Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Prvi put proslavljen Dan 'Europske Amazone'

dan europske aqmazone (1)
Foto: PR Foto
1/4
PR
Autor
PR članak
14.07.2013.
u 18:46

Jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, WWF, proslavio je danas Dan 'Europske Amazone'.

Jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, WWF, proslavio je danas Dan \'Europske Amazone\' raznim događajima u svih pet zemalja kojima se proteže Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. U Hrvatskoj je održana najveća proslava, na plaži Sip kod Legrada, na samom ušću Mure u Dravu, čime je dovršena višetjedna kampanja \'Mjesec hrvatskih rijeka\'.

- Ovom kampanjom WWF je podizao svijest o važnosti \'Sedam riječnih čuda Hrvatske\': Dunavu, Dravi, Muri, Savi, Neretvi, Ombli i Zrmanji\', istaknula je Irma Popović Dujmović, voditeljica programa voda iz WWF-ovog Mediteranskog programa. „Te su rijeke ulaskom Hrvatske u Europsku uniju postale dio mreže Natura 2000, ali su i dalje ugrožene projektima kanaliziranja, vađenjem šljunka i pijeska te izgradnjom hidroelektrana, aktivnosti koje sada, više nego ikad, treba provoditi u skladu s pravom EU. Tijekom kampanje, na brojnim aktivnostima organiziranima uz spomenute rijeke, građani su potpisivali \'Povelju za očuvanje rijeka\' koja je u nedjelju predana zamjeniku ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoju Dokozi.

Dan \'Europske Amazone\' je proslava nevjerojatnog riječnog krajolika kojeg dijele Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Srbija, a ove se godine obilježio prvi put. 14. srpnja je izabran za datum obilježavanja tog Dana jer je riječ o rođendanu Martina Schneidera Jakobyja iz organizacije EuroNatur, prerano preminulog začetnika ideje o penta-lateralnom prekograničnom rezervatu biosfere, kojemu je taj dan rođendan. Još jedan razlog ovom terminu je i prva godišnjica otkako je UNESCO proglasio Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj svjetskom prirodnom baštinom. Stoga su se na proslavi Dana \'Europske Amazone\' okupili i predstavnici mađarskog Ministarstva zaštite okoliša. - Od iznimnog je značaja što su prijašnji planovi za razvoj hidroelektrana izbrisani te su se obje zemlje usredotočile na očuvanje ekološke ravnosteže i na poboljšanje statusa očuvanja prirodnih vrijednosti”, istaknuo je državni tajnik za okoliš Mađarske, g. Zoltán Illés, obraćajući se uzvanicima na plaži Sip kod Legrada.

>>Konferencija o zaštiti Europske Amazone u Kopačkom ritu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?