Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tržište

U Iraku je cijeli poslovni svijet, pa i Hrvati

19.12.2011., Draskoviceva 45, Zagreb - Tvrtka Trames potpisala je ugovor s Iracanima o projektu Durrat Samara  u prijevodu 'Biser Sammare'.Radi se o projektu izgradnje novog grada u Iraku. Jasmin Daher. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
09.04.2015.
u 20:30

Jerko Vukas: Hrvatske tvrtke u Iraku su dobrodošle jer su ostavile dobar dojam još u vrijeme Jugoslavije

Irak, a posebice irački dio Kurdistana, već je nekoliko godina prepoznat kao unosno tržište na kojem su se posljednjih godina pojavile i hrvatske tvrtke. Ponajprije je riječ o građevinarima, energetskim tvrtkama te sektorima naftne industrije i razminiranja. Građevinari su ponajviše angažirani u obnovi ratom razrušenog Iraka. U kurdistanskom gradu Arbilu 2008. godine osnovana je Hrvatska kuća, koju vodi Jasim Daher (na slici), a utemeljitelji su joj hrvatske tvrtke koje posluju u Iraku - Ingra, Ind-Eko, Dalekovod, Elka... Perspektivu poslovanja u Iraku, od gradnje bolnica, škola, aerodroma, cesta, prepoznale su i svjetske tvrtke koje su na to tržište prispjele znatno prije hrvatskih.

U lipnju prošle godine većina je hrvatskih tvrtki povlačila svoje zaposlenike iz Iraka zbog napada sunitskih pobunjenika iz skupine Islamska država Sirije i Levanta. No, i dalje u Iraku, posebice u sjevernom i južnom dijelu, ima mnogo radnika iz Hrvatske i susjednih zemalja koji rade i za strane kompanije. Najunosniji su poslovi zaštitara, ali i radnika naftnih kompanija.

Zbog sigurnosno rizičnog područja dobro su plaćeni. Najčešće rade po mjesec-dva u Iraku, a onda se vraćaju u Hrvatsku.

Hrvatski veleposlanik u Iraku Jerko Vukas, koji jučer nije bio dostupan, prije je za medije izjavljivao da su hrvatske tvrtke u Iraku dobrodošle jer su ostavile dobar dojam još u vrijeme Jugoslavije. Iračani ih cijene i zato što su naše tvrtke na rijeci Tigris gradile šest mostova. U 2012. godini, primjerice, u Iraku su bile angažirane 22 tvrtke iz Hrvatske, a njihovi su poslovi bili vrijedni 400 milijuna dolara. Veleposlanik Vukas govorio je kako je cijeli svijet u Iraku. Naravno, uvijek preporučuje konzultacije s veleposlanstvom na koja je područja u Iraku sigurno ići i upuštati se u poslovna ulaganja.

>> 'Iračani žele naše kacige, platit će 25 milijuna dolara'

>> Postignut dogovor s Iranom: Ukidanje sankcija u zamjenu za kontrolu nuklearnog programa

Komentara 1

OB
Objektivno...
05:01 10.04.2015.

Pa jel ovo nije greškom na slici Edo Peročević?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije