Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Polovica roditelja ne bi cijepila djecu da ne mora

cijepljenje
Foto: ilustracija
04.12.2014.
u 22:45

Suci nisu skloni strogo kažnjavati roditelje, pa izriču opomene i blaže novčane kazne

Kako posljednjih godina roditelji imaju sve više dilema trebaju li cijepiti dijete ili ne, a sve više roditelja u svijetu i kod nas odbija cijepljenje, Bernarda Barbarić i Mia Krpan s Hrvatskih studija odlučile su ispitati stavove roditelja o cijepljenju. Njihovo istraživanje “Informiranost i stavovi roditelja djece do 7 godina o cijepljenju”, prezentirano na 22. godišnjoj konferenciji psihologa, pokazalo je da bi čak 46,8% roditelja odbilo cijepiti dijete kada ono ne bi bilo obavezno.

Ne štite dijete

U istraživanju je sudjelovalo 549 roditelja prosječne dobi od 32 godine, a 12,6% njih odbilo je cijepiti dijete. Polovica ispitanika smatra da cijepljenjem štite dijete od bolesti. Roditelji koji nisu cijepili dijete drže da cijepljenjem ne štite dijete od bolesti, a strah ih je autizma i neuroloških poremećaja. Kao druge razloge za necijepljenje navodili su da sastav cjepiva nije dovoljno istražen. Dio roditelja koji su cijepili dijete naveo je da u vrijeme cijepljenja nisu bili dovoljno informirani o cjepivu i o njegovoj štetnosti. Čak 40% roditelja koji su cijepili dijete odgovorilo je da su to učinili jer je zakonom obavezno. Naime, ako ne cijepe dijete izlažu se prekršajnom postupku zbog neprovođenja imunizacije djece po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, u kojem im prijeti kazna od 2000 kn.

Na prekršajnim sudovima u većim gradovima provjerili smo koliko se takvih postupaka vodi i kakve se kazne izriču. Najviše roditelja odbija cijepiti djecu u Zagrebu, pa su se u Prekršajnom sudu ove godine vodila 44 postupka. Glasnogovornik suda, Gabrijel Jurina, kaže da je doneseno 13 osuđujućih presuda, od kojih je u njih 11 roditeljima izrečena opomena, potom jedna ublažena novčana kazna i jedna od 2000 kn. Suci očito nisu skloni strogo kažnjavati roditelje zbog necijepljenja djece. U četiri predmeta u Zagrebu roditelji su oslobođeni krivnje.

No, odgovara li broj postupaka stvarnom broju roditelja koji nisu cijepili djecu, teško je procijeniti jer je moguće da nisu svi roditelji otkriveni, odnosno nisu prijavljeni. U Osijeku je ove godine zaprimljeno 11 optužnih prijedloga protiv roditelja, a sudska praksa je da se ne kažnjavaju strogo jer su u pet postupaka opomenuti, u četiri su dobili kazne od 300 do 500 kn, a najveća je bila 900 kn. Zanimljivo je da Split, Rijeka, Pula i Vukovar uopće nemaju prekršajnih postupaka zbog necijepljenja djece i nisu ih imali ni 2014, ni 2013. i 2012.

Kazna 300 kuna

U Zadru se trenutačno vodi 19 postupaka protiv roditelja zbog necijepljenja djece, a u 2014. suci su izrekli tri oslobađajuće presude, osam opomena i u tri slučaja kazne od 420 do 600 kn. U V. Gorici su ove godine imali jedan postupak protiv roditelja, kažnjenih sa 300 kuna. Očito je kod nas broj onih koji, unatoč kritikama liječnika, odbijaju cijepljenje djece i izlažu se prekršajnom postupku još mali.

Komentara 5

NV
novo vriijeme
22:53 04.12.2014.

Roditelji imaju opravdan strah iz dva razloga: ne zanju kvalitetu cjepiva koji je država kupila a znamo da smo korumpirana država i da su sve nabave ovdje sumnjive da je kupljena loša roba za veliki navac Drugi razlog je otporor i slab sustav kontrole kvalitete, gdje ne mogu računati da će nuspojave biti prepoznate i da će dijete dobiti odgovarajuću njegu te da će država biti poštena da prizna da je razlog cjepivo.

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
00:16 05.12.2014.

Zaključak. Oko 50% roditelja nema veze s mozgom.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
08:19 05.12.2014.

...valjda ne bi niti slali djecu u školu... da ne moraju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije