SASTANAK U HNB-u:

Udruga Franak: Moguć dogovor o konverziji iz švicaraca u eure

Udruga Franak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.03.2015.
u 12:54

Potvrđujemo da su neki od modela vezani uz konverziju, prokomentirao je vanjski suradnik Udruge Franak Niko Delić

Predstavnici Udruge Franak nakon današnjeg su sastanka s guvernerom Borisom Vujčićem i viceguvernerima HNB-a dali naslutiti da bi se mogao postići dogovor o konverziji kredita iz švicarskih franaka u eure.

- U nekim tehničkim pogledima na rješavanje problematike evidentno se još razlikujemo, ali nadamo se da ćemo te razlike u budućnosti uskladiti. Zasad još radimo, odnosno, razgovarali smo o mogućim rješenjima, ali dok se ne koncentriramo na jedan ili dva modela, zasad ne bih govorio o detaljima. Rješenja su prije svega vezana uz konverziju valute - prokomentirao je vanjski suradnik Udruge Franak Niko Delić.

Delić očekuje da će se ponovo sastati s predstavnicima HNB-a i tada proći kroz konkretne brojke kod nekih rješenja koja je središnja banka već objavljivala u javnosti, ali Delić smatra da nisu bila dovoljno detaljno razrađena. Ivan Kontrec, drugi predstavnik Franka koji je sudjelovao na sastanku, istaknuo je kako je HNB spreman na suradnju, ali odgovornost djelomično prebacuju na Vladu ili na Sabor koji treba donijeti odgovarajući zakon.

- Prema tome, bez suradnje s institucijama vlasti ništa se neće riješiti. HNB je pokazao spremnost na suradnju u izračunima, kontaktima s bankama, ali odgovornost prebacuju na Vladu. Mi pregovaramo s bankama, a pregovori se ne pomiču s mrtve točke, i njihovo je predviđanje da će Vlada to morati presjeći i riješiti problem - kaže Kontrec te na upit u koju valutu bi se mogli konvertirati krediti, odgovara da će i o tome na kraju morati odlučiti Sabor i Vlada, a da je HNB skloniji konverziji u eure.

Najavio je da se u ponedjeljak radna skupina, u kojoj sudjeluju zajedno s bankama, sastaje treći put te nastavljaju pregovore. Nakon prethodnog sastanka u ponedjeljak, poručili su da će, ne počnu li razgovarati o konverziji, napustiti radnu skupinu. I danas su predstavnici Franka spomenuli da je ta opcija uvijek otvorena, no da ponajprije ovisi o bankama.

HNB je u pismenom očitovanju istaknuo da se o modelima rješavanja problematike kredita u švicarskim francima pregovara u okviru radne skupine osnovane pri Ministarstvu financija u kojoj sudjeluju na tehničkoj razini te će učiniti potrebne analize i regulatorna usklađenja radi postizanja dogovora uključenih strana.

- S ovim su stajalištem HNB-a, kao i mišljenjem središnje banke o drugim iznesenim prijedlozima i posljedicama, uključujući ono o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u euro, upoznati predstavnici Udruge Franak na današnjem sastanku s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem i suradnicima - kažu u HNB-u.

>> Udruga Franak: Ne pristajemo na socijalne modele!

>> 'Donesena prva presuda za ništetnost kamate u kreditu s valutnom klauzulom u eurima'

Komentara 9

Avatar Herceg_Bosna
Herceg_Bosna
14:08 05.03.2015.

Nadam se da banke nece puno izgubiti sa ovim, treba iduce godine povecat dobit za barem 186%, a ne da bude kao ove godine povecanje mizernih 148%.

SK
skverko
14:44 05.03.2015.

mlijeko krivu si sto posto. Postoji pravomoćna presuda protiv banaka koja se odnosi na kredite u CHF i EUR. Ujedno postoje i zakoni koje banke svakodnevno krše. Jedino što Vlada i HNB trebaju jeste ponašati se pram zakonima i 955 % problema je riješeno. To što je netko za svoj novac kupovao te ne treba biti tebe briga. Da li je tebi normalno da u zemlji koja propada bake zarađuju ogroman novac? U svim Europskim zemljama jedva imaju profita a u Hrvatskoj im novac pada sa neba.

AC
AceRimmer
14:07 05.03.2015.

Samo nek se oni dogovore al ne na način da to plate svi porezni obveznici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije