave ministra zdravlja Siniše Varge da prima prijetnje zbog revizije javne nabave.

Komentara 7

NV
novo vriijeme
17:37 18.09.2014.

Ova udruga je postala jedini korektiv zdravstva .

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
20:38 18.09.2014.

23.000.000.000 kn zdravstvenih sredstava su kao samoposluga iz koje svatko uzima koliko želi...od ministra nadalje... stoga stroge regulirati raspolaganje javnim sredstvima... te urediti farsu koja se naziva javna nabava...

NE
Neboder
18:23 18.09.2014.

Identičan slučaj se je zbio i u KBC Rijeka.Tada je bio natječaj za jedan stroj za glačanje i dva stroja za pranje rublja ev.br. 44/2007. Posao je dobila firma koja je bila za 600.000 kuna skuplja od najjeftinije. Ali gle čuda. Ta jeftinija firma nije u dokumentaciji predala presliku ponude, te je zbog toga eliminirana. Napominjem da je ta niža cijenanormalna , a pogodovalo se je skupljoj ponudi koja je u dogovoru "napuhana". Pored toga u troškovniku za nabavu valjka za glačanje u troškovnik je ubačena jedna stavka kojaje bila izmišljena, a nije bila potrebna. To je ozbiljnim ponuđačima povećalo cijenu ponude, a izabrani dobavljač je za to znao. Kada je dobio posao ,naravno taj pogonski sistem za treći valjak nije ni isporučio, iako ga je nudio. Taj slučaj sam prijavio ODO-u, ali bez uspjeha. Svi su tu umreženi i zbog svojih obveza prikrivaju korupciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije