Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Karamarko:

'Nedopustivo je da se mjesec dana donose neke odluke, to više nećemo dopustiti'

Tomislav Karamarko
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
14.03.2016.
u 17:11

"Jako mi je žao što je gospodin Brkić, naš glavni tajnik i moj osobni prijatelj, odustao"

HDZ-ovac mora biti ministar branitelja i očekujem da do kraja tjedna novi ministar sjedne u svoj kabinet, poručio je danas predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uoči zajedničke sjednice Klubova zastupnika Domoljubne koalicije i Mosta u Saboru na koju su došli i svi ministri, potpredsjednik Vlade Božo Petrov te premijer Tihomir Orešković kako bi raspravljali o proračunu prije sutrašnje rasprave.

- Jako mi je žao što je gospodin Brkić, naš glavni tajnik i moj osobni prijatelj, odustao, vidjeli ste da sam ja zadnja dva, tri tjedna doista inzistirao da on bude jedini kandidat iz jednostavnog razloga što je bilo nedopustivo i nisam više mogao gledati način na koji se mediji i neke grupacije obračunavaju s tim časnim čovjekom. Inzistirali smo na tome, no evo ga, jučer smo sjeli, razgovarali i on je odlučio da se ne bi kandidirao i smatra da nije zaslužio, što smatram i sam, da se prema njemu tako odnose. Moram reći da doista mislim da je bio najbolji izbor i da je Vlada izgubila jednog izuzetnog ministra – kazao je Karamarko te dodao kako HDZ "ubrzano razgovara o novom kandidatu za ministra".

- Nedopustivo je da se mjesec dana donose neke odluke, to više nećemo dopustiti budite uvjereni. U ovom momentu moramo reći da ta haranga koja je pokrenuta najprije na gospodina Crnoju koji je dao ostavku, sad na gospodina Brkića definitivno nedopustiva – tvrdi Karamarko te dodaje kako "nitko nije odluku o imenovanju Brkića, nego je on sam odlučio da više ne želi biti predmetom iživljavanja određenog dijela javnosti". Ipak, onda podsjeća na odgovornost svojih partnera u Vladi.

- Most je u prvom momentu htio blokirati njegovo imenovanje, ali poslije nisu bili, rekao bih, rezolutni u tome. Što se premijera, dojam je što se tiče zadnjih razgovora da je on bio prihvatljiv, ali jučer navečer smo Brkić i ja sjeli i on priopćio da će odustati i da neće tolerirati taj odnos prema sebi, i u pravu je, ja ga podržavam, on je mlad čovjek i bit će ministarskih pozicija za njega kad-tad – smatra Karamarko.

Kaže da je premijer imao svoje kriterije i principe za kandidate za ministra, dugo je razgovarao s predloženim kandidatima jer ih voli imati više pred sobom, što je njegovo pravo. Ipak, dodaje kako mu se čini da se sve predugo zbiva, pa nije zadovoljan.

Upitan planira li HDZ predložiti više kandidata, odgovara:

- Mislim da je sad već kraj, da to nitko ne može trpiti i očekujem ovaj tjedan novog ministra – jasan je Karamarko. Novinare je zanimalo zašto mu je, nakon Crnojine ostavke, trebalo gotovo dva tjedna da predloži Milijana Brkića.

- Sad možemo razgovarati zbog čega, razgovarali smo s mnogim ljudima, pomalo svi snosimo krivicu za ovo, možda i ja jer je to trajalo desetak dana, ali ne mogu se pomiriti, mene je iritirala ta haranga koja je pokrenuta prema nekim ljudima – priznaje šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade. Bilo bi suludo, dodaje, da premijer ne prihvati HDZ-ovog novog kandidata jer nije moguće da nemaju kvalitetnog čovjeka za ministra, iako su to bili i Brkić i Crnoja.

S obzirom da su braniteljske udruge predložile niz drugih kandidata, Karamarko je upitan zar nitko od njih, pa ni Đuro Glogoški ne zadovoljava uvjete HDZ-a.

- Ne, ne, ne, nemojmo tako, to su naši prijatelji, vjerni branitelji, nemojmo gospodina Glogoškog stavljati u taj kontekst nekoga tko ne može zadovoljiti nekakve kriterije HDZ-a. Ali on nije član HDZ-a, mi smo u jednoj političkoj priči, u sferi političkog dogovora, to je mjesto HDZ-a i HDZ-ovac mora biti ministar branitelja. Nećemo danas odmah znati naš prijedlog, ali o nekim imenima već razmišljamo. Volio bih da već ovaj tjedan novi ministar sjedne u svoj kabinet – poručio je Karamarko, a na pitanje kako gleda na poziv premijera da udruge predlože svoje kandidate, iako je ministarstvo branitelja kvota HDZ-a, odgovara da je misli da je to bilo "malo ishitreno".

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko komentirao je prijedlog proračuna, te na najavljeni amandman HDZ-a da subvencija za srednjoškolski prijevoz ostane na istoj razini kao i prošle godine.

- Do kraja školske godine je sve regulirano, a o ostatku godine će se još razgovarati. U svakom slučaju, vjerujte mi da, nakon uvođenja imovinskog cenzusa, a definitivno to moramo napraviti, potrebiti sigurno neće biti zakinuti – najavio je Karamarko.  

>> Orešković: Brkić je pokazao karakter; Karamarko: Vlada je uskraćena za sjajnog ministra

Komentara 183

SU
suncesmokvemaslina
17:27 14.03.2016.

ima i lijepih vijesti, sever,žabebabe...lelete,lete

ST
stefj
17:25 14.03.2016.

He, he, kako je biti mlad relativan pojam... No dobro, trakavica ide dalje, Most još uvijek više blokira i opstruira nego radi nešto korisno. Nadam se da će u jednom trenu shvatiti da tako opstruiraju i sami sebe, te da će odlučiti da li im možda više paše SDP kao partner... Za sada mi se čini da im u ovom jeftinom populizmu više odgovara SDP i njegova destrukcija, jer tako više vole i mediji... Amatersko-populistička politika na najnižem nivou - prvo plasiraju informaciju, onda na temelju natpisa u novinama mijenjaju mišljenje. Nije baš neka struka i inteligencija. A zapravo i kad pogledamo, od izbora do sada, ostala im je samo zavičajna ekipa, svi su im drugi otkazali poslušnost...

OV
Ovozemaljski
17:33 14.03.2016.

Citajuci komentare jugokomunista reklo bi se da su to sve bezgresni ljudi! Trebalo bi predloziti Papi da umjesto Stepinca, svecem proglasi SDP partiju i njene clanove, mislim da bi odmah dobili suglasnost srpske pravoslavne crkve! U ovoj drzavi ima vise komunista nego u Sj. Koreji, pa nije ni cudno da ekonomski propadamo, dok je mentalni sklop takav, tesko cemo se gospodarski oporaviti! A sta je najgore, takvi se nece iseliti jer oni ni ne traze posao, njima su roditelji ostavili sve sta su uspijeli ukrast od naroda i danas takvi pljuju po Brkicu! Zapamtite Juga ne postoji, sjebase vam je Hrvati, ne trazimo da nam oprostite, a sada patite dok vam srce bije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije