Naslovnica Vijesti Hrvatska

Studenti: Usvoje li ugovor, blokiramo nastavu

Dekan Previšić još ne zna kada će ugovor s KBF-om na sjednicu Fakultetskog vijeća i tvrdi da je od 23 odsjeka protiv njega zasad njih šest
08. travnja 2016. u 16:00 73 komentara 4863 prikaza
06.04.2016., Zagreb - Na Filozofskom fakultetu je odrzan studentski plenum o spajanju Filozofskog i Bogoslovnog fakulteta. Uprava fakulteta zabranile je ulaz fotoreporterima i snimateljima. Photo:
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu protiv su bilo kakve suradnje i bilo kakvog oblika izvođenja zajedničkih dvopredmetnih studijskih programa s Katoličko-bogoslovnim fakultetom (KBF).

Kanonski mandat

Odlučeno je tako na plenumu koji se na Filozofskom održao u srijedu navečer, a na novom, najavljenom za iduću srijedu, odlučit će se i o idućim koracima. No već se sada može čuti kako će, u slučaju da Fakultetsko vijeće usvoji sporni ugovor, vrlo vjerojatno doći do još jedne studentske blokade. Sporni ugovor, podsjećamo, predviđa da KBF provodi dvopredmetni studij religijske pedagogije i katehetike, a da njegovi polaznici za drugi smjer biraju bilo koji drugi studij s Filozofskog fakulteta. Studenti Filozofskog drže da ih to dovodi u nepovoljan položaj. Pogotovo na tržištu rada kada diplomiraju.

– Kada osoba diplomira religijsku pedagogiju i katehetiku, postaje vjeroučitelj i za predavanje u školi treba joj “kanonski mandat”, a on se ne može dobiti ako osoba nije katolik. Studenti s KBF-a, dozvoli im se i studiranje na Filozofskom, automatski su tu u boljem položaju – kaže jedna studentica s Filozofskog fakulteta.

I profesor na Filozofskom Mate Kapović i član sindikata Akademska solidarnost kaže da ugovorom studenti Filozofskog samo gube.

– I to se čini na jedan vrlo manipulativan način – kaže Kapović.

Sličan ugovor pokušavao se progurati i 2014. godine kada je dekan Filozofskog bio Damir Boras, sadašnji rektor Zagrebačkog sveučilišta. Njime su uz studij religijske pedagogije i katehetike studenti KBF-a imali pravo na Filozofskom upisati neku drugu studijsku grupu. I to bez prijamnog ispita. Takav je ugovor čak i izglasan na Fakultetskom vijeću, ali je naknadno zbog pritisaka poništen. Naknadno se sličan ugovor ponovno pokušalo progurati, ali je i to propalo zbog pritisaka. Hoće li treći pokušaj “uroditi plodom”, tek će se vidjeti. Kako doznajemo od dekana Filozofskog Vlatka Previšića, još se ne zna kada će se ugovor naći na Fakultetskom vijeću, no nada se što prije.

Previšić: Nitko ih neće siliti

– Vidjet ćemo što će odsjeci kazati, saslušati sva mišljenja i prijedloge i potom poboljšati ugovor koji nemamo razloga ne donijeti – kaže Previšić. Od 23 odsjeka za sada je, kaže, izričito protiv ugovora njih šest i njih nitko neće siliti na suradnju.

– Vodit ćemo se argumentima. A ovo što se događa proljetno je događanje naroda i to nije dobro – kaže dekan.

>> Plenum studenata Filozofskog fakulteta protiv ugovora o suradnji s KBF-om

>> Spoji li se Filozofski s Katoličkim fakultetom, studenti će u štrajk?

ARGUMENTI PROTIV: Vjeroučitelji u škole ne dolaze natječajem, već ih šalje Crkva

Manji izbor Studentima KBF-a na izbor se nudi više od 15 studijskih programa na Filozofskom, dok će studenti s Filozofskog na KBF-u moći upisivati jedino Studij pedagogije i katehetike, ali ne i teologije i ostale programe.

Potvrda vjerskih vlasti Kada osoba diplomira na KBF-u, da bi radila kao vjeroučitelj, treba dobiti kanonski mandat.

Bez javnog natječaja Vjeroučitelji u škole ne dolaze preko natječaja, već ih delegira Crkva na zahtjev škole.     

ARGUMENTI ZA SURADNJU: S KBF-a na FF s prijamnim, obrnuto bez krsnog lista

Nema prisile Konačnu odluku donijet će Fakultetsko vijeće, a vodi se i rasprava po svim odsjecima. Svi odsjeci koji budu protiv ugovora neće biti prisiljeni ni na kakvu suradnju. Od 23 odsjeka za sada se izričito protiv odredilo njih šest.

Prijamni ispit Svi studenti s KBF-a koji žele upisati i drugi studijski predmet na Filozofskom morat će položiti prijamni ispit i za njih neće postojati posebne upisne kvote. Studenti s Filozofskog koji pak žele na Katoličkki bogoslovni fakultet neće prilagati krsni list.     

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar popušite mi kurac smradovi
  popušite mi kurac smradovi:

  Poštovani napušeni drugovi s filozofskog, obzirom da je sredina popodneva, vrijeme je za buđenje. Ako vam nešto ne odgovara na Zagrebačkom Sveučilištu, postoji identičan fakultet i istočno odavde. Ionako ste nacinalno neopterećeni.

 • kajinx:

  Apel Ministru Znanosti, Predrag Šustaru, molim Vas rastjerajte sve komuniste i mrzitelje Hrvatske sa FF. Hvala!

 • Avatar Karl_Habsburg
  Karl_Habsburg:

  Samo blokirajte manje bu vas završilo, bolje za sve.