Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problem s kreditima

Uskoro rješenje! Franak i banke korak bliže dogovoru

švicarski franak
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
09.03.2015.
u 16:22

Za dužnike u najtežoj situaciji, koji su ostali bez ikakvih prihoda i druge imovine, i dalje se razrađuje „walk away“ model vraćanja stana uz otpis preostalog duga

- Počelo se razgovarati o konverziji, kreće se u pozitivnom smjeru! – prokomentirala je voditeljica Udruge Franak Katarina Lucić nakon sastanka radne skupine za rješavanje problema kredita u  „švicarcima“ u Ministarstvu financija.

Premda je konverzija kredita ono što su dužnici u švicarskom franku od početka zahtijevali, o mogućoj pretvorbi kredita u kune, za što se također zalažu, još nema govora.

- Mi govorimo o kunama, a oni nas pokušavaju navesti na euro. Mi takvu odluku ne možemo donijeti uime ostalih članova udruge te ćemo tijekom dva tjedna, koliko preostaje do sljedećeg sastanka radne skupine, anketirati članstvo o modelu konverzije u euro. Također, u tom ćemo razdoblju dobiti i financijske podatke HNB-a koje smo tražili te napraviti naše analize financijskih efekata konverzije u euro - istaknuo je Jurica Dobrinić, član radne skupine ispred Udruge Franak.

Pri konverziji, glavnica bi se, kaže, svela na vrijednost kredita koju su u tom trenutku podizali dužnici u eurima, a razlika bi se dužnicima otpisala. Banke bi to kompenzirale povlačenjem rezervacija, jer se konvertirani krediti ne bi smatrali toliko rizičnima kao dok su bili u CHF-u.

- Očito je da je i bankama ovo jako bitno i veliki problem pa su spremne na postizanje dogovora, a dužnicima više nije izvedivo otplaćivati rate kredita – zaključuje Dobrinić.

Poručuje da su zadovoljni što se konačno govori o konverziji kredita, no i dalje bi željeli da se provede u kune, prema mađarskom modelu jer se ovako jedna valutna klauzula mijenja drugom, a rizik u švicarskom franku zamjenjuje rizikom u euru.

Nakon što su završili dio sastanka s Udrugom Franak, članovi radne skupine nastavili su razrađivati „walk away“ model vraćanja stana uz otpis preostalog duga, koji bi se primjenjivao samo na dužnike u najtežoj situaciji, bez ikakvih prihoda i druge imovine osim stana pod fiducijem. Na njemu rade predstavnici Ministarstva socijalne skrbi, Ministarstva financija i banaka koji definiraju kriterije socijalne ugroženosti.

>> 'Ne volim u Hrvatskoj vidjeti dužničko ropstvo. Tu moramo presjeći'

>> Udruga Franak: Moguć dogovor o konverziji iz švicaraca u eure

Komentara 18

TZ
tibold.zvonimir
16:41 09.03.2015.

svi krediti u drugim valutama su nistavni. samo krediti u kunama su legalni. nema tog suda koji duznicima nece priznati da su u pravu. pogotovu jer su krediti dizani u sfr a banke isplacivale kune neimajuci u dato vrijeme toliko franaka. ovo je samo jedan vid prevare koju je osmislilo par menagera i za to debelo kasirali proviziju

IK
ikonoklast
17:10 09.03.2015.

znamo da švicarac treba pasti jer sadašnji tečaj nije njegova vrijednost nadam se da neće pristat na to nista se ne dobiva euro moze jos skakat u budućnosti

OV
ovrhovršitelj
17:24 09.03.2015.

Ako pristanete na konverziju u eure, opet čete plakat, jer euro može samo gore a scf samo dole. Jedino rješenje je da država stisne banke da za kaznu smanje kamate na 1%, jer svaka druga opcija je pušiona. Kad banka pristane na neku opciju znaći da su njezini analitičari več predvidli određenu zaradu, a gdje su vaši analitičari iz udruge?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije