Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE IMENOVANJE

Novi kandidat HDZ-a za ministra branitelja je ratni zapovjednik Tigrova Tomo Medved?

Tomo Medved
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/4
14.03.2016.
u 20:16

Završio je Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro i Ratnu školu ban Josip Jelačić. U čin brigadnog generala promaknut je 2009. godine

Kako doznajemo, ime kojim se kalkulira kao službenim kandidatom HDZ-a za mjesto ministra branitelja jest general Tomo Medved, predsjednik Udruge veterana Tigrova. Tijekom današnjeg dana još uvijek nije mogao potvrditi da je službeni kandidat HDZ-a za ministra branitelja, ali kaže da kandidat svakako jest.  

Rođen je u Šiljkovači u općini Cetingrad. Dragovoljno se u studenome 1990 javio u postrojbu Jedinice za posebne namjene MUP-a u Rakitje. Dogodine je postavljen na dužnost zapovjednika voda u 2. bojni 1. gardijske brigade, pa i zapovjednika satnijie. Nakon Domovinskog rata obnaša visoke dužnosti u sastavu Oružanih snaga, a u srpnju 2006. preuzima dužnost savjetnika načelnika Glavnog stožera OS za kopnenu vojsku. Završio je Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro i Ratnu školu ban Josip Jelačić. U čin brigadnog generala promaknut je 2009. godine. Odlikovan je s nizom najviših državnih odličja poput Reda kneza Domagoja s ogrlicom. Član je HDZ, a u prosvjedu u Savskoj aktivno je sudjelovao. 

Uvučeni u spletke

Time se nastavlja politički igrokaz s (ne)imenovanjem ministra branitelja oko izbora novog ministra branitelja. Kada se već činilo da se igrokaz privodi kraju, kandidat HDZ-a Milijan Brkić, koji je dobio nedvosmislenu potporu brojnih braniteljskih udruga, odustao je od kandidature. “Dužnost ministra hrvatskih branitelja ne može i ne smije biti ‘poligon’ za nemilosrdna politička prepucavanja, a budući ministar ne smije biti talac neodgovornog dijela politike i medija.

Kako bih prekinuo tu mučnu situaciju, a svoje suborce i čitavu hrvatsku javnost poštedio daljnjih neugodnosti i neizvjesnosti, izvješćujem kako u ovom trenutku ne mogu prihvatiti tu časnu dužnost”, napisao je Milijan Brkić i izazvao nevjericu u javnosti, koja sada nagađa o stvarnim razlozima njegova povlačenja, ali i pravu buru u redovima branitelja. Njihovo nezadovoljstvo koje ključa, naime, ne datira od jučer: traje 47 dana koliko je prošlo od ostavke Mije Crnoje, a rješenju za njihov resor ne nazire se kraj.

Među prvima oglasio se Miodrag Demo, predsjednik saborskog Odbora za veterane. Kaže da je razočaran jer je “nefunkcioniranje odnosa između Oreškovića, Karamarka i Petrova dovelo do sramoćenja hrvatskih branitelja” i traži hitan sastanak s premijerom.

Nakon Brkićeva povlačenja, nevjerica i u prosvjedničkom šatoru u Savskoj. – Apeliramo na odgovorne dužnosnike u hrvatskoj Vladi da što prije imenuju kandidata za ministra branitelja kako bi se prijedlog što prije mogao uputiti u Sabor. Smatram da je to posao politike, da zato postoje parlamentarni izbori kako bi izabrani političari preuzeli odgovornost. Neka politika riješi pitanje ministra branitelja i neka ga riješi što prije – kaže Josip Klemm, jedan od vođa prosvjeda u Savskoj, dodajući da su branitelji spremni dati potporu novom ministru “radi što skorijeg rješavanja braniteljskih potreba i obaveza koje društvo ima prema braniteljima”.

Izrazio je žaljenje zbog povlačenja kandidature Milijana Brkića.

– S obzirom na njegov ratni put, političko iskustvo i visoku funkciju, mislim da bi bio dobar ministar, ali trebamo poštovati njegovu odluku. No i njegovo povlačenje pokazatelj je odnosa prema braniteljima i Domovinskom ratu – kaže Klemm.

Jedna od braniteljskih udruga koje su javno podržale kandidaturu Milijana Brkića bila je i zagrebačka Hvidra. Dan nakon Brkićeva povlačenja kažu: politička trakavica se nastavlja.

– Podržali smo Brkića jer smatramo da se ministra branitelja ne može imenovati i predlagati ni na kakvim “javnim natječajima”. Ovoj predstavi ne nazire se kraj i zato molimo premijera da imenuje našeg ministra – kaže Ante Tandara, kojeg pitamo hoće li njegova udruga predlagati svojeg kandidata.

– Ne, nećemo. Bude li naša populacija predložila još šest, sedam kandidata, pa kamo to vodi? Neka ga imenuju oni koji su za to odgovorni. Podržat ćemo novog ministra, tko god on bio, bude li radio u interesu hrvatskih branitelja. Ako ne bude, izrazit ćemo svoje nezadovoljstvo na primjeren način – kaže čelnik zagrebačke Hvidre.

Kako se čini, preostalih osam kandidata za ministra branitelja – Đuro Glogoški, Vlado Marić, Željko Sačić, Petar Bajan, Branko Borković, Stjepan Šterc, Damir Banić i Zlatko Tomašić – našlo se u zrakopraznom prostoru. Spremno su se odazvali apelu premijera Oreškovića i istaknuli svoje kandidature. Istodobno, Tomislav Karamarko inzistira pa im javno, kao i premijeru, odašilje jasnu poruku da mjesto ministra pripada HDZ-u i da će kandidat doći iz njihovih redova.

Usprkos nizu tiskovnih konferencija koje su danas održali kandidati kako bi se predstavili hrvatskoj javnosti, među ostalima, kandidat Crnih mambi Petar Bajan i kandidat HOS-a Damir Banić, čini se da i njima pomalo postaje jasno da su uvučeni u političke spletke na relaciji između premijera, Mosta i Domoljubne koalicije.

Razgovarajmo o demografiji!

Ugledni demograf Stjepan Šterc, kojeg su za ministra predložile zagrebačke udovice iz Domovinskog rata, danas nije znao odgovoriti na pitanje je li upravo on sljedeći službeni kandidat HDZ-a za ministra branitelja. Takve je medijske napise nazvao “puštanjem probnih balona” i “čistom paranojom”.

– Nisam ja ničija igračka, ja sam sveučilišni profesor, a ne nekakav polusvijet! Vi sigurno zovete kako bismo razgovarali o demografiji! To sam rekao i premijeru ovih dana, da Hrvatska nestaje – kazao nam je Stjepan Šterc.

Puno konkretniji bio je Branko Borković. – Nitko ne može biti ministar ako nema potporu vladajuće koalicije – kazao je Borković.

Čini se da su ovakav, jedini mogući rasplet političke trakavice, osvijestili i prosvjednici iz Savske.

– Uz dužno poštovanje svim uvaženim kandidatima, našim suborcima, mislim da politika nama braniteljima ipak neće dopustiti da odaberemo ministra branitelja – zaključio je Josip Klemm.     

>> 'Nedopustivo je da se mjesec dana donose neke odluke, to više nećemo dopustiti'

Komentara 169

KA
kamenkovic
20:37 14.03.2016.

Podrska hrvatskom generalu i bratu Tigru Tomi Medvedu!

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
21:32 14.03.2016.

o jao... već je krenula bjesomučna potraga partijinih jazavaca i plaćeničkih komunj.arskih novinara za bilo čeme što bi bilo kompromitirajuće za Tomu Medveda... sad će se razletiti ne bi li našli štogod... koja hrpa jadnika.

Avatar dmitarX
dmitarX
21:16 14.03.2016.

Oće li i ovom nešto naći...drugovi iz Ploča i Like?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije