Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj blokade

Srbija ukinula kontramjere. Vučić: EU je podržala Srbiju, a ne svoju članicu

Aleksandar Vučić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/43
25.09.2015.
u 23:20

U 17 sati izvršena je deblokada granice. Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u RH, kao i kamioni, poručio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić

Hrvatska je u 17 sati deblokirala granične prijelaze Tovarnik i Bajakovo. Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u RH, kao i kamioni, poručio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Nakon zatvaranja graničnog prijelaza Bajakovo za teretni promet došlo je do zaoštravanja odnosa između Hrvatske i Srbije. Srbija je reagirala protumjerama i nakon ponoći u četvrtak počela blokirati ulazak hrvatske robe. No, na to je odmah reagirala i Hrvatska te zabranila i putnički promet preko Bajakova.

U devet dana izbjegličke krize u Hrvatsku je do sada ušlo više oko 60.000 izbjeglica, s tim što novi izbjeglice i dalje kontinuirano pristižu na hrvatske granice

Tijek događaja pratite u nastavku:

23.22 sati - 23. izvanredni vlak iz Tovarnika krenuo je u 23.08 sati, vožnja do Botova traje oko 4 i pol sata. U Tovarniku će uskoro početi ukrcaj izbjeglica u 24. izvanredni vlak, izvijestili su iz HŽ-a

22.30 sati - Prvi kamion s hrvatskim tablicama prešao je večeras u 22.10 sati granični prijelaz Batrovci i ušao u Srbiju, javlja Tanjug.

21.40 sati - Oko 1.500 izbjeglica koji su vlakom oko 20 sati stigli na željezničku postaju Botovo mađarska strana propustila je kroz ilegalni prijelaz do postaje u Gyekenyesu. Oko 19 sati Ivan Kramarić, šef koprivničkog Centra 112 dao je informaciju da su Mađari zatvorili tu rutu, kojom je od petka prošlo više od 26.000 migranata, no to se ipak nije dogodilo. Navodno je na lokalnoj razini postignut dogovor da će još večeras i sutra taj prolaz biti otvoren. Od željezničke postaje u Botovu do one u Gyekenyesu kroz polja je oko pet minuta hoda.

21.20 sati - Odlukom Vlade Srbije i njihova mjera kojom se zabranjuje ulaz preko državne granice kamionima koji prevoze hrvatsku robu ili pak kamionima trećih zemalja koji prevoze hrvatsku robu stavljena je izvan snage. Premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako je reakcija Srbije na odluku Vlade Hrvatske bila politika pisama i razgovora što je na kraju i donijelo rezultat.

– Od danas popodne svi građani Srbije, bez ikakve diskriminacije mogu da putuju u ili preko Hrvatske. Nakon donošenja ove odluke na svim graničnim prijelazima biti će opet omogućen i prijelaz kamionima koji prevoze hrvatsku robu, rekao je Vučić. Pozvao je i svoje ministre da niti u jednom trenutku ne pokažu slavodobitnost niti da se bilo čime ponize „oni koji su pogriješili donoseći ovakve mjere nego da ih i dalje tretiraju kao prijatelje i susjede“.

Rekao je i kako Srbija ne želi sudjelovati u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj.

- Hrvatski građani su dobro došli i naša vrata su im širom otvorena. Ispričavamo se i što smo na dan i pol zaustavili robu, ali bili smo primorani na to radi zaštite državnih i nacionalnih interesa i suvereniteta. S Hrvatskom želimo najbolje odnose i dat ćemo sve od sebe da ih u budućnosti i izgradimo, istaknuo je Vučić. Kazao je i kako je i Eu odigrala veliku ulogu te da je EU upravo pokazala i Srbiji i drugima da vladavina prava nije bez značaja. Napomenuo je i kako je Srbija u ovome sporu imala podršku i drugih zemalja kao i da se po prvi put dogodilo da jedna zemlja koja nije članica EU dobije podršku svih u suvremenom svijetu za razliku od zemlje koja je punopravna članica EU.

– Poslije ovoga mi se okrećemo našim svakodnevnim problemima poput razgovora s MMF-om, povećanju plaća u javnom sektoru, mirovina… U Srbiji mržnja i netrpeljivost ne smiju da stanuju, poručio je Vučić. Po ovoj točci dnevnoga reda na izvanrednoj sjednici Vlade Srbije javio se i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić koji je rekao kako je ukidanje jednostranih mjera Vlade Hrvatske velika pobjeda i značajan uspjeh Srbije i poraz neodgovorne politike Vlade RH. – Ovo je i dobra vijest za regiju i veliki poticaj stabilnosti cijele regije. Srbija je zaštitila svoje nacionalne interese jer kakva država bismo bili da nismo reagirali na jednostranu odluku druge države, rekao je Dačić.

20.15 sati - Premijer Zoran Milanović u intervjuu za RTS kazao je kako želi normalne odnose sa Srbijom, ali i napomenuo kako je moguće da se ponovno dogodi odluka o blokadi granice. Kazao je kako nije rekao da su Srbi barbari. Više pročitajte ovdje.

19.15 sati Odluka hrvatske Vlade je dobra. Ne želim komentirati razloge zbog kojih je uopće došlo do blokade, ali počela je izborna kampanja u Hrvatskoj. Vjerujem da nikome više neće pasti na pamet kršiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju – kazao je srpski premijer Aleksandar Vučić u razgovoru za HRT. Na pitanje hoće li pustiti hrvatsku robu i kamione odlukom vlade u 21 sat, odgovorio je: "Apsolutno!"

– Građani Hrvatske su dobrodošli u Srbiju, jedva čekamo da vidimo hrvatske kamione", kazao je Vučić.

Nije točno da smo izbjeglice pustili prema Horgošu. Izbjeglice primamo u Preševo i odvozimo ih u prenoćište, ljudi dođu u Beograd i od tamo sami biraju svoju rutu. Primili smo više izbjeglica nego Mađarska i Hrvatska zajedno. Nikakvih tu tajnih planova nema. To su sve besmislice – kazao je Vučić.

– Molim sve medije u Srbije da spuste retoriku, ali nemam drugog utjecaja na njih – komentirao je Vučić napise u srpskim medijima.

19.13 sati – Danas u 17 sati mjere Vlade RH prema Srbiji su ukinute te je promet ponovno preko graničnih prijelaza normaliziran, potvrdio nam je to i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekavši kako je takvoj odluci Vlade prethodila činjenica da je 300 izbjeglica iz Srbije prešlo u Mađarsku preko Horgoša.

– Očigledno je da su naše mjere dale rezultata jer u suprotnom mi ih ne bismo ni ukidali, pratit ćemo situaciju i dalje i u zavisnosti od stanja na terenu reagirati – rekao je Ostojić. Prema zadnjim službenim podacima u Hrvatsku je u zadnjih 10 dana izbjegličke krize ušlo više od 60.000 ljudi. Noćas je na granici kod Bapske i Tovarnika bilo veoma ''prometno'' kada je državnu granicu ilegalno prešlo više od 5000 ljudi. Tijekom današnjeg dana priliv izbjeglica je ipak nešto smanjen i, kako kaže Ostojić, u Hrvatsku je ušlo oko 2000 ljudi. Trenutačno se u kampu Opatovcu nalazi oko 1000 ljudi.

– I to je jedan od pokazatelja da mjere koje poduzimamo daju rezultata, pratit ćemo idućih dana kako će se odvijati situacija i je li ovo samo predstava Beograda. Rješenje je u Grčkoj i samo tamo se može riješiti izbjeglička kriza – rekao je Ostojić. Tijekom današnjeg dana skupina u kojoj je više od 100 izbjeglica pojavila se kod Strošinaca, u županjskoj Posavini. Ostojić je najavio da će tijekom večeri biti transportirani prema mađarskoj granici, ali da se vjerojatno radi o skupini koja je skrenuta s puta prema Bapskoj. Izbjeglice i dalje dolaze u prihvatni centar Opatovac gdje se vrši njihova registracija i prijam, dovozi ih se najčešće u policijskim kombijima. Za razliku do prijašnjih dana, na samom ulazu u prihvatni centar postavljeni su veliki šatori koji će izbjeglice štiti od kiše.

19.11 sati – 22. izvanredni vlak iz Tovarnika je krenuo u 18.58 sati, vožnja do Botova traje oko 4 i pol sata. U Tovarniku će uskoro početi ukrcaj izbjeglica u 23. izvanredni vlak.

19.00 sati – Mađari su poslijepodne zatvorili ilegalni prijelaz kod Botova, kojim je od petka u Mađarsku prešlo više od 26.000 ljudi. Na željezničku postaju u Botovo oko 18.30 sati stigao je vlak s oko 1500 izbjeglica, ali oni više ne mogu dosadašnjom rutom. Prema informacijama koje smo dobili od Ivana Kramarića, šefa koprivničkog Centra 112, kolona će se uputiti preko željezničkog mosta preko Drave i tuda pokušati ući u Mađarsku.

18.45 sati – Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je kako Hrvatska zadržava pravo da ponovno uvede mjere prema Srbiji ako se ponovi situacija nekontroliranog priljeva ljudi, javlja RTL.

– Ako se pritisak nastavi, zadržavamo pravo da ponovno uvedemo iste mjere – dodao je Ostojić.

18.30 sati – Šef srpske diplomacije Ivica Dačić kazao je kako je deblokada granica veliki poraz hrvatske politike. Više pročitajte ovdje.

18.00 sati – Policija je uhitila šest osoba koje su protuzakonito prevozile imigrante iz Hrvatske u druge zemlje Europske unije. Više pročitajte ovdje.

17.40 sati – Hrvatska roba u Srbiju će moći ući tek nakon što Vlada Srbije opozove odluku o kontramjerama protiv Hrvatske, što će se, kako javlja Blic, dogoditi na sjednici koja je zakazana za 21 sat.

17.30 satiRTL javlja kako je pritisak očito popustio, granice su deblokirane jer je ujutro broj izbjeglica koji je do sada ušao u Hrvatsku 58.888, a sada je oko 60.000. Navodno ova odluka nema veze s pritiskom Europe, a prvih 300 izbjeglica je pušteno na Horgoš.

17.05 sati – U 17 sati izvršena je deblokada granice. Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u RH, kao i kamioni, poručio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

17.00 sati – Granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav promet, bez ikakvih ograničenja – javlja MUP

16.15 sati – Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn izjavio je kako je jako zabrinut zbog situacije na srpsko-hrvatskoj granici. Na zajedničkoj konferenciji za medije sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem izjavio je kako misli da se tu nema što pregovarati te dodao da se problem može riješiti jedino ukidanjem blokade. Više pročitajte ovdje.

15.45 sati – 21. izvanredni vlak iz Tovarnika je krenuo u 15.05 sati, a vožnja do Botova traje oko 4 i pol sata. U Tovarniku je u tijeku ukrcaj izbjeglica u 22. izvanredni vlak.

15.35 sati – Večernji list neslužbeno doznaje da će granica sa Srbijom biti otvorena u 17.00 sati

15.30 sati – Njemačka procjenjuje da oko 30 posto dolazećih migranata koji tvrde da dolaze iz ratom razorene Sirije zapravo dolaze iz drugih zemalja, rekao je danas glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova, prenosi AFP. Dodao je da se procjena temelji na opažanjima ljudi na terenu, pogotovo federalne policije, Ureda za migracije i izbjeglice te Frontexa, agencije Europske unije za zaštitu granica.

15.05 sati – Poslije nelegalnih prelazaka izbjeglica kod Bapske i Tovarnika danas je otvorena još jedna trasa. Prema informacijama koje je potvrdila i policija, izbjeglice su počeli ulaziti i kod Strošinaca, u županjskoj Posavini. Trenutačno se ne zna koji broj ljudi je onuda ušao u Hrvatsku.

Kod Bapske, na srpskoj strani granice, nalazi se nekoliko tisuća izbjeglica koji čekaju ulazak u Hrvatsku. Novi autobusi stalno pristižu.

14.34 sati – U odnosu na prije nekoliko dana, ovo je veliki napredak u organizaciji u pozitivnom smislu. Vidjeli smo jedan protočan kamp gdje se izbjeglice zadržavaju do 24 sata i gdje se registriraju, na čemu smo inzistirali. Uključila se logistički i Hrvatska vojska. Pitanje je samo koliko dugo ova organizacija može izdržati, rekao je Andrija Hebrang, povjerenik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović nakon obilaska Prihvatnog centra u Opatovcu. S njim je bio i predsjedničin voditelj stručne radne skupine za pitanje izbjeglica Mate Granić. Prethodno su Crvenom križu u Opatovcu predali humanitarnu pomoć od predsjednice. Više ovdje.

14.30 sati – Tijekom današnjeg dana hrvatska granična policija na Bajakovu započela je s propuštanjem kamiona s hrvatskom robom prema Srbiji. Međutim, istim tim kamionima srpska policija nije dopuštala da prođu granični prijelaz Batrovci te ih vraća prema Hrvatskoj. Kako im potom hrvatska policija nije dopuštala da uđu u Hrvatsku, vozači kamiona ostali su na "ničijoj" zemlji između dvaju graničnih prijelaza. U isto vrijeme iz HAK-a javljaju da se na graničnom prijelazu Bajakovo propuštaju teretna vozila s lako kvarljivom i ADR robom, a da je kolona teretnih vozila na izlazu iz Hrvatske oko 2 kilometra. Na ulazu u RH ne propuštaju se vozila srbijanskih registracijskih oznaka, izlazak iz RH otvoren je za vozila svih registarskih oznaka.

14.20 sati – Do danas je u Republiku Hrvatsku ušlo oko 60.000 migranata, javio je MUP. Tijekom noći ulazili su na području Iloka i Tovarnika, a i dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala na graničnim prijelazima sa Srbijom. Migranti se i dalje organizirano autobusima i vlakovima prevoze na granicu s Mađarskom, a u privremenom prihvatnom centru Opatovac trenutačno se nalazi oko 1500 migranata.

13.30 sati – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovio je danas da Hrvatska nije uvela diskriminacijske mjere prema Srbiji, već je bila uvela mjere prema svima, pa i prema hrvatskim kamionima. Više pročitajte ovdje.

13.00 sati – Mađarski premijer Viktor Orban kazao je u Beču da će održati konzultacije s drugim državama u regiji i s UN-om prije nego što odluči za izbjeglice zatvoriti granicu s Hrvatskom, piše AP. Orban je kazao da će tražiti potporu za ogradu i jednom, kada druge države budu spremne, uvest će pravila koja će osigurati da prelazak hrvatsko-mađarske granice bude "u skladu s pravilima Europske unije". Orban, koji je danas razgovarao s austrijskim kolegom Wernerom Faymannom, očekuje da će ogradu na granici s Hrvatskom završiti za nekoliko dana. Orban je sugerirao kako se Faymann na sastanku protivio ideji otvaranja "tranzitnog koridora" za izbjeglice od hrvatsko-mađarske granice prema Austriji i Njemačkoj.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

12.40 sati – Europska komisija traži od hrvatske Vlade objašnjenja oko odluke o zatvaranju graničnog prijelaza Bajakovo za kamione koji ulaze iz smjera Srbije jer prve procjene u Komisijinoj analizi te hrvatske mjere govore da bi to zaista moglo predstavljati kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, ali i kršenje pravila carinske unije.

– Započeli smo s provjerom jesu li te restrikcije, posebno s hrvatske strane, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Naša prva ocjena u sklopu te provjere pokazuje ozbiljna pitanja o usklađenosti tih mjera s SSP-om i također s carinskom unijom. U ovom trenutku Komisija će tražiti objašnjenja hrvatskih vlasti – rekla je glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič.

12.30 sati – Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da Mađarska ne želi dizati ogradu na granici sa Slovenijom, javlja Euronews na Twitteru.

12.10 sati – Andrija Hebrang i Mate Granić stigli su u Opatovac. Donijeli su darove, jabuke, hranu za djecu...

12.05 sati – Srbiji smo ponudili autobuse da se ljude preuzima u Makedoniji i vozi na Bajakovo, ali i na Horgoš. Ponuda ne može biti dobronamjernija – rekao je premijer Zoran Milanović, javila je Vlada na Twitteru.

Milanović je rekao da Srbija ne funkcionira kao država, nego kao teritorij kroz koji ljudi prolaze bez ikakve kontrole te da je Srbija prva uvela diskriminacijske mjere.

12.00 sati – Razumijem da je u Hrvatskoj već počela predizborna kampanja pa imam samo jedan zahtjev hrvatskom premijeru, a to je da nas ostavi na miru. I Srbe i Mađare po tom pitanju. Mi nećemo glasovati na hrvatskim izborima i nas ne treba uvjeravati u bilo što, neka predizbornu kampanju vodi unutar granica Hrvatske – rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u intervjuu za Tanjug. Više pročitajte ovdje.

11.50 sati – Neslužbeno, anonimni izvori iz Europske komisije procjenjuju da bi čak pet milijuna izbjeglica moglo krenuti prema Europi u sljedeće tri godine. Više pročitajte ovdje.

11.35 sati – Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn u Šidu je zahvalio vladi Srbije na svemu što je učinila za izbjeglice i poručio da Srbija nije sama, da je europska zemlja i da se s ovim problemom trebaju suočiti zajedno, prenose Novosti. Nije želio odgovoriti na pitanje o zatvaranju granica Hrvatske.

– Nove granice i zidovi nisu ono na čemu se oslanja funkcioniranje Europe – rekao je Hahn. Poručio je da će EU sigurno osigurati financijsku i političku podršku Srbiji.

– Niste sami, vi ste Europljani i trebamo zajedno raditi. Ne trebamo podizati nove granice – rekao je Hahn.

11.30 sati – Austrijski inoministar Sebastian Kurz pozvao je Hrvatsku i Srbiju da ostave po strani emocije i da ponovno uspostave slobodan protok roba i ljudi, prenosi N1.

– Zatvaranje granica ne doprinosi rješenju problema. Čak naprotiv, one bude kod ljudi na zapadnom Balkanu bolna sjećanja na ratne sukobe 90-ih godina – rekao je Kurz.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

11.18 sati – Priliv izbjeglica u Hrvatsku sve je veći i veći pa je tako samo tijekom protekle noći hrvatsku državnu granicu prešlo oko 5.000 izbjeglica. Rekao je to danas novinarima ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić dodajući kako je osnovni razlog tome što Srbija i dalje, bez ikakve kontrole, šalje izbjeglice prema Hrvatskoj. Ponovio je raniju izjavu po kojoj je rješenje izbjegličke krize u Grčkoj prema kojoj se treba izvršiti pritisak da zaustavi priliv izbjeglica na svoj teritorij.

– Izbjeglice u Grčkoj jednostavno kupe karte za trajekte, zajedno s turistima, i voze se od Lezbosa prema Pireju. Odande idu prema Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj bez ikakve kontrole – rekao je Ostojić. Prenio je novinarima i situaciju od prošle noći kada je, kako je rekao, jedna skupina izbjeglica promašila ulazak u Hrvatsku te su se vratili prema Srbiji.

– Tada ih je srpska policija silom gurnula prema Hrvatskoj. To dovoljno govori o humanosti na drugoj strani prema ovim ljudima. To se sve događalo u vrijeme kada je bila užasna kiša i kada su ljudi tražili zaklon. Bez obzira na sve, to bili su gurnuti prema nama – rekao je Ostojić. Tijekom razgovora s novinarima Ostojić je prokomentirao i odnose Hrvatske i Srbije rekavši ironično kako s našim istočnim susjedima imamo odličan odnos koji se ogleda u tome da na Srbi svakodnevno šalju tisuće izbjeglica na naše granične prijelaze. Kazao je i kako će premijer Srbije Aleksandar Vučić danas nešto svečano napraviti.

– Pretpostavljam kako će se to dogoditi tristo metara od hrvatske granice. Vidjet ćemo to vrlo skoro – rekao je Ostojić. Na novinarski upit da prokomentira najave iz Austrije kako će započeti s vraćanjem izbjeglica u Hrvatsku, ministar je rekao kako je ugovor o readmisiji vrlo jasan i da on predviđa povrat izbjeglica u prvu susjednu zemlju.

– Hrvatska je svim izbjeglicama izdavala rješenja o povratku u Srbiju, ali to ne može funkcionirati i to su razlozi zašto u ovom trenutku ugovori o readmisiji nisu aktivni – rekao je Ostojić. Za situaciju na Bajakovu i uzajamne mjere Hrvatske i Srbije Ostojić je još jednom ponovio uvjet po kojem ili će se Horgoš početi koristiti da se ovi ljude ne muče ovdje ili će Srbija početi prihvaćati izbjeglice kao što to čine druge zemlje.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

– U tom trenutku Hrvatska će riješiti situaciju s Bajakovom. U ovom trenutku mene najviše brine zašto se radi diskriminacija da hrvatski kamioni s hrvatskim registracijama i kamioni s hrvatskom robom ne mogu u Srbiju. To je diskriminacija. Čekam, dakle, da se dogodi to čudo koje čekam već peti dan, a to je da ljudi konačno počnu prelaziti preko Horgoša – rekao je Ostojić.

U ovome trenutku ispred ulaza u kamp u Opatovcu nalazi se nekoliko stotina izbjeglica koje čekaju registraciju, ulaz u centar i dalji transport. Izbjeglice koje državnu granicu prijeđu kod Tovarnika policija odmah prebacuje na kolodvor i vlak.

11.15 sati – Crnogorske Vesti objavile su kako je zbog situacije na granici Srbije i Mađarske, moguće je da određeni broj migranata izabere put preko Albanije, Kosova i Crne Gore. To znači da bi izbjeglice nakon prelaska tih zemalja na teritorij Hrvatske izlazile na jugu zemlje, odnosno u Dubrovačko-neretvansku županiju.

Dnevnik.hr doznaje kako se dubrovačka policija u suradnji s ostalim predstavnicima službi za hitne situacije posljednjih 10-ak dana priprema za ovakav scenarij. Ovaj portal također navodi da Grad Dubrovnik i Županija, policijska uprava dubrovačko-neretvanska, Vodovod i mnoge druge komunalne tvrtke posljednjih desetak dana rade na pripremama te dogovaraju raspodjelu poslova kako bi bili spremni u slučaju dolaska izbjeglica.

10.30 sati – Tražimo od predsjednika Vlade Zorana Milanovića da odmah prekine igrokaz s blokadom graničnog prijelaza Bajakovo i dopusti normalan teretni promet i tranzit roba između Hrvatske i Srbije – poručuju iz pokreta 100% za Hrvatsku.

– Hrvatsko gospodarstvo je na koljenima treba li ga Zoran Milanović zbog svojih frustracija potpuno uništiti. Mnogi od blokiranih kamiona pripadaju hrvatskim tvrtkama i mnogi od vozača u tim kamionima su hrvatski branitelji. Ne želimo da političari preko njihovih leđa dokazuju koliki su domoljubi i koliko im je stalo do hrvatske države – poručili su u priopćenju. Dodaju da su hrvatski branitelji među prvima pomogli migrantima humanitarnom pomoći.

10.20 sati – U 9 sati smo dobili informacije da je dosad 58.880 izbjeglica ušlo u Hrvatsku. Priljev ljudi se ne smanjuje i u ovom trenutku to funkcionira. Nastavit ćemo sa sistemom maksimalno koliko možemo. Noćas je bilo i kiše i svega, situacija je bila teška – izjavio je jutros ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, prenosi N1.

HRT je objavio da je Ostojić rekao kako je tijekom noći ušlo 5000 ljudi.

10.17 sati – Za 10 minuta 21. izvanredni vlak doći će u Tovarnik, nakon čega slijedi ukrcaj izbjeglica.

10.07 sati – Srpski ministar pravosuđa Nikola Selaković rekao je da očekuje da će kriza izazvana zatvaranjem srpsko-hrvatske granice biti riješena u sljedećim danima. Više pročitajte ovdje.

9.52 sati – Iz Ureda predsjednice za danas u 12 sati najavljeno je da će Povjerenik Predsjednice Republike za migrantsku krizu prof. dr. sc. Andrija Hebrang i koordinator Operativne skupine Predsjednice Republike za migrantsku krizu prof. dr. sc. Mate Granić predati u šatorskom naselju u Opatovcu poklone Ureda.

9.25 sati – Mađarska je zabranila lov na dijelu granice s Hrvatskom u Baranji, prenosi portal delmagyar.hu. Zabrana je na snazi na području od 5 kilometara od granice.

8.52 sati – "Tenzije između Hrvatske i Srbije su potpuno nepotrebne... Mislim da treba što prije spustiti tenzije i početi s rješavanjem problema, u partnerstvu s državama EU, ali i državama kao što je Turska'', rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s predsjedavajućim Generalne skupštine UN-a Mogensom Lykketoftom, prenosi RTS. Više ovdje.

8.41 sati – U devet dana izbjegličke krize u Hrvatsku je do sada ušlo više od 55.000 izbjeglica s tim što nove izbjeglice i dalje kontinuirano pristižu na hrvatske granice. U prosjeku je to oko 5.000 izbjeglica dnevno, odnosno, točno otprilike brojka koliko izbjeglica dnevno uđe u Srbiju iz Makedoniju. I protekle noći najveći dio njih u Hrvatsku je ušao kod Bapske, a ponovno se bilježi i značajniji njihov priljev i kod Tovarnika. Svi oni upućuju se prema prihvatnom centru u Opatovcu odakle će ih se transferirati prema granici s Mađarskom. Navodno, kako se i tijekom današnjeg dana očekuje novi značajniji priljev izbjeglica od nekoliko tisuća njih. Policajci s kojima smo razgovarali kažu kako je noćas bilo strašno te da su u nekoliko navrata izbjeglice prolazili pored policije bježeći s djecom i ženama prema Opatovcu.

Kolona kamiona koja na Bajakovu čeka da izađe iz Hrvatske i uđe u Srbiju se osjetno smanjila. Jučer je ona bila duga i do 15 kilometara. Trenutačno je kolona kamiona duga oko 2 kilometra. Više ovdje.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL, Ilustracija

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

8.15 sati – Mađarska je, a da prethodno nije obavijestila Sloveniju, počela postavljati žičanu ogradu na dijelovima granice. Postavili su oko 500 metara ograde i žice od autoceste do graničnog prijelaza Pince, također je oko 500 metara žice postavljeno i na još dva mjesta. Uz to, mađarski policajci i vojnici nadgledaju granicu, piše Delo. U telefonskom razgovoru u četvrtak navečer mađarski je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kazao slovenskom kolegi Karlu Erjavcu da je postavljanje žice privremena mjera. Navodno su je postavili preventivno, jer se boje novog velikog migrantskog vala – kazao je Erjavec koji danas očekuje dobiti i službeni stav Mađarske.

8.10 sati – 20. izvanredni vlak iz Tovarnika je u 7.52 sati krenuo prema Botovu, izvijestio je HŽ.

7.07 sati – "Jučer je na područje Republike Hrvatske ušlo 8500 migranata, dok je od početka krize u RH ušlo gotovo 55 tisuća osoba. U privremenom prihvatilištu za migrante u Opatovcu smješteno je više od 3000 osoba, koje su se tijekom cijelog dana prevozili autobusima i vlakom prema Mađarskoj. Tijekom noći očekuje se veliki broj migranata koji dolaze s područja Republike Srbije", izvijestio je MUP u 2 sata.

7.05 sati – Očekuje se da će danas ući u Hrvatsku i do 10 tisuća izbjeglica. Ulaze preko Bapske i Tovarnika te dolaze do prihvatnog centra u Opatovcu, a potom ih se prevozi do granice s Mađarskom. Kiša je ubrzala proces registracije u Opatovcu, izvijestio je HRT.

Na graničnom prijelazu Bajakovo propuštaju se teretna vozila s lako kvarljivom i ADR robom, a kolona teretnih vozila na izlazu iz Hrvatske je oko 2 kilometra. Na ulazu u RH ne propuštaju se vozila srpskih registarskih oznaka, izvijestio je HAK.

Granični prijelaz Tovarnik od 5:45 sati otvoren je za osobna vozila i autobuse, osim za vozila srbijanskih registracijskih oznaka, dok je teretni promet u prekidu. Zabrana se ne odnosi na granične prijelaze s BiH i Slovenijom.

Već nekoliko dana za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

6.55 sati – 19. izvanredni vlak krenuo je iz Tovarnika u 2.41 sati i za 45 minuta stići će u Botovu. U kolodvoru Tovarnik u tijeku je ukrcaj izbjeglica u 20. izvanredni vlak, izvijestio je HŽ.

00.00 sati – Srpski Danas piše kako će kriza nastala uzajamnim zatvaranjem granica između Srbije i Hrvatske biti riješena najkasnije do ponedjeljka, pozivajući se pritom na diplomatske izvore.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL, Ilustracija

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

23.45 satiNjemačka je u jeku naporu da se zaustavi priljev izbjeglica Albaniju, Kosovo i Crnu Goru proglasila zemljama sigurnog porijekla, poručila je Angela Merkel nakon summita u Berlinu. Tom će se odlukom zahtjevi za azil tih zemalja u pravilu smatrati neosnovanima, no i dalje će biti razmatrani po individualnoj osnovi.

23.00 sati – Srbija je prva prekršila dogovor s potpredsjednicom Europske unije za vanjsku politiku da se neće mjere primjenjivati. Oni su prvi uveli mjere. Naše su morale onda biti protumjere, to je bilo zaustavljanje samo tablica, ne ljudi. AirSerbia normalno leti, puno ljudi je kroz Bosnu sa srpskim tablicama dolazilo u Hrvatsku. Radi se samo o jednom graničnom prijelazu. Od početka krize mi imamo jedno stajalište – tražimo suradnju sa susjednom zemljom, kažemo rasteretite Hrvatsku, odradit ćemo 5.000 ljudi u jednom danu bez problema, ali ne možemo 8 ili 9 tisuća jer ćemo si stvoriti sigurnosni problem. Molimo da organiziraju prihvatni kamp i da dio tih ljudi preusmjere prema graničnom prijelazu u Mađarskoj. I time je problem riješen. Ne znam zašto i čemu predsjedniku Vlade Srbije služi takva politika jer se to može riješiti vrlo brzo, kazao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić u RTL Direktu.

>> Odbijena prosvjedna nota Srbije: 'Takve kvalifikacije su uvredljive, neprimjerene i neprihvatljive'

>> 'Migranti se nama smiju vraćati, ali Srbiji i Grčkoj ne'

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

Komentara 598

DU
Deleted user
07:39 25.09.2015.

Istine radi, to nisu izbjeglice iz ratnog područja - nego ekonomski motivirana (e)migracijska lavina koja se slijeva tamo gdje se najviše lagodno živi od socijalne države. Čitaj, Austrija, Njemačka, skand. države itd. I nevjerojatno je da im se pruža tolika pomoć u tom "losos" nastojanju da se preko birokratskih "slapova", dakle samo uzvodno, domognu svih tih povlastica visokoorg. država Zapadne i Sjeverne Europe. A države koje im se nađu na putu, riskiraju ne samo svoju stabilnost i proračunska sredstva, nego se zavade i sa svim susjedima jer su blokirani gospodarski tokovi i uobičajen međudrž. promet i razmjena. Nazovimo stvari pravim imenom! Izbjeglica iz ratom zahvaćenog područja, prema OUN konvenciji, ima pravo naći sigurno utočište od rata. Ovo gore je neviđen val ljudskih sudbina koji teže boljem životu, ne sklanjanju od rata.

Avatar ankabutorac
ankabutorac
07:46 25.09.2015.

Sa slikama kao ova gore moze se lako manipulirati citatelje. Fakt je da su 90% izbjeglica mladi muskarci koji zele EU-zemlje koje imaju najbolju socijalu...

Avatar imadunic
imadunic
07:46 25.09.2015.

Odmah svima domovnice i neka dođu glasovati za SDP ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije