Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvostruki kriteriji

SDP traži ostavku Bandića, a Marinu Lovrić Merzel mjesecima su štitili

kolaž
Foto: Pixsell
1/3
03.11.2014.
u 09:43

Odnos prema sisačkoj županici najveći je argument za zagrebačkog gradonačelnika

Ostavka ili ne, i nije neka moralna dvojba za Milana Bandića ostane li u zatvoru jer ima pokriće koje mu je SDP dao. Nema razloga da ono što je vrijedilo u slučaju Marine Lovrić Merzel ne vrijedi i za njega. Štoviše, DORH ne tereti Bandića da je ijednu kunu uzeo za sebe. Šteta jest gotovo dvostruko veća, ali u odnosu na proračune Zagreba i Sisačko-moslavačke županije, slučaj Lovrić Merzel puno je “teži”. I to što je Zagreb politički važniji ide Bandiću u prilog jer traži obzirniji odnos prema ograničenju slobode gradonačelnika Zagreba.

Josipovićev poziv

No, skrupulozniji je bio odnos prema Lovrić Merzel! Kao županica je bila pod istragom zbog  trošenja javnih 180.000 kuna na privatne fešte, a u istražni zatvor je otišla mjesec poslije.

Argument za nove izbore u Zagrebu je i što Lista Milana Bandića na sebe preuzima, tumačio je komentator Jutarnjeg lista, jednaku političku odgovornost kakvu bi preuzeo HDZ da je stao iza Ive Sanadera, a SDP da nije “na vrijeme” isključio Lovrić Merzel. Ali, Sanader je izbačen prije istraga jer je zapravo najavio stranački puč. A odnos SDP-a prema Lovrić Merzel najveći je argument protiv ostavke Bandića.

Kad je Jasmina Jovev izašla s optužbama protiv županice, premijer Milanović pokušao ju je “kompromitirati” kazavši da je na lokalnim izborima bila angažirana za protukandidata kako bi Lovrić Merzel ostala bez posla. ­­Na sumnje da je županica javni novac koristila kao privatni, premijerov je stav bio da će se o njezinu slučaju očitovati kada bude podignuta optužnica. “Uz dužno poštovanje prema DORH-u, svaka stranka mora zadržati svoju autonomiju”, obrazložio je. Čak i na vijest o proširenju istrage branio je Lovrić Merzel novim kriterijima DORH-a: “Kao građanin i političar to pozdravljam, ali ako se DORH bude bavio time, imat će puno posla u Hrvatskoj.” I Petar Pripuz ima isti stav kad kaže da će istražitelji morati obraditi 300 (grado)načelnika koji rade isto. Na vijest o uhićenju Bandića, premijer je u Bruxellesu rekao da je to sramota za Hrvatsku.

Štoviše, kod Lovrić Merzel inzistirao je na utvrđivanju odgovornosti u Poreznoj upravi te se vadio kako je u nadležnosti konvencije stranke, a ne u njegovoj da je ukloni iz Predsjedništva SDP-a. SDP-u je olakšala sama Lovrić Merzel davši ostavku na stranačku dužnost devetog dana u istražnom zatvoru. A što se dužnosti županice tiče, esdepeovci su i tada govorili da je to njezina osobna odluka. Premijer je, uspoređujući dva slučaja, rekao da Željko Sabo ima tri optužnice, a Marina Lovrić Merzel samo istragu te je odbijao reći bi li on podnio ostavku na njezinu mjestu.

Predsjednik Ivo Josipović 12 dana nakon uhićenja Lovrić Merzel, osvrćući se na sporne procjene nekretnina, ohrabrivao je dužnosnike i članove uprava da ne budu uplašeni mogućim optužbama te pozvao političare i javnost da ih zbog takvih odluka ne etiketiraju. Slobodan Ljubičić i Pripuz nisu ga poslušali, kako se može zaključiti iz njihovih iskaza, pa su ipak završili u zatvoru.

Vidovićev izuzetak

Jutarnji list, koji sada traži Bandićevu ostavku, nakon uhićenja Lovrić Merzel objavio je “pet spornih točaka zbog kojih Vlada drži da je DORH krivo postupio”. U jednoj je citiran stav izvora iz Vlade: “Neki u DORH-u žive u svom svijetu i bez puno razmišljanja traže mjere pritvora. (...) Marinu Lovrić Merzel se tereti isključivo na osnovi drugačije procjene.” I ministar poduzetništva Gordan Maras tada je govorio kako bi nakon Porezne uprave i DORH trebao objasniti spornu procjenu. Sada Maras procjene DORH-a ne dovodi u pitanje, već traži da Bandić podnese ostavku!

Jedini koji je u SDP-u rekao da je uhićenje Lovrić Merzel sramota za stranku bio je Davorko Vidović, i taj je stav ponovljen 22. srpnja kad je u Sisku, gotovo četiri mjeseca nakon uhićenja, županica izbačena iz stranke. I to dan nakon što je objavljen iskaz Željka Žužića da joj je dao 100.000 eura mita. Vrh SDP-a zapravo se nikad nije jasno ogradio od Lovrić Merzel. SDP-u bi dobro došli novi izbori u Zagrebu, ali opterećuju ga baš dvostruki kriteriji.

>>Za dvije trećine građana uhićenje Milana Bandića je političko. Bravo, Milanoviću!

>>Bio sam nesretan zbog Lovrić-Merzel, ali neću reći da sam sretan zbog Bandića

Komentara 46

Avatar tohdzvrapcejug
tohdzvrapcejug
09:57 03.11.2014.

SDP je ostao dosljedan svojoj nedosljednosti. SDP treba zatražiti ostavku Vlade RH !

ZO
zoom
09:59 03.11.2014.

poznata crvena politika!!!

BA
Bart812
09:57 03.11.2014.

Ekipa iz kokošinjca, "poštenjačine" teške. Za sve za što prozivaju druge sami rade. A ne zaboravimo da su oni pravni nasljednici svojih učitelja koji su vladali do 1990. Kao za vrijeme Juge je bilo super (je njima), a pola Hrvata trbuhom za kruhom moralo otići u inozemstvo. I sada nas isto tako žele iseliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije