Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovarska ada

Počela sezona kupanja na 'vukovarskom zrću'

Otvorena sezona kupanja na vukovarskoj adi
Foto: Branimir Bradarić
1/7
30.06.2014.
u 23:01

Kupači će i ove godine na raspolaganju imati pješčane plaže, debelu hladovinu, vode Dunava, terene za odbojku na pijesku, nogomet, mjesto za kampere…

Nakon tjedana iščekivanja i na veliku radost građana Vukovara i okolice otvorena je ovogodišnja sezona kupanja na vukovarskoj adi koju Vukovarci zovu i vukovarskim morem ili vukovarskim Zrćem.

Članovi Športsko ribolovne udruge Dunav, koja skrbi o adi i nositelj je svih aktivnosti, i ove godine uložili su puno napora i rada kako bi ada spremna dočekala brojne kupače. – Tijekom proteklih tjedana očistili smo svih 30.000 kvadrata ade. Opet smo nanijeli pijesak, uklonili neka stabla koja su predstavljala opasnost za kupače kao i očistili sve i pripremili za dolazak kupača i izletnika. Očekujemo i ove godine velik interes građana za odmor na adi kojima je ona postala omiljeno kupalište i izletište, kaže predsjednik ŠRU Dunav Ivica Franić. Kupači će i ove godine na raspolaganju imati pješčane plaže, debelu hladovinu, vode Dunava, terene za odbojku na pijesku, nogomet, mjesto za kampere…

Uz to tu su i toaleti, pitka voda kao i sojenica u kojoj je moguće nešto pojesti ili se osvježiti. Isto tako osiguran je i prijevoz čamcima od strane članova udruge koji neumorno, svakoga dana, kupače dovoze i odvoze sa ade. O interesu kupača za posjetu adi govori i to da je protekle godine samo čamcima udruge na adu prevezeno preko 70.000 ljudi. Kada se njima dodaju i kupači koju su na adu išli svojim prijevozom ta brojka dodatno raste.  Franić najavljuje kako će i ove godine na adi biti organizirano gledanje filmskih projekcija u okviru Vukovar film festivala. Posebna znamenitost vukovarske ade je činjenica da se radi o zemljištu koje je i danas predmet graničnog spora između Hrvatske i Srbije.

Adu su oduvijek koristili Vukovarci ali je ona i danas službeno dio područja Srbije i kao takva predmet spora. Ipak, sukladno ranijim dogovorima čelnika Općine Bač (Srbija) i grada Vukovara adu već nekoliko godina koriste Vukovarci koji za odlazak na nju ne moraju imati nikakve dokumente. Svih ovih godina na adi nije zabilježen niti jedan incident. – Na tu smo činjenicu iznimno ponosni. Na adi vrijedi pravilo da nitko drugome ne čini ništa što ne bi želio da drugi čini tebi, zaključio je Franić.

>> Na Bundeku i Jarunu otvorena sezona kupanja, kvaliteta vode zadovoljavajuća

Komentara 1

Avatar Maximilian Jure Kučina
Maximilian Jure Kučina
09:41 01.07.2014.

Vratite vukovarsku adu u državnopravno-teritorijalni okvir RH!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije