Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Diktator, a ne dekan'

Sukob se zaoštrava: Mogućnost upotrebe vatrenog oružja ogorčila studente, dogovara se termin prosvjeda

Filozofski fakultet
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
15.09.2016.
u 16:22

Raspušteni Studentski zbor Filozofskog fakulteta javnosti je uputio priopćenje u kojem detaljno objašnjava što se proteklih dana događalo na njihovu fakultetu. Priopćenje donosimo u cijelosti

Na Filozofskom fakultetu sukob studenata i dijela profesora s dekanom prof. Vlatkom Previšićem se zaoštrava, a kako doznajemo, studenti i profesori ne odustaju od zahtjeva za smjenom Previšića zbog ugovora koji je sklopio s Katoličko-bogoslovnim fakultetom kojim se omogućava studentima da ravnopravno studiraju na obje institucije.

Studenti su to nazvali klerikalizacijom visokog obrazovanja, spajanjem i uništavanjem Filozofskog fakulteta. "Zaštitari su i dalje na fakultetu, a termin održavanja prosvjeda i plenuma još nismo dogovorili. Ali hoćemo uskoro", kazao nam je jedan student. 

"Problem je što na Fakultetu više nemamo prostor, odnosno zabranjen nam je ulaz u našu prostoriju pa ćemo se morati naći negdje u kafiću. Zaštitari su na fakultetu i dalje patroliraju hodnicima, ali mi smo plenum najavili", kazala nam je studentica.

Na Facebook-stranici sindikata Akademska solidarnost osvanuli su plakati na kojima piše "Diktator, a ne dekan. Odlazi!" i "Što je previše, Previšić je". Jedan student na tim stranicama objavio je da je od zaštitara tražio radni nalog koji su mu bez problema pokazali.

"U nalogu ne piše puno, ali mogu potvrditi da je zaštitarska firma koja je momentalno na filozofskom Sokol Marić, da je nalog koji imaju izdan za razdoblje od 1. rujna do 30. rujna, i da im se ovlasti reguliraju prema čl. 27 zakona o privatnoj zaštiti, što znači da – ako se stvarno radi o 'tjelesnoj zaštiti' – imaju ovlast provjere identiteta osoba, davanje upozorenja i zapovijedi, privremeno ograničenje slobode kretanja, pregled osoba, predmeta i prometnih sredstava, osiguranje mjesta događaja, uporabu čuvarskog psa, tjelesne snage i vatrenog oružja", napisao je student.

Mogućnost upotrebe vatrenog oružja ogorčila je studente koji ističu da Previšić što prije treba otići s mjesta dekana i da ga više nikakav manevar ne može spasiti. Novinarima također nije dopušten ulaz na Fakultet, a na pozive dekan Previšić danas nije odgovarao.

Raspušteni Studentski zbor Filozofskog fakulteta u međuvremenu je javnosti uputio priopćenje u kojem detaljno objašnjava što se proteklih dana događalo na njihovu fakultetu.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

U povodu odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu od 13. rujna, Studentski zbor Filozofskog fakulteta i studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću ukazuju na to da je raspuštanje Studentskog zbora još jedan u nizu pokušaja zaustavljanja legitimno pokrenutog postupka razrješenja dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića. 

Takva nas odluka posebno iznenađuje s obzirom na to da je rektor Boras bio taj koji je raspisao izbore za Studentski zbor upravo za 13 mjesta, a dekan Previšić taj koji je potvrdio 13 studentskih predstavnika kao jednakopravne članove Fakultetskog vijeća. Gotovo godinu i pol nakon provedenih izbora za Studentski zbor, kao i godinu dana nakon početka mandata studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću, dekan i rektor zaključili su da su oba postupka bila nelegalna.

Pitanje je zašto onda zbog njih odgovaraju studenti, a ne oni koji su ih raspisali i potvrdili. Studentski zbor pritom tijekom cijelog trajanja tog razdoblja nije zaprimio nikakva upozorenja glede nepravilnosti prilikom njegova izbora ili glede podzastupljenosti studenata u Fakultetskom vijeću, što se, uostalom, moglo riješiti i raspisivanjem dodatnih izbora za slobodna mjesta, kako u Studentskom zboru tako i u Fakultetskom vijeću, a što je potpuno u ingerenciji i odgovornosti dekana i rektora. 

Zbog svega toga, teško je povjerovati da su prilikom svojeg čina dekan i rektor imali na umu obranu interesa i prava studenata. Dapače, teško je reći da su im na umu bili i interesi fakulteta, odnosno Sveučilišta u cjelini, jer takva odluka može imati dalekosežne posljedice.

Budući da omjer studentskih predstavnika u posljednjih nekoliko saziva Fakultetskog vijeća, a možda i više, zasigurno nije dostizao famoznih 15,00%, sve odluke tog vrhovnog tijela mogu se dovesti u pitanje, uključujući i odluku o izboru Vlatka Previšića za dekana. Osim toga, izgledno je da i na brojnim drugim fakultetima postoji upravo identičan „problem“, što pravno gledajući ugrožava legalnost funkcioniranja Sveučilišta kao cjeline. 

Jasno je, dakle, da se cijeli smisao te odluke mora shvatiti kao očajnički pokušaj dekana i rektora da spriječe dovršetak demokratski i legitimno pokrenutog postupka o razrješenju dekana Previšića koji je svoj epilog trebao dobiti upravo na rujanskoj sjednici Fakultetskog vijeća.

Dekan je pritom ponovno dokazao svoj stav da je on, a ne Fakultetsko vijeće, vrhovno tijelo Fakulteta te nam je dao vjerovati da mu je stalo samo do funkcije, a ne i do ugleda i dobrog funkcioniranja ustanove kojom ravna, dok je rektor instrumentalizirao Senat i institucije Sveučilišta kako bi sačuvao dekana Previšića. 

Studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću te članovi raspuštenog Studentskog zbora Filozofskog fakulteta kao legitimni predstavnici svih studenata Filozofskog fakulteta, poduprti od strane svojih kolega, izjavljuju ovom prilikom da će poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi obranili demokratske procedure na svojem fakultetu te kako bi sačuvali ono malo ugleda što je toj instituciji ostalo otkako je Vlatko Previšić zasjeo na mjesto dekana, a Damir Boras na mjesto rektora Sveučilišta u Zagrebu. 

>> Sukob dekana i studenata Filozofskog fakulteta: 'Doveo je zaštitare s namjerom da izazove fizički sukob'

Komentara 47

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
17:12 15.09.2016.

Zatvoriti taj fakultet koji je rasadnik jugoslavenske komunističke ideologije. Komunistički dinosaur koji je preživio pad berlinskog zida, rušenje komunizma i raspad SFRJ. I danas stoji na istim temeljima i truje naraštaje.

MI
misho32
17:19 15.09.2016.

to su naši jadni mediji , kojima više nitko ne vjeruje , jednostrani , navijački , objavljuju ovakva kilimetarska priopčenja pod alarmantnim naslovom iz kojih se ne može zaključiti što je uzrok spora.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:03 15.09.2016.

Znate li koja je razlika kad je na Filozofskom štrajk i kada ga nema? .... Nema razlike!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije