Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
John Gerns

Jedan od najuglednijih američkih forenzičara boravi u Hrvatskoj

John Gerns
28.04.2016.
u 16:58

Cilj je njegova posjeta sagledati sve potencijale hrvatske forenzike, kriminalistike i institucija koje se bave pitanjem nacionalne sigurnosti i predložiti suradnju s vodećim američkim institucijama

U Hrvatskoj u višednevnom posjetu boravi John Gerns, predsjednik Američke akademije za forenzičke znanosti (AAFS). Gospodin Gerns prvi je predsjednik AAFS-a, najuglednije svjetske organizacije iz područja forenzičkih znanosti, koji boravi u Hrvatskoj.

Cilj njegova posjeta jest sagledati sve potencijale hrvatske forenzike, kriminalistike i institucija koje se bave pitanjem nacionalne sigurnosti i predložiti suradnju s vodećim američkim institucijama, a sve s ciljem sustavne borbe protiv organiziranog kriminala, terorizma, bioterorizma, trgovine ljudima na globalnoj razini.

Gospodin Gerns u pratnji prof. dr. Dragana Primorca, predsjednika Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke znanosti, u jutarnjim satima susreo se s ministrom obrane Josipom Buljevićem. Kao višegodišnji djelatnik United States Air Office of Special Investigations, gospodin Gerns posebno se zanimao za zajedničke projekte iz područja forenzičkih znanosti i kriminalistike u kojima sudjeluju hrvatske i američke oružane snage.

Tom prilikom ministar je izjavio: „Ja osobno i Ministarstvo obrane dajemo punu potporu suradnji s Američkom akademijom za forenzičke znanosti s ciljem razmjene podataka, znanja te edukacije naših kadrova u vodećim američkim institucijama, a na tom tragu svi naši resursi bit će vam na raspolaganju.“ 

Odmah po tome delegaciju je primila veleposlanica SAD-a, gospođa Julieta Valls Noyes i njezini najbliži suradnici. Posebno zanimljivi razgovori vođeni su s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, gdje je naglašena ključna uloga forenzičkih znanosti u borbi protiv svih vrsta kriminala. Predsjednik Gerns predstavio je predsjednici Republike tzv. DMORT (Disaster Mortuary Operational Response Team) koji je razvijen u SAD-u i koji predstavlja niz postupaka nadležnih federalnih tijela u slučaju terorističkog napada ili velikih prirodnih nepogoda. Predsjednica je dala punu potporu suradnji hrvatskih nadležnih tijela s Američkom akademijom za forenzičke znanosti. Tijekom susreta gospodin Gerns je predsjednici uručio odluku Predsjedništva AAFS-a kojom joj se dodjeljuje titula počasnog člana AAFS-a.

“U državama u kojima forenzičke znanosti nisu razvijene, kriminal i korupcija dominiraju, što takvu državu ne čini atraktivnom za ulaz ozbiljnih investicija, a to, dakle, ima direktan impakt na ekonomiju jedne države” izjavio je prof. dr. Primorac. Primorac je posebno pohvalio MUP RH i dugogodišnju suradnju kroz nastavno-edukacijske procese. S druge strane, John Gerns pohvalio je hrvatsku forenziku i istaknuo da je u nekim svojim segmentima, posebice u upotrebi DNA tehnologije u svrhu identificiranja počinitelja kaznenog djela, u samom svjetskom vrhu.

Tijekom susreta s glavnim državnim odvjetnikom RH Dinkom Cvitanom, razgovaralo se o američkom modelu suradnje niza nadležnih institucija i forenzičara pri otkrivanju počinitelja kaznenih djela. O važnosti forenzičkih znanosti u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma u SAD-u posebno snažno govori podatak da je u toj državi zamjenica državnog odvjetnika SAD-a Sally Quillian Yates, koja odlukom predsjednika SAD-a Baracka Obame tu dužnost obnaša od 13. svibnja 2015 godine, istodobno i predsjednica Nacionalnog vijeća za forenzičke znanosti Ministarstva pravosuđa SAD-a. 

Pomoćnica ministra unutarnjih poslova gospođa Lidija Pelivan Stipetić osvrnula se na izvrsnost u radu i međunarodnu suradnju MUP-a RH te zahvalila na dolasku gospodinu Johnu Gernsu u Republiku Hrvatsku.

Američka akademija za forenzičke znanosti najprestižnija je svjetska organizacija iz područja forenzičkih znanosti, sa sjedištem u Colorado Springsu, i broji više od 7000 članova iz 50 saveznih država SAD-a, Kanade te iz 74 pridruženih država svijeta. U njezinu radu sudjeluju djelatnici američke vojske, državnih policija, ministarstva pravosuđa, državnog odvjetništva, organizacije Federal Bureau of Investigation (FBI), The Drug Enforcement Administration (DEA), suci, odvjetnici, profesori i znanstvenici s američkih znanstvenih institucija i sveučilišta itd.

AAFS svoj rad objedinjuje kroz 11 zasebnih sekcija koje obuhvaćaju područja kriminalistike, nacionalne sigurnosti, pravosuđa, medicinskih i tehničkih znanosti te niza subspecijalističkih područja. Američka akademija za forenzičke znanosti posebno blisko surađuje s nacionalnim vijećem za forenzičke znanosti, ministarstvom pravosuđa SAD-a, koje vodi zamjenica državnog odvjetnika SAD-a, a službeni časopis AAFS jest Journal of Forensic Science, vodeći svjetski forenzički časopis. Svake dvije godine AAFS u suradnji s ISABS-om, čiji je predsjednik prof. Primorac, organizira vodeće svjetske znanstvene događaje iz područja kliničke i sudske genetike na kojima redovito sudjeluju dobitnici Nobelove nagrade.

>>Dragan Primorac predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke znanosti

Komentara 10

SU
suncesmokvemaslina
17:48 28.04.2016.

zašto onog bosanca frljića nije dozvoljeno komentirati? jednoumlje "ja vama mogu svašta vi meni ne možete"

BA
bakulušić
18:29 28.04.2016.

Možda bi bio dobar za istraživanje Jasenovca i Šaranove jame. Ako se Goldstein, Kraus i Pupovac slože, u što sumnjam.

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
17:09 28.04.2016.

Predsjednica drzave svakim danom sve ljepsa,ali i sve uspjesnija u svemu sto radi za Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije