Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pirotehničari:

'Ne može se plaćati više za košenje trave od razminiranja'

pirotehničari (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
25.08.2012.
u 12:18

Na prosvjed u Zadru odlučili su se zbog teške situacije u kojoj je u posljednje vrijeme 50-ak pirotehničara dobilo otkaze, a još ih 200-tinjak strahuje od odlaska na zavod za zapošljavanje budući da su na čekanju

U Hrvatskoj je oko 700 kvadratnih kilometara pod minama, a budući da se godišnje razminira 35 kvadratnih kilometara jasno je da nema ništa od najave da će Hrvatska biti očišćena od mina do 2019. godine. No, s obzirom na odnos države prema priotehničarima, mislim da ćemo s minama ući i u slijedeće stoljeće.

Rečeno je ovo na mirnom prosvjednom skupu pirotehničara u Zadru na kojem je njih 40-ak dijelilo turistima letke s natpisima - "Hrvatska minski opasna zemlja" i "Vlada ne zna riješiti problem mina u Hrvatskoj".

Istakli su kako to nije antipropaganda hrvatskom turizmu već ukazivanje da stvarnost ne treba gurati pod tepih.

Na prosvjed u Zadru odlučili su se zbog teške situacije u kojoj je u posljednje vrijeme 50-ak pirotehničara dobilo otkaze, a još ih 200-tinjak strahuje od odlaska na zavod za zapošljavanje budući da su na čekanju. 

- Ako se ovakvo stanje nastavi, razminiranje će se u potpunosti zaustaviti. Prošli tjedan 23 tvrtke od njih 30-ak nije imalo posla i to je nedopustivo i neodgovorno. To nisu zaslužili pirotehničari koji su mahom bili hrvatski branitelji koji su se i nakon rata posvetili poslu gdje riskiraju svoje živote - rekao je Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata tražeći da se svi priotehničari vrate na svoja radna mjesta i da se donose novi Zakon o razminiranju.

- Na zadnjem natječaju smo imali cijenu od dvije i pol kuna po kvadratu razminiranja. Pa ne može se plaćati veću cijenu za košenje trave od razminiranja. Sve ovo premijer Milanović može riješiti za jedan dan, no pirotehničari su potpuno marginalizirani - rekao je Iveković. 

- Pirotehničarima je mjesto u miniskim poljima, a ne na burzi rada. Naše plaće nitko nije dizao deset godina, a mi netto imamo oko 7000 kuna kada imamo pun radni mjesec. Posljednjih mjeseci uglavnom se ima po nekoliko dana razminiravanja na terenu i plaća nije bila veća od oko 3800 kuna. Mi smo u biti nadničari koji molimo za radni dan - istakli su okupljeni pirotehničari.  

Komentara 17

DA
darko9
14:44 25.08.2012.

da se nije kralo i muljalo sa minskim poljima davno bi več bila čista hrvatska

OB
-obrisani-
19:23 25.08.2012.

25.08.2012. u 14:30h dxdy je napisao/la: tko je minirao neka i razminira... neka i Srbi snose troškove razminiranja... ono sto se ne govori je to da su vecina minskih polja postavljena organizirano upravo od vojske ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Laprdaš gluposti! Tuđman je rušio ustavni poredak SFRJ! Srbi su ga branili i zbog te činjenice je Hrvatska morala snositi troškove obnove srušenih objekata, pa čak i pobunjenoim Srbima, zbog toga nema ratne odštete i zbog toga Hrvatska mora o svom trošku razminirati sva područja!

CH
Charles
13:01 25.08.2012.

Može, može! Sve može u kapitalizmu! Ako nešto trebaš, to platiš - koliko god treba. Ako ne trebaš - to ne platiš! Jednostavno. Htjeli smo kapitaliam - evo nam ga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije