Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva procjena:

Najbrži rast od 2008.: BDP u trećem tromjesečju realno veći za 2,8 posto

novac
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Autori: Bojan Arežina, Hina
27.11.2015.
u 11:02

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 1,3%

Prva procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u trećem tromjesečju 2015. realno veći za 2,8% u odnosu na isto tromjesečje 2014., objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je najbrži rast od drugog kvartala predrecesijske 2008. godine. 

To je znatno bolji podatak od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom su se njihove procjene rasta kretale u rasponu od 1,6 do 3 posto. To je već četvrto tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 1,2 posto na godišnjoj razini. To je ujedno i najveći rast gospodarstva od drugog tromjesečja predrecesijske 2008. godine, kada je BDP skočio 2,9 posto na godišnjoj razini.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 1,3%, a u odnosu na isto tromjesečje 2014. realno je veći za 2,7%.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, a među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.

Doprinos neto inozemne potražnje također je bio pozitivan (1,6 postotnih bodova). Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u trećem tromjesečju 2015. ostvaren je rastom izvoza usluga, pri čemu su turističke usluge najznačajnije.

 

>> Lalovac najavio rast BDP-a minimalno 2 posto: Mi ostvarujemo ono što govorimo. Mi ne dajemo lažna obećanja

>> Analiziramo: Je li Hrvatska krenula putem stabilnog rasta BDP-a

Ključne riječi

Komentara 79

SA
santos008
11:16 27.11.2015.

Iz cega se da zakljuciti [2,8] da izbori jos nisu zavrseni.

DU
Deleted user
11:15 27.11.2015.

Niti jedan neovisni ekonomski stručnjak u RH i inozemstvu nije predvidio ovaj rezultat. Niti jedan građanin RH ne osjeća ove "pozitivne" promjene. Niti jedan neovisni gospodarstvenik ne potvrđuje ove teze. Jedino se time hvali DZS i Vlada RH. Čudno, zar ne?

BL
bellator luminis
11:13 27.11.2015.

Pa što se onda zadužuju ako je sve tako ružičasto??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije