Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar optimističan

Lalovac najavio rast BDP-a minimalno 2 posto: Mi ostvarujemo ono što govorimo. Mi ne dajemo lažna obećanja

Boris Lalovac
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/7
03.11.2015.
u 14:18

Lalovac tvrdi da se hrvatska ekonomija iz temelja promijenila i da pozitivni pokazatelji nisu jednomjesečni hirovi.

Ministar financija Boris Lalovac rekao je kako će hrvatski BDP u trećem kvartalu rasti minimalno 2 posto, a da će naše gospodarstvo ukupno u ovoj godini ostvariti rast od 1,5 posto.

Dakle, daleko više od prognoza mnogih institucija, ali i same Vlade, koja je prognozirala rast 1,1 posto.

Lalovac tvrdi da se hrvatska ekonomija iz temelja promijenila i da pozitivni pokazatelji nisu jednomjesečni hirovi.

– Danas je DZS objavio rast trgovine na malo od 1,3 posto u rujnu. To znači da trgovina na malo raste već 14 mjeseci zaredom, što se nije dogodilo još od 2007. Industrija raste više od 5 posto u rujnu. To je već stalni trend jer raste osam mjeseci zaredom, što se nije dogodilo od 2007., 2008. Turizam je u trećem kvartalu zabilježio rast od oko 10 posto i sve to zajedno znači da će BDP u trećem kvartalu porasti minimalno 2 posto, a da će ukupni rast u 2015. iznositi 1,5 posto. To je dokaz da smo na pravom putu i da Hrvatska raste – rekao je Lalovac.

Iznio je i najnovije podatke o punjenju državnog proračuna sa stanjem 31. listopada. Kaže da su prihodi od PDV-a porasli za čak 2,5 milijardi kuna u odnosu na isto razdoblje lani, što je rast od 11 posto, da su prihodi od trošarine u odnosu na 2014. veći za 1 milijardu kuna te da deficit trenutačno iznosi 7,5 milijardi kuna.

Lalovac tvrdi da će Vlada ovu godinu završiti s primarnim suficitom (razlika proračunskih prihoda i rashoda kada se ne uračunaju izdaci za kamate) od 1,5 do 1,9 milijardi kuna. – Sve to pokazuje da je ova Vlada iz temelja promijenila ekonomiju. Znam da oporba ne voli pozitivne brojke, ali vlada Zorana Milanovića ostavit će Hrvatsku u primarnom suficitu i u gospodarskom rastu – rekao je Lalovac.

Tvrdi da će iduće godine BDP porasti za više od 2 posto. Komentirao je obećanje HDZ-a da bi hrvatsko gospodarstvo kroz četiri godine raslo 5 posto ako oni dođu na vlast.

– Nitko ne bi više od nas volio imati rast od 5 posto, ali vidite da to danas ni Kina nema. Mi smo realni, mi ostvarujemo ono što govorimo. Mi ne dajemo lažna obećanja. Ekonomske politike HDZ-a i SDP-a su suprotne, a naša se pokazala uspješnom jer se temelji na organskom rastu ekonomije i izvozu. Kada ekonomija koja se temelji na industriji i izvozu raste 2 do 3 posto, to vam je više nego da raste 5 posto na krilima javnog duga, deficita, špekulativnih kredita, uvoznog lobija i nekretninskog balona, a upravo je takvu ekonomsku politiku vodio HDZ pet do osam godina.

To je bio ekonomski eksperiment i nadam se da se više nikad nećemo vratiti na to – rekao je Lalovac. Novinari su ga tražili da komentira tvrdnju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da su oni koji planiraju rast od 1 do 2 posto zapravo neambiciozni. – Ja ne mogu komentirati predsjedničine riječi. Pokazalo se da sve ono što radim ja – kao ministar financija, i Zoran Milanović – kao premijer daje rezultate, a raznorazna nagađanja ne mogu komentirati – rekao je Lalovac.

>>Boris Lalovac: Vlada je otvorila 70.000 radnih mjesta za mlade

Komentara 29

QW
qweqwe
14:40 03.11.2015.

Ma 2%, kad lažeš laži kao pravi frajer — minimalno 30%!

DU
Deleted user
14:30 03.11.2015.

Jutros na vijestima,javni dug je dosegao 87% BDP,rekordni duga za jednu godinu i za jedan mjesec,prošlog mjeseca je još 4500 građana blokirano,najveći broj ikada.Imate nešto reći o ovim podacima ministre?

DU
Deleted user
14:28 03.11.2015.

Plan 21 kaže:U 2015 BDP će rasti 5 %,drugo plan 21 kaže: Nećemo se osvrtati dna bivše vlade. Po čemu vi radite ono što ste obećali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije