Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljednji bjegunac

Suđenje u Haagu: Hadžić se nasmijao slušajući optužnicu

'Goran Hadzic (R), the last of Serbia's alleged war criminals, makes his initial appearance to stand trial on crimes against humanity at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia
Reuters/PIXSELL
16.10.2012.
u 20:38

U haaškom suđenju za ubojstva stotina i progon tisuća Hrvata 85 svjedoka i 170 sati rasprave

Goran Hadžić, nekadašnji skladištar iz okolice Vukovara, pred Haaškim se sudom danas uspio i nasmijati slušajući optužnicu, koja ga tereti za ubojstva stotina i progon tisuća Hrvata, za razaranja i pljačke, te da je sve to počinio kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata na čelu s tadašnjim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem. Hadžić je posljednji haaški bjegunac kojeg je Srbija izručila nakon što ih godinama, eto, nikako nije mogla naći. Hadžić je uhićen nakon sedam godina bijega, 20. srpnja 2011. godine na Fruškoj gori, u okolici Novog Sada, gdje ima obiteljsku kuću. Tužitelj Douglas Stringer opisao je, između ostaloga, i bitku za Vukovar. – Bila je to jedna od najkrvavijih i najbrutalnijih bitaka nakon 2. svjetskog rata. Prije rata tamo je živjelo 43 posto Hrvata i 38 posto Srba. Srbočetničke snage po cijelom su gradu hvatale i ubijale hrvatsko stanovništvo kad je počelo izlaziti iz skloništa – rekao je tužitelj. Optužnica Hadžića tereti za ubijanja, razaranja i pljačke od lipnja 1991. godine, kad je postao predsjednikom otete pokrajine, do kraja 1993. godine, te je godine izgubio na krajinskim izborima. Tužitelji su predložili 85 svjedoka i predvidjeli da im za to treba 170 sati sudske rasprave. Goran Hadžić osuđen je u odsutnosti i pred hrvatskim pravosuđem na maksimalnih 20 godina zatvora.

>>Tužitelj: Hadžić je izravno odgovoran za ubojstva na Ovčari

Kako su nestale obitelji

Upravo je Goran Hadžić nakon pada Vukovara, na sastanku okupacijskih vođa u Veleprometu, inzistirao na tome da zarobljenici ostanu na tom području i da im se tamo sudi. Nakon toga, zarobljenici su odvedeni na Ovčaru gdje su tijekom noći ubijeni i zakopani u jamu koja je već bila pripremljena. Ubijeno je 260 ljudi.

Tužitelj je opisao i što se dogodilo početkom rata s obitelji Pap. Nakon što su nestali Franjo Pap i njegov sin - koji je zajedno sa suseljanima odveden u Centar za obuku Željka Ražnatovića Arkana, pretučeni su i ubijeni - Franjina supruga se počela raspitivati što se s njim dogodilo. Nakon toga ubijena je i ona i njezin drugi sin. – Etničko čišćenje je tragično povezano s propasti Jugoslavije i nakon toga se nastavilo u Sarajevu, Prijedoru, na Kosovu... Ali počelo je u Hrvatskoj, krajem ljeta i u jesen 1991., u mjestima koja nisu tako poznata svijetu – rekao je tužitelj, ne objašnjavajući kako to da Haaški sud tako dugo radi, a ipak svijetu nisu poznata mjesta gdje je etničko čišćenje pod zapovjedništvom iz Beograda započelo. Članovi zločinačkog pothvata, kako ga vidi haaško tužiteljstvo, su Milošević, Stanišić, Arkan i drugi, ali ne i Aleksandar Vasiljević, šef KOS-a. Ministar Predrag Matić kaže kako je premalo krivaca za Vukovar pred sudom, a vukovarski zapovjednik Branko Borković ističe kako ratni zločinci nisu privedeni niti im se sudi kako bi trebalo.

Opasan smjer pravosuđa

– Problem je Haaškog suda i našeg pravosuđa što se Srbima iz Hrvatske sudilo više u odnosu na Srbe iz Srbije. To u slučaju Mrkšić ispada kao da smo vodili građanski rat, da nije bilo agresije. Vrlo je opasno u kojem se smjeru vodi ta politika – kaže.

Komentara 8

TO
Toni50
21:00 16.10.2012.

Suđenje u Haagu: Hadžić se nasmijao slušajući optužnicu, kaqda čuje da su več drugi proglašeni krivima za to isto i osuđeni sada i njega za isto to pa mu se učinilo smiješnim. Znamo da se Gotovina ne smije nikada negoo je uvjek ozbiljan i zastrašen iako je NATO - general ...

DO
doktorica
21:01 16.10.2012.

okorjeli zločinac...

TO
tobita
16:37 13.04.2015.

Neka si ga ostve u Hagu na slobodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije