Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lako prenosiva

Peta zarazna bolest hara Hrvatskom!

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, ilustracija
08.05.2014.
u 18:00

– Tijekom 25 godina rada nisam vidio toliko oboljelih – kaže dr. Tešović iz Klinike Dr. Fran Mihaljević

Trenutačno vlada epidemija pete bolesti, virusnog oboljenja najčešćeg među djecom koje je zahvatilo čak i cijele vrtićke skupine. Djeca svakodnevno s tom dijagnozom dolaze u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, u kojoj nam i potvrđuju da je riječ o epidemiji te zarazne bolesti koja, treba odmah naglasiti, nije opasna.

– Značajniji je porast bolesnika, tijekom 25 godina rada nisam vidio toliko oboljelih od pete bolesti ili megaleritema. No, kako ona nije opasna, ne postoji obveza njezina prijavljivanja pa ne vodimo službenu statistiku.

Svaki dan novi bolesnici

– Bolest je češća nego prije i mogu reći da svaki dan imamo nekoliko novih bolesnika – kaže prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece u spomenutoj bolnici.

Lako prenosivu zaraznu bolest karakterizira izražen osip, prvenstveno na obrazima, koji se potom širi na ekstremitete i druge dijelove tijela. Upravo se zbog jakog osipa mnogi uspaniče budući da je riječ o intenzivnom crvenilu. Kako objašnjava dr. Tešović, bolest je to koju liječnici nazivaju “osipom ispljuskanih obraza”. Upravo takav slikoviti naziv najbolje i opisuje simptom pete bolesti.

– Osip varira tijekom dana i ovisi o temperaturi okoline. Kod nekih se pojačava kad izađu na hladno, a kod drugih kad stanu pod toplu vodu. Nazivamo ga i čipkastim osipom jer upravo tako i izgleda. Do crvenila na obrazima, međutim, dolazi nakon nekoliko dana i tada bolesnik zapravo više nije zarazan – objašnjava dr. Tešović upravo zbog straha mnogih roditelja koji se pri susretu s takvim bolesnikom boje da se zaraza ne prenese na njihovu djecu. Osip može trajati još dugo nakon što je bolest prošla.

Prenosi se kapljično

– Naime, bolest najčešće počinje blagom temperaturom, često se oboljeli žale na bol u zglobovima – napominje dr. Tešović, zbog čega je početak pete bolesti uopće teško i prepoznati. Kad se pojave “ispljuskani obrazi” tada je dijagnoza jasna. Peta bolest prenosi se kapljično i liječi se spontano, čeka se da prođe, a ostavlja trajan imunitet odnosno kad se jedanput preboli više se od nje ne može oboljeti. Epidemijski se megaleritem pojavljuje periodično, dodaje dr. Tešović, u mnogim zemljama pa je tako bilo i prije dvije godine u Sloveniji. Peta bolest nema svoju sezonu, može se javiti u bilo koje doba godine, a kao kod svih virusnih oboljenja, pranje ruku jedna je od osnovnih preventivnih mjera.

>> Cjepivo kao izbor države i roditelja

Komentara 23

MI
misslorry
19:10 08.05.2014.

Ja nisam dijete i nemam kontakta puno s djecom al sam ju ipak dobila...

EM
emarijana
20:58 08.05.2014.

Obzirom da za ovu bolest nema cjepiva, predlažem da se za nju primjeni bilo koje cjepivo jer može biti da će koristiti, a nuspojave nema. :)

VE
vecehe
20:11 08.05.2014.

Što kaže desperados meni ovo isto liči na poslijedice eksperimenta farmaceutske industrije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije