Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporba o ZOR-u

'Uveli ste novi institut čovjeka na leasing'

Goran Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
09.07.2014.
u 13:40

Stav ministra rada Miranda Mrsića da će novi Zakon o radu doprinijeti gospodarskom oporavku i otvaranju novih radnih mjesta, uz zaštitu prava radnika naišao je danas na žestoke kritike saborske oporbe koja ne vjeruje da će novi zakon smanjiti rad u sivoj zoni.

Stav ministra rada Miranda Mrsića da će novi Zakon o radu doprinijeti gospodarskom oporavku i otvaranju novih radnih mjesta, uz zaštitu prava radnika naišao je danas na žestoke kritike saborske oporbe koja ne vjeruje da će novi zakon smanjiti rad u sivoj zoni. Zakon o radu nije uzrok pa ne može biti ni rješenje za problem nezaposlenosti, složna je oporba.

Predstavljajući zakon ministar Mirando Mrsić podsjetio je da je gospodarska kriza ostavila teške posljedice ne tržište rada u Hrvatskoj - izgubljena su radna mjesta, snižene su plaće, velik broj građana ne prima plaću na vrijeme, o drugim materijalnim beneficijama i pravima mogu tek sanjati.

- Radno mjesto i plaća postali su privilegij. To nije Hrvatska kakvu zaslužuju radnici u Hrvatskoj. Cilj ove Vlade je preokrenuti negativne trendove, sačuvati radna mjesta i radnike izvući iz svijeta nezakonitog rada. Sačuvati radna mjesta je glavni motiv promjena ovog zakona, sačuvati radno mjesto je nešto što je benefit ne samo radniku nego cjelokupnom društvu - kaže Mrsić.

- Rekli ste u svom uvodnom izlaganju da je oko ovog zakona postignuto suglasje. Ja si postavljam pitanje koga? Jer i sindikati i HUP su izričito, decidirano protiv ovoga zakona. I onda se logično postavlja pitanje ako su oni na koje se taj zakon odnosi, dakle oni koji stvaraju, koji imaju radna mjesta i oni koji rade, protiv tog zakona, onda za koga taj zakon donosimo? - pitao je HDZ-ov Ivan Šuker.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Njegov stranački kolega Željko Reiner poručio da ovim prijedlogom Zakona Vlada samo zamagljuje vlastitu nesposobnost.

- Činjenica je da je ovo jedan potez očajnika, vlade koja skoro u tri godine mandata nije uspjela pronaći rješenje kako potaknuti razvoj gospodarstva. Nema ideje i vizije kako to popraviti pa svoju nesposobnost zamagljuju ovim zakonom – smatra Reiner, a njegov stranački kolega Goran Marić ustao je protiv rada putem agencija za privremeno zapošljavanje.

- Uveli ste novi institut čovjeka na leasing. Do sada su bili strojevi na leasing, automobili na leasing, sada imamo i radnika na leasing. Pa nije čovjek ni repromaterijal ni roba, ne uvozi se kontejnerima, niti se carini niti uskladišćuje – kritizirao je Marić te upozorio da će ovaj Zakon omogućiti jedino bešćutno otpuštanje radnika. Podržao ga je i laburist Dragutin Lesar koji je pitao ministra, ako je čak pet posto agencijskih radnika našlo trajan posao, što je s ostalih 95 posto.

HDZ-ov Đuro Popijač podsjetio je niz kritika na zakon, što od strane sindikata, što od Hrvatske udruge poslodavaca koji, upozorio je, smatra da novi zakon neće pridonijeti ublažavanju efekata krize niti će potaknuti novo zapošljavanje.

- Na temelju čega nas ministar uvjerava u suprotno, koja je tajna formula ovog zakona koju ne vidi nitko osim vlade koja ga donosi – zanimalo je Popijač.

Posebno žestoko je oporba dočekala tvrdnju ministra Mrsića da je ova Vlada otvorila 180 tisuća radnih mjesta. Nakon negodovanja iz HDZ-ovih klupa, ministar se ispravio svega par minuta kasnije.

- Samo da se korigiram za prvu izjavu, dakle nismo otvorili 180 tisuća radnih mjesta nego smo zaposlili 180 tisuća ljudi. Tako da budemo precizni i to je najveći broj koji smo zaposlili u posljednje vrijeme – tvrdi Mrsić.

SDP-ova Dragica Zgrebec se pak složila s ministrom da nam je nužna fleksibilizacija radnog vremena nužna.

- U dijelu izmjena u smislu fleksibiliziranja radnog vremena i načina zapošljavanja, posebno ustupanja radnika, ocjenjujemo da je bolje da čovjek bude u svijetu rada, nego nezaposlen, jer mu to pruža dodatnu mogućnost za stalnim zaposlenjem – kazala je Zgrebec.

S galerije su sjednicu pratili i predstavnici sindikata koji su uputili više od 50 amandmana na adrese svih saborskih zastupnika, Klubova te odbora.

- Ono što cijelo vrijeme govorimo, sasvim sigurno je, a sad se to pokazuje sve jasnije, da promjene u zakonu o radu neće doprinijeti povećanom zapošljavanju, niti izlasku Hrvatske iz krize, a po tome se zapravo zakoni mijenjaju. Jasno je da bez promjena gospodarskih politika ne može doći ni to izlaska zemlje iz krize. Ovo što se trenutno najavljuje kao promjene ZOR-a doprinijet će jedino dodatnoj nezaposlenosti jer će postojeći radnici moći raditi još više, još dulje, još više prekovremenoga, još više preraspodjele, a pri tome će ovi koji su trenutno nezaposleni ostati samo još zacementiranije nezaposleni. Sve u svemu jasno je da ove promjene praktički neće doprinijeti ničemu drugomu osim smanjenju radničkih prava i dodatnom izlaganju na milost i nemilost hrvatskih radnika na tržištu rada nesposobnim poslodavcima – objasnio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji je zadovoljan jer je od dijela zastupnika danas čuo da će dio sindikalnih amandmana pretvoriti u svoje.

- Čekat ćemo i kako će izgledati dan glasovanja i tada ćemo se odlučivati što i kako dalje – poručio je Sever.

Komentara 5

SL
_Slavonac_
11:56 10.07.2014.

Ova vlada će svojom nesposobnošću u potpunosti uništiti Hrvatsku...jedini spas su prijevremeni izbori...

Avatar KoRIsnik_MS
KoRIsnik_MS
12:39 10.07.2014.

Ma ovi bi trebali uvesti mozak na lizing, jer ovo što rade je samo pušing u naš zdravi mozak!

MO
Moskvich
16:55 09.07.2014.

Jadne li Vlade jadnija još nije bila niti će biti u skorije vrijeme ,totalni autsajderi i neznalice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije