Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alessandro d'Errico

Predsjednik HAZU primio apostolskog nuncija

hazu
Foto: HAZU
30.10.2014.
u 16:07

Nuncij D`Errico se složio da je Strossmayerova poruka i danas vrlo aktualna i da ga stoga treba vrednovati, poštujući time vrijednosti za koje se zalagao, posebno na duhovnom i kulturnom području

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Alessandra D`Errica. Svog je gosta akademik Kusić upoznao s radom Akademije i njenom prošlošću i istaknuo duboke veze koje postoje između Akademije i Katoličke crkve, budući da su njeni nekadašnji pokrovitelji, biskup Josip Juraj Strossmayer i nadbiskup Antun Bauer, kao i prvi predsjednik Franjo Rački pripadali crkvenoj hijerarhiji. Akademik Kusić je najavio da će se 2015. svečano proslaviti 200. godišnjica Strossmayerova rođenja i istaknuo da se radi o jednoj od najvažnijih osoba u hrvatskoj povijesti.

 - Strossmayer je prije 150 godina rekao da samo putem znanja i znanosti naš narod može izboriti ravnopravnu ulogu s razvijenijim narodima, a da su kultura i umjetnost važni za očuvanje našeg identiteta. To vrijedi i danas i Akademija, iako čuva identitet i kulturnu baštinu, otvorena je javnosti i okrenuta budućnosti i pridonosi razvoju Hrvatske sudjelujući u rješavanju svih društvenih pitanja, rekao je akademik Kusić.

Nuncij D`Errico se složio da je Strossmayerova poruka i danas vrlo aktualna i da ga stoga treba vrednovati, poštujući time vrijednosti za koje se zalagao, posebno na duhovnom i kulturnom području.

 - Akademija ima važnu ulogu jer je jedno od rijetkih mjesta u kojem različiti ljudi, unatoč razlikama, rade na ostvarenju zajedničkih ciljeva, što nije uvijek jednostavno. Stoga je za mene uvijek velika čast doći ovdje u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti“, kazao je nuncij D`Errico.

>> Na 9. hodočašću Vrhbosanske nadbiskupije Alessandro D'Errico i Milan Bandić

Komentara 2

Avatar Melankolija
Melankolija
17:31 30.10.2014.

Zna li netko sto ovi iz HAZU uopce rade osim sto primaju peneze, nose lijepa odjela i kravate? Sto Hrvatska ima od njih?

ST
Stipeprof
18:12 30.10.2014.

Nuncij je hrvatske akademike obavjestio da je Zemlja ravna ploča i da se Sunce okreće oko Zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije