Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buđenje prirode

Šparoge uranile i tri tjedna, voćari strepe od proljetnih mrazova

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
01.03.2014.
u 14:47

Klimatološki, danas je prvi dan proljeća, no hoće li ono potrajati ili će opet biti elementarnih nepogoda?

Nakon lanjske zbrke hoće li ih brati za sebe ili za Hrvatske šume, koje su najavile “porez” od 50 lipa po svakom ubranom komadu, divlje šparoge već su naveliko preplavile tržnice u Istri, Dalmaciji i na kontinentu. Cijena – između 25 i 35 kuna za stručak uobičajena je za početak sezone, samo što su one, kao i sve drugo u prirodi, uranile nekoliko tjedana, pa i mjesec i pol, ovisno o podneblju.

Voćari se osigurali

Meteorolozi tvrde kako je gotovo sigurno da je u mnogim dijelovima Hrvatske ova veljača najtoplija od početka službenih klimatoloških mjerenja, vjerojatno i zima, koju danas klimatološki smjenjuje proljeće. Natprosječne temperature i južina prirodi zasad uglavnom ne škode, tvrde ratari, voćari i povrćari. No dok se na sve strane divimo cvijeću, voćari mirno ne spavaju, potvrđuje nam Frane Ivković koji još nije zaboravio preklanjski mraz u travnju, koji je na voćkama u punom cvatu napravio štete od gotovo milijardu kuna. Unatoč proglašenju elementarne nepogode, od države nisu dobili ni lipe, objašnjava Ivković. Ove su godine mnogi ipak pametniji pa su voćnjake i osigurali premijom od 7 do 12 tisuća kuna po hektaru.

Stiže još snijega?

Eventualnu odštetu dobit će samo ako mraz napravi štetu na više od 20% cvata, ističe Ivković. A da s pravom strepe potvrđuju i prve prognoze meteorologa za idući tjedan. Prema Crometeu, dio bi zemlje već od nedjelje mogao imati zimske uvjete, s obzirom na to da nas u idućih tjedan dana čekaju čak tri atlantska poremećaja sa svježijim zrakom i nestabilnijim vremenom koji bi u planinama, dijelovima Like i Gorskog kotara mogli donijeti i snijeg. Slično kažu i u Meteo-infu najavljujući i ciklonu za utorak i četvrtak, s dosta kiše i grmljavinskih pljuskova. No detaljniji prognostički modeli, tvrde jedni i drugi, još nisu potpuno usuglašeni. Na pitanje što bi to moglo značiti za rascvjetale bademe, japanske šljive, marelice, breskve..., voćar Ivković odgovara da im temperature, padnu li i do -2, neće naškoditi jer vjerojatno neće biti dugotrajne, no padnu li još više – i sve to potraje – vjerojatno će opet sjesti i plakati. Povrćari se, kaže Zlatko Zagorac, tek spremaju za radove na otvorenom, dok ratari s područja s kojih se poplava još nije povukla neće imati što žeti niti će išta ponovo sijati, ističe Mato Brlošić, čelnik Hrvatske poljoprivredne komore.

>> Jedete ih samo s jajima? Napravite rižoto sa šparogama

Komentara 2

DA
damirtankovic
16:01 01.03.2014.

Kaj su i prognostičari podijeljeni na lijeve i desne, pa moraju nekaj usaglašavati, hehe? Valjda su išli na iste škole, a pretpostavljam i da nema ne znam kolko modela za izradu kratkoročne prognoze, da bi se drastično razlikovale.

HE
hellen3353
22:24 01.03.2014.

Obozavam Sparoge!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije