Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed pirotehničara

'Apsurdno da cijena razminiranja jednog kvadratnog metra iznosi 2,90 kuna'

'za dalmaciju......22.09.2004.......sibenik... razminiravanje.....deminiranje......gradonacelnica snimio hrvoje jelavic'
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
26.02.2016.
u 18:33

– U bespoštednoj tržišnoj utakmici dolazi do pada cijena. Uzrok je borba za posao između velikih i malih firmi, kazao je glavni tajnik najvećeg sindikata za razminiravanje

Šezdesetak pirotehničara državne tvrtke Mungos razminiranje d.o.o. danas popodne mirno je prosvjedovalo ispred upravne zgrade Hrvatskog centra za razminiranje u Sisku zbog smanjenja plaća u prosjeku za dvije tisuće kuna pošto su u četvrtak dobili plaće umanjene za iznos terenskog dodatka.

Glavni tajnik najvećeg sindikata u tvrtkama za razminiravanje – Novog sindikata Tomislav Kiš rekao je kako  je problem u tome što ta djelatnost uopće ne bi smjela biti na tržištu, nego bi se trebala povući s tržišnog natjecanja i doći pod državno okrilje.

– U bespoštednoj tržišnoj utakmici dolazi do pada cijena, što je dovelo do apsurda da je cijena razminiranja jednog četvornog metra zemljišta pala na 2,90 kuna, što je najniže do sada. Uzrok je borba za posao između velikih i malih firmi. Poznato je kako je planirano cijelo područje Hrvatske razminirati do 2019. godine pa je sada grčevita borba tko će na kraju pobrati kajmak – rekao je Kiš

 I pirotehničari kažu kako ljudski život ne može biti stvar tržišne utakmice. Iako su im osnovne plaće ostale iste, smanjenjem terenskog dodatka izgubili su oko stotinu kuna na dan. Pirotehničari ne prozivaju nikoga konkretno, nego smatraju da su krivi svi u lancu koji su dopustili da se to dogodi.  Spominju i problem nedostatka tzv. izlazne strategije te pitaju što će biti s onima koji do 2019. godine, za manje od tri godine, ne budu imali uvjete za mirovinu. Kažu da su za nedostatak tog dokumenta, među ostalima, krivi svi premijeri do sada, a i novi će biti kriv ako se takav dokument uskoro ne prihvati.

 Izaslanstvo prosvjednika i sindikalne čelnike primila je uprava HCR-a, a razgovarali su o mogućim rješenjima. Dogovorili su se kako će se razgovori nastaviti u srijedu, kada će u njima sudjelovati i ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec.

 Na prosvjedu koji je završio nakon pola sata i Samostalni sindikat za humanitarno razminiranje podupro je zahtjeve Novog sindikata.

>>Pirotehničari će s obiteljima 21. svibnja prosvjedovati u Zagrebu

>>'Ne može se plaćati više za košenje trave od razminiranja'

Komentara 7

DU
Deleted user
19:23 26.02.2016.

srbija ruse cijene, oni to mogu ukloniti najjeftinije,najbrze i bez zrtava jer znaju gdje su ih postavili.

MA
Maja28
21:58 26.02.2016.

Pa ne može se davati novac i Vesni Teršelić pa makar on ništa korisno ne radila i nemala fakultet nego krojački trogodišnji zanat, i minerima za razminiranje miniranog područja od strane srba koji nisu dostavili mape miniranog područja nego see to radi na rizik. osim toga koštaju pupovčev list lijepih 9000000kn godišnje. I to je lova koja je bitnija od razminiranja. Jest da je samo jedna novina tj časopis ali za to dobro kleveće Hrvatsku državu, himnu i grb te hrvate i političare koji to ne rade.

VH
vhlanuda
20:57 26.02.2016.

sramota zasto ljudi moraju raditi i riskirati vlastiti zivot da im djeca ostaju sirocad a nase guzonje u saboru sjede za 20000 kreditne rate od astronomskih cifri bogatstva sumljivog porijekla pa gdje je tu postenje i pravda jadno je to jadni smo mi sto dozvolimo takvu nepravdu i razliku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije