Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srpanjska rupa

Nijemci neće u skupe hotele koje su prije punili Rusi

kupanje, plaža
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
28.07.2014.
u 07:45

Nastavak ljeta – 
Nema katastrofe, ali ne treba očekivati ni sjajne rezultate, kaže S. Ognjenović

Famozna srpanjska rupa, koliko god stresna bila za sve, od šjore Kate i njena zimmer freija do državne blagajne, neće biti fatalna za sezonu. Minusi će biti poravnani, ali glavna enigma ostaje. Kako je moguće da turističke glave, koje se s tom pojavom susreću već nekoliko posljednjih godina, još nisu domislile kako napuniti i ta dva-tri vruća ljetna tjedna.

Pa makar i kiša padala. Srpanj i kolovoz mjeseci su kad se milijuni Europljana zasigurno okreću Mediteranu. Hrvatska im je na putu. Zašto mnogi produže dalje? Ovog ljeta naročito prema Grčkoj.

Tko govori o Grčkoj

– O grčkom se turizmu govorilo kad je Grčka bila u problemima, a mi knjižili pluseve, no sad kad se klima promijenila i Grčka postala “in”, hrvatski turizam ne reagira. Kao što se nije reagiralo i potražilo zamjenu za Ruse. Njemačke obitelji sigurno neće u de luxe hotele koje su prije punili novopečeni ruski bogataši. Istina, rješenje sezone ne drži u rukama jedan čovjek i jedno ministarstvo, to je slagalica koja se slaže svake godine iznova i u čemu moraju sudjelovati svi u turističkom lancu. Srpanjska rupa može se zatvoriti samo uz zbir mjera: pojačano oglašavanje, namještanje cijena prema smanjenoj potražnji, povećanje atrakcija u tom manje atraktivnom razdoblju – kaže jedan od ponajboljih poznavatelja domaćeg turizma Selimir Ognjenović iz njemačkog turoperatora ID Riva tours.

Slično će reći i ministar turizma Darko Lorencin, koji ističe da su nepovoljan kalendar školskih praznika u Njemačkoj ili loše vrijeme isprike te kako su za veliki zaokret, uvođenje novih tržišta i eliminiranje sezonskih rupa potrebne tri godine.

Osuđeni na prosjek

U međuvremenu, Hrvatska ostaje osuđena na prosjek. – Ne treba se bojati katastrofe, što bi bio podbačaj od, recimo, deset posto. No, neće biti ni čuda koje bi donijelo plus od deset posto. Hrvatska, dok god za svako razdoblje ne ponudi gostu odgovor zašto da dođe baš tada, može računati na sezone s najviše tri-četiri posto više gostiju. Ili, kad su okolnosti manje sklone, na otprilike toliki minus – kaže Ognjenović.

Sve upućuje na to da nakon srpanjskog šoka (u prva dva tjedna Istra je podbacila 9%) stiže pozitivnije razdoblje. Krivulja ulazaka stranaca u zemlju posljednjih se tjedana penje, MUP vikendima registrira i više dolazaka nego lani, završava nastava u svim njemačkih državama pa će i Nijemci napokon masovno dolaziti.

>>RTL televizija prva objavila istinu o hrvatskom turizmu – broj noćenja pada

>>Hrvatski kontrolori zračnog prometa jučer srušili rekord!

Komentara 130

RE
rerun
09:04 28.07.2014.

Sad ovaj tren sjedim u apartmanu u Sv. Filip Jakovu I odgovorno tvrdim da nam je sezona 20 posto podbacila a bilo bi još gore da nije bilo legalizacije jer je većina radila na crno i fiskalizacije eto zato ima nešto ljudi.Osim toga bezobrazno smo skupi smještaj nikakav mene i moju obitelj je žena smjestila u apartman u kojem oni žive tijekom godine i uredno to naplatila 65 eura uvjeti osrednji daska od wc ista raspada se itd. Neljubazni smo do bola i ne trudimo se uopće postati bolji sramota u centru jakova i Biograda šiptarske pekare i suvenirnice.Pala je kiša jučer umjesto da komunalna služba počisti šahtove ona ih nije niti pogledala stoje otvoreni od smeća i pritiska koji ih je izbacio eto to smo mi Hrvati i još bi skupo iznajmljivali a rupa koji u priči.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
09:00 28.07.2014.

Problem je da su Mujo, Suljo, Mate i Ivo, sa njemackim, svicarskim, svedskim i norveskim, tablama otkrili Spanjolsku, Portugal, Tursku,....

ZA
zavrzlama
08:13 28.07.2014.

Artikal je napisala "hausfrau". Sezona je vise nego pogubna. Svatko sebe naziva strucnjakom za turizam. Ajme ti ga majko. Turisti su horde koje se ne zadrzavaju na jednome mjestu a ot takvih his koristi. Nema lojalnih turista. To su vamam bili "gastarbeiteri" a i oni vas sad zaobilaze, zbog skupoce, arogancije, sporosti, losih usluga i sl..... Nece ni Rusi vise u HR, imaju sad Krim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije