Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljubljanska banka

Poziv štedišama 2. 11., a od 1. 12. predaja zahtjeva za povrat duga

Ljubljanska banka
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
11.08.2015.
u 11:15

Od 1. prosinca ove do 31. prosinca sljedeće godine štediše, njihovi nasljednici ili pravni zastupnici mogu osobno ili poštom predati zahtjeve za isplatu

Slovensko ministarstvo financija objavit će u ponedjeljak, 2. studenoga, javni poziv za podnošenja zahtjeva za isplatu stare devizne štednje iz Ljubljanske banke. Poziv će biti objavljen na službenim stranicama ministarstva, u slovenskom službenom listu (pandanu naših Narodnih novina) te u najmanje dva dnevna lista koji izlaze na cijelom području Hrvatske te Bosne i Hercegovine, odakle su štediše koje Slovenija – temeljem lanjske presude Europskog suda za ljudska prava – treba obeštetiti, kažu iz slovenskog ministarstva.

Od 1. prosinca ove do 31. prosinca sljedeće godine štediše, njihovi nasljednici ili pravni zastupnici mogu osobno ili poštom predati zahtjeve za isplatu. U roku od tri mjeseca taj se zahtjev mora obraditi, a u slučaju pozitivnog odgovora, novac se na račun štediše uplaćuje 30 dana nakon pravomoćnosti odluke.

– Zahtjevi će se obrađivati prema redoslijedu kojim su zaprimljeni, a isplata će se obaviti jednokratno, na račun potražitelja – kažu nam iz slovenskog Ministarstva financija.

Konverzija vrijednosti depozita koji su većinom bili u tadašnjim njemačkim markama, obavit će se po deviznom tečaju koji je vrijedio 1. siječnja 1999. Što se tiče kamata, kombinirat će se tri stope: za depozite do kraja 1991. primjenjivat će se kamata koja je i bila ugovorena sa štedišama, za 1992. priznavat će se stopa od šest posto, a za period nakon toga kamata će iznositi 1,79 posto godišnje, objasnili su za Večernji iz slovenskog ministarstva financija. Isplate će se protegnuti i na 2017. godinu, a Slovenija je zasad odvojila 385 milijuna eura za isplatu štediša. Toliko, kažu, iznosi glavnica.

Na pitanje zašto se štediše iz Hrvatske i BiH ne isplate po kamati koja je vrijedila za slovenske štediše, iz ministarstva su kazali kako “presuda govori o kamati od šest posto za 1991. i 1992. godinu”.

– S kamatom od šest posto intervenirali bismo u ugovorne odnose između banke i štediša, koji su vrijedili prije raspada SFRJ, i ne bi bila u skladu s uvjetima koji su vrijedili za štediše slovenskih banaka, kojima se devizni ulog za 1991. isplatio po ugovorenim obvezama –- kažu iz slovenskom Ministarstva financija.

>>Prve isplate štednje Ljubljanske banke moguće sredinom 2016. godine

>>Predaja zahtjeva za isplatu od 1. prosinca, novac na računima u proljeće

Komentara 3

UM
Umjereni
11:50 11.08.2015.

@debelisef, izgleda da si prespavao neke događaje. Slovenija je izgubila spor pred europskim sudom i po njemu je dužna isplatiti štediše u Hrvatskoj i BiH. To nema veze s piranskim zaljevom. Naravno da do sada nisu govorili o isplati jerr a) nije bilo sudske presude, b) sud nije odredio datum do kada treba obeštetiti stare štediše.

DE
debelisef
11:44 11.08.2015.

Sumnjivo...meni se sve cini kak bi neko trgoval s Piranskim zaljevom. Do sad Kranjci bas i nisu pripovijedali o isplati stedisa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije