Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKORO PLENUM?

Sukob dekana i studenata Filozofskog fakulteta: 'Doveo je zaštitare s namjerom da izazove fizički sukob'

FFZG
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
14.09.2016.
u 17:13

Odluka o sazivanju plenuma fakulteta još nije donesena, ali nije isključeno da će biti uskoro

Sukob između dekana Filozofskog fakulteta prof. Vlatka Previšića i studenata danas je doživio svoj vrhunac.

Naime, jučer je Senat Zagrebačkog sveučilišta donio odluku o poništavanju izbora Studentskog zbora Filozofskog fakulteta na temelju nalaza  upravnog nadzora koji je provelo mjerodavno ministarstvo obrazovanja, a tražio dekan i unutarnje revizije koju je zahtijevao rektor Sveučilišta prof.dr. Damir Boras.

Izbor Studentskog zbora formalno je poništen zbog toga što je u fakultetskom vijeću bilo manje studenata nego je to zakonom predviđeno (15 posto). Poništavanjem izbora Studentskog zbora automatski je postala i nelegalna sjednica fakultetskog vijeća iz lipnja na kojoj se raspravljalo o razrješenju dekana, koji je tada, iznerviran raspravom, sjednicu napustio prije kraja. Članovi fakultetskog vijeća dogovorili su se tada da će se rasprava o smjeni dekana nastaviti u rujnu.  

Međutim, tu mogućnost dekan Previšić je za sada preduhitrio iskoristivši nepravilnost u sastavu Fakultetskog vijeća. Ipak, taj manevar prema našim informacijama ne bi mu trebao osigurati dugotrajan mir jer bi se izbori za novi Studentski zbor Filozofskog fakulteta trebali održati što prije.  

To nam je danas kazao i rektor Zagrebačkog sveučilišta prof.dr. Damir Boras.  

– Jednoglasno smo donijeli odluku o poništavanju izbora iz ožujka ove godine jer su utvrđene nepravilnosti. No, odluku o pokretanju novih izbora donijet ću najkasnije sutra. Dekan je nakon toga dužan u što kraćem roku raspisati izbore  – kazao je rektor Boras, dodajući da studenti i profesori moraju poštivati statut Sveučilišta i odredbu da na sveučilištu nije dopušteno političko djelovanje.

On također smatra da svi studenti Sveučilišta trebaju biti ravnopravni. A cijeli problem između studenata i dijela profesora s dekanom Previšićem nastao je zbog Ugovora o suradnji koji je Filozofski potpisao s Katoličkim bogoslovnim fakultetom kojim se studentima omogućavalo da ravnopravno na ta dva fakulteta slušaju i polažu kolegije koje žele.

Studenti s dijelom svojih profesora tome su se žestoko usprotivili, upozoravajući da će to u privilegiran položaj staviti njihove kolege s Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Sukob se konstantno rasplamsavao, a mnogi su očekivali da će završiti u lipnju smjenom dekana Previšića. Odluka Senata o poništavanju izbora Studentskog zbora očito je ohrabrila dekana Previšića koji je jučer zaštitarima spriječio studente da po fakultetu postave svoje plakate.

– Dekan studentima više ne dopušta korištenje njihove prostorije, a u zgradu je doveo zaštitare s namjerom da izazove eksces i fizički sukob. No, studenti na to, nasreću, nisu nasjeli. Plakati su s Fakulteta prognani, ali sve što je bilo na njima saznat ćemo jer živimo u informatičkom dobu kojeg dekan ne razumije i ne shvaća da postoje i drugi načini komunikacije – kazao nam je jučer stručni suradnik Robert Faber.

Studenti kažu da su zabranjenu im prostoriju, ispred koje su zaštitari, koristile razne studentske udruge. Što će poduzeti, još uvijek nisu odlučili. Plenum, kažu, mogu sazvati bilo kad.

– Odluka o sazivanju plenuma fakulteta još nije donesena, ali nije isključeno da će biti uskoro – kratko su nam rekli.

>> Fakultet upiše 58.000, diplomira 34.000

Komentara 47

PA
patria
17:45 14.09.2016.

Čim dirneš u kastu ljevičarskih uhljeba, a Previšić koji nije nikakav desničar je napravio baš to, odmah nastane cirkus i larma.

Avatar Chupacabra
Chupacabra
17:35 14.09.2016.

Neki su vidim, svoju komunističku ideologiju prenijeli i na djecu.... Biće nama u Hrvatskoj još posla, bojim se... Sve dok su nam razni pupavci i jovići mentori, predavači i moralne vertikale koje nam "obrazuju" djecu, nema nam napred...

AP
apoxiomen007
17:57 14.09.2016.

Nakon svakih izbora (i poraza SDP-a) počne revolucija na Filozofskom....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije