Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Karamarko:

'Za opstanak našega naroda neće nam biti teško platiti nijednu cijenu'

HDZ
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/7
02.10.2015.
u 18:00

Gromoglasan pljesak dobio je Karamarko kad je najavio 1000 eura za svako novorođenče

Smireno, bez pretjeranih napada na političke suparnike, a opet uz naglašenu pobjedničku i euforičnu notu, HDZ je jučer u dvorani Globus na zagrebačkom Velesajmu predstavio svoj izborni program. Uz već standardnu pjesmu "Do pobjede" i hrvatske zastave, šef HDZ-a najavljen je kao budući premijer, a on je, staloženo i bez spominjanja suprotne političke strane, osim u kontekstu negativnih gospodarskih pokazatelja, HDZ-ovu članstvu i prezentirao što HDZ nudi osvoji li vlast.

Kupuju glasove sirotinje

Nakon euforičnog i prvi put isforsirano domoljubnog SDP-ova skupa kojim je ta stranka krenula u kampanju, dojam je da je HDZ-ovo predstavljanje programa namjerno bilo smirenije, a bilo je i komentara – ozbiljnije i više državničko. Karamarko je naglasio da je HDZ-u prioritet pokrenuti gospodarstvo, u fokusu je zapošljavanje te jačanje poduzetnika i obrtnika, ali i demografija i poticanje nataliteta. Najveće oduševljenje izazvala je Karamarkova najava da će država za svako novorođenče dati tisuću eura. Dvoranom se za to prolomio gromoglasan pljesak. – Za opstanak našeg naroda neće nam biti teško platiti nijednu cijenu – poručio je Karamarko.

Novitet je i da će moguća HDZ-ova vlada uvesti nacionalnu mirovinu za sve starije osobe o kojima nema tko skrbiti. Program nije mogao zaobići ni izbjegličku krizu pa će prvi Karamarkov potez kao mogućeg premijera biti prijedlog predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost na temu migrantske krize i mjera koje treba poduzeti kako bi se spriječile posljedice za Hrvatsku. I ta je najava izazvala pljesak. Karamarko je naglasio da aktualna vlada uoči izbora uvodi stihijske i populističke mjere kojima kupuje glasove sirotinje sa 200 kuna vaučera za struju, čime su "zadužili i nas i naše unuke". Karamarko je najavio da će njegova Vlada smanjiti broj ministarstava, govorilo se o mogućih 13 umjesto sadašnjih 20 te da će depolitizirati javna poduzeća koja će voditi menadžeri, a ne političari. Sva javna poduzeća bila bi objedinjena u holding, a samo bi u nadzornom odboru bili političari, odnosno saborski zastupnici.

Poreznici više neće guliti

HDZ poduzetnike kani jačati manjim porezima, manjom birokracijom, povoljnim kreditima. HDZ obećava da će smanjiti parafiskalne namete i osigurati jednostavniji porezni sustav.

– Porezna uprava više neće biti represivni aparat koji guli porezne obveznike – naglasio je Karamarko.

– Hrvatsku treba graditi kao zemlju srednjeg sloja – rekao je Karamarko. Obećao je i uvođenje reda u donošenje zakona jer, kaže, u Hrvatskoj se dnevno donosi jedan zakon. Država je prenormirana i to komplicira ulaganja i opći pravni red. Karamarko želi Hrvatsku kao zemlju boljitka, reda i rada. Do 2019. godine jamči da će njegova Vlada iz fondova EU povući pet milijardi eura, a HDZ je pripremio i katalog investicija koje će biti pozivnica i vodič stranim ulagačima. Obrušio se na uvoznički lobi i rekao da je bacio hrvatskog seljaka na koljena i da to tako više neće ići. Obećao je 100.000 radnih mjesta, pet posto veće mirovine i rodiljske naknade, ali i delimitiranje rodiljske naknade za drugih šest mjeseci. Radno sposobnim umirovljenicima, a to se odnosi na branitelje, nudi se mogućnost ponovnog zapošljavanja, a stimulirat će se poduzetnici koji će ih zaposliti.

HDZ-ov skup, koji je obilježila i briga za Hrvate u BiH, iseljenike i promocija domoljublja, osim koalicijskih partnera, pohodili su i lideri braniteljskog prosvjeda Josip Klemm i Đuro Glogoški, umirovljeni generali, a među njima i Mladen Markač koji bi mogao nositi HDZ-ovu listu u 2. izbornoj jedinici.

>> Pročitajte cijeli program HDZ-ove Domoljubne koalicije

>> Stručnjaci analiziraju HDZ-ov program: Nedostaje kome će se uzeti, a kome dati

Komentara 40

ZE
zemljamoja
18:30 02.10.2015.

HDZ ima program, ima ljude i ima hrvatsku narod a partija ima region

UR
uragan
18:35 02.10.2015.

Iza ove lopovske blasti ostati ce pustoš,

Avatar zabadalo5
zabadalo5
18:34 02.10.2015.

Dosta nam je Vlade koja nije ništa napravila! Svaki dan s ovakvom Vladom na čelu dan je manje za razvoj i boljitak Lijepe Naše! Kukurikavci zbogom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije