Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virus hara regijom

Ospice u BiH i Sloveniji, liječnici pozivaju roditelje: Cijepite djecu

Cijepljenje
Foto: Reuters (Ilustracija)
28.11.2014.
u 21:30

U Dubrovniku izdano upozorenje zbog opasnosti od širenja zaraze

Pet slučajeva zaraze ospicama potvrđeno je u Sloveniji, čiji je Institut za javno zdravlje obavijestio kako se sumnja da je oboljelo 11 osoba koje su posjetile izložbu pasa početkom mjeseca. Riječ je o međunarodnoj izložbi pa se smatra da su ospice uvezene.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo poručio je kako u Hrvatskoj nema oboljelih koji bi bili povezani s tim događanjem u slovenskoj Novoj Gorici. Istodobno epidemija ospica i dalje vlada u Bosni i Hercegovini, zbog čega je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije upozorio i pozvao roditelje da cijepe svoju djecu jer druge prevencije ove bolesti nema.

Neslužbeno doznajemo da liječnici, odnosno pedijatri i u drugim hrvatskim gradovima pozivaju roditelje na cijepljenje protiv ospica, koje je obvezno i propisano kalendarom cijepljenja za jednogodišnjake, odnosno do navršenih 12 mjeseci.

Unatoč događajima u BiH i Sloveniji, iz HZJZ-a poručuju kako se ne očekuje širenje bolesti i u Hrvatsku, ponajprije zbog visoke procijepljenosti. Stoga i pozivaju na cijepljenje, koje je u posljednje vrijeme tema javne rasprave i koje sve veći broj roditelja odbija ponajprije iz straha od mogućih nuspojava. Što se tiče konkretnog cjepiva protiv ospica, rubele i mumpsa, tijekom ove godine je, kako doznajemo, prijavljeno 12 nuspojava, od kojih se dvije odnose na postvakcinalnu zarazu mumpsom. Ostalih deset nuspojava su bol na mjestu cijepljenja.

– Ospice su visoko zarazna bolest koja najčešće prolazi bez posljedica iako u rijetkim slučajevima mogu imati ozbiljne komplikacije – dodali su iz Zavoda.

>> Europi prijete ospice zbog nedovoljnog cijepljenja

>> Opasnost od zaraze širi se zbog odbijanja cijepljenja

Komentara 15

MU
Mukowsky
11:47 28.11.2014.

Ajmo internet strucni roditelji. Dignite glas protiv obveznog cijepljenja. Nedajte da farmaceutski lobby zarađuje na vašoj djeci.

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
13:20 28.11.2014.

Ja stalno tvrdim da imamo u našoj europskoj Sloveniji svakakvih bolesti i bolesnika i jedino što nama još fali i hvala bogu zasada nemamo je mješovina ebole i malarije domoljubne hendikepiranosti koja več godinama hara u balkanskom susjedstvu..

KO
kojesta
12:13 29.11.2014.

i jos nesto: imam masu podataka lijecnika i struke pedijatrije koji smatraju da cijepljenje dojencadi uopce nema smisla jer ostecuje njihov imunitet, te da bebe do 1. g. ne bi trebalo ovako cijepiti, a cijepljenja protiv ospica, hpv.a, tetanusa i gripe hripavca, isto nemaju smisla, er hripavac za vecu djecu nije problem, preboljele ospice ostavljaju doziv. imunitet (sto kod cjep.nije slucaj), hepatiti b i ostalo samo prema uvjetima odn. potrebi. tako se preporuca cjep. protiv mumpsa djecacima prije puberteta, a rubeole djevojcicama prije puberteta. i odgovorni pedijatri smatraju da drzave ne bi smjele prisiljavati na ozljedu tijela sa mogucim teskim posljedicama i stetom. pedijatar r. mitter iz beca tvrdi da danasnja evropa moze odustati od cijepljenja, jer nisu vise potrebna, odn. postoji alternativa prirodnog izanja imuniteta. i kritizira svoju vlastitu struku koja na roditelje vrsi pritisak, umjesto da pro i contra informira. isto tvrdi da cijepiva nisu u proizvodnji niti u dobiv. dozvola prosla sigurnosne mjere, da je previse muljaze zbog profita. sto se tice hpv cijepiva, u spanjolskoj i francuskoj trazi se od vlade da ukine te programe jer je previse evideniranih smrtnih (vise stotin), slucajeva i ostecenja ( navodno preko 110000 u eu). pitanje: zasto ja mogu u sekundi dobiti te podatke (cak tabele pojedinacnih slucajeva iz svijeta), a hr. struka suti po tom pitanju. gdje su takvi podatci mogu naci u hr? ako nisu javno dostupni, onda se zakonski moze zatraziti njihovo otvaranje!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije