Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritizirali aktivnosti

Antifašisti Stožeru: Bojkot u Vukovaru kao uvod u Kristalnu noć

Franjo Habulin
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/2
10.04.2014.
u 12:20

– Objavljivanje liste gospodarskih i drugih objekata u Vukovaru, kojih su vlasnici osobe druge nacionalnosti ili vjere, s pozivom na njihov bojkot, svakoga tko imalo poznaje povijest neodoljivo će podsjetiti na uvod u Kristalnu noć – navode u priopćenju

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara reagirali su na djelovanja i stavove Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Priopćenje koje potpisuju Franjo Habulin, predsjednik SABA RH i Damir Jašarević, predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara prenosimo u cijelosti:

Suočeni s posvemašnjim pokušajem fašizacije Grada Vukovara i Hrvatske u cjelini, što ga ovih dana provodi skupina građana pod nazivom Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, bili smo prisiljeni obratiti se hrvatskoj i međunarodnoj javnosti, ne samo da ukažemo na događanja i političku opskurnost takvih stavova, već i da podsjetimo kuda takvo djelovanje može odvesti, istodobno zahtijevajući djelovanje državnih tijela kojima je zadaća voditi skrb o svakom građaninu Republike Hrvatske, bez obzira na njegovu dobnu, rodnu, vjersku ili nacionalnu pripadnost.

Ovdje nije riječ o politički motiviranim nastupima, već o činjenici da je došlo do psihičkog i civilizacijskog otklona u odnosu na realitet 21. stoljeća, te života u modernoj Hrvatskoj kao i prihvaćanja europskih vrijednosti života u tvorevini koja se naziva ujedinjena Europa.

Svakako, uvijek kao i sada, sve počinje naoko nebitnim stvarima za društvenu zajednicu opterećenu lošom gospodarskom situacijom , a završava u krvavim obračunima ljudske civilizacije i društva.
Mi, baštinici vrijednosti hrvatskog Ustava, koji u svojoj preambuli utemeljuje suvremenu hrvatsku državu kao tvorevinu nastalu na Domovinskom ratu i antifašističkim vrijednostima proizašlim iz odluka ZAVNOH-a, a kao i čuvari ljudskih sloboda i prava, posebice manjinskih, kao trajnih vrijednosti hrvatske države, najodlučnije osuđujemo najnovije aktivnosti navedene skupine, koji neodoljivo podsjećaju na djelovanje einsatz odreda iz tridesetih godina prošlog stoljeća.

Objavljivanje liste gospodarskih i inih objekata u Vukovaru, kojih su vlasnici osobe druge nacionalnosti ili vjere, s pozivom na njihov bojkot, svakoga tko imalo poznaje povijest neodoljivo će podsjetiti na uvod u Kristalnu noć, noć u kojoj su nacisti 1938. g. razbijali židovske trgovine i stanove u Njemačkoj, te započeli holokaust koji je odnio milijune nevinih žrtava. Prepoznat će to kao uvod u obilježavanje građana drugih vjera i nacionalnosti i njihovog razdvajanja.Prepoznati će to kao uvod u najveću krvavu kupku koju je kroz rat i holokaust obilježio i obilježava odnose suvremenog društva. Prepoznat će to kao uvod u genocid i stradanja naroda na ovim prostorima pri kraju 20. stoljeća.

Ne preostaje nam ništa drugo nego, kao i mnogo puta ranije u sličnim situacijama revizije suvremene povijesti i buđenja šovinističkog duha, najoštrije osuditi taj čin. Ali ovoga puta želimo skrenuti pažnju na odgovornost državnih tijela, službi kao i pravosuđa u smislu detekcije i sankcioniranja djelovanja koje nas može odvesti na put bez povratka a posebice u osjetljivim međunacionalnim sredinama koje još nisu zaliječile rane iz posljednjih sukoba.Ujedno pozivamo i tzv. tihu većinu hrvatskog društva,akademsku i intelektualnu zajednicu, sve slobodnomisleće pojedince i organizacije da ustanu i zaštite svakog pojedinca i građanina jer samo uz slobodu i toleranciju ova mala država može krenuti naprijed. 

>> Stožer Josipoviću: Šutite u nadi da će proći

Komentara 91

KN
knezica
12:34 10.04.2014.

I ja sam antifašist. I osuđujem vaša priopćenja i napade na Stožer, jer su upravo oni najveći antifašisti na ovim prostorima. Ali oni su i antitotalitaristi, što vi gospodo "antifašisti" sigurno niste.Dosta više crvene diktature.

DP
dva pišem pamtim jedan
12:36 10.04.2014.

ovaj tip je imao 10 godina za vrijeme drugog svjetskog rata,a bio veliki partizan,i kakve veze ima stožer s glupostima na društvenoj mreži.

MO
mojazemlja
12:39 10.04.2014.

Do kada će nas maltretirati tzv."crveni antifašisti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije