Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.07.2015. u 11:08

Pred Hrvatskom i Slovenijom ostaje ključno pitanje kako dalje. Političke elite i mediji ovaj slučaj ne smiju koristiti za dnevno politikantstvo

Nevjerica. Ta riječ najbolje opisuje trenutak kad smo u Večernjem listu počeli čitati transkript razgovora između suca Arbitražnog suda u Haagu Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred Sudom Simone Drenik. Svjesni smo bili da u rukama držimo prvorazredni materijal koji će prerasti u veliku novinarsku priču te izazvati međunarodni skandal.

Međugranični problemi godinama opterećuju političke odnose dviju susjednih i prijateljskih zemalja. Kako granicu nismo uspjeli dogovoriti sami, međunarodna arbitraža činila se kao pametan izbor koji će donijeti pravedno rješenje. Nakon čitanja transkripta bilo nam je jasno da Arbitražni sud više nije vjerodostojan. Prve ozbiljnije sumnje u nepristranost Suda kolegica koja prati njegov rad izrazila mi je još proljetos, nakon istupa slovenskog ministra vanjskih poslova. Posumnjala je da slovenska strana raspolaže nedopuštenim informacijama. Sljedećih tjedana sumnje su poprimale sve jasnije obrise, a konačnu potvrdu dobile u transkriptu razgovora arbitra i slovenske zastupnice.

Kad je priča napisana, ostalo nam je samo pripremiti se za napade koji će, znali smo, uslijediti čim je objavimo. Slovenske vlasti najprije su šutjele, a onda su se ministar vanjskih poslova i premijer obrušili na Večernji list nazivajući naše pisanje „glupošću“, „političkim momentom” i “pokušajem utjecaja na Sud“. Klasična zamjena teza. Večernji list nikad nije imao pretenziju baviti se politikantstvom niti pritiskom na Sud. Ovoj priči pristupili smo poštujući profesionalne standarde i ne priklanjajući se ni jednoj strani u sporu, uvjereni kako je interes hrvatske i slovenske javnosti iznad bilo kojeg partikularnog interesa. Dokaz tome su šok i nevjerica u hrvatskoj Vladi, Ministarstvu vanjskih poslova i oporbenim strankama kad smo priču objavili u utorak ujutro. Iako su sa svih strana stizale, istina neslužbene, molbe da im dopustimo uvid u transkript, sve smo odbili. Konačno, sve nedoumice i pokušaji pojedinaca da ospore vjerodostojnost transkripta nestali su kad smo objavili audiosnimke razgovora na našem portalu vecernji.hr. Na kraju uslijedio je i treći, očekivani spin – neki su u prvi plan počeli gurati pitanje tko je snimio razgovor na teritoriju Slovenije i Austrije umjesto da se bave meritumom stvari. Nakon jučerašnje ostavke Sekoleca i Drenik, sve te priče postale su nevažne. Slovenska strana time je priznala nedopustivo i nemoralno upletanje u rad Suda.

Pred Hrvatskom i Slovenijom ostaje ključno pitanje kako dalje. Političke elite i mediji ovaj slučaj ne smiju koristiti za dnevno politikantstvo i narušavanje dobrih odnosa između dviju susjednih zemalja. Iako je Slovenija nečasnim postupcima dovela u pitanje svoju vjerodostojnost i poštenje, granični problem ostaje i mora se riješiti.

Kao glavni urednik, očekujem od gospodina Erjavca da se ispriča Večernjem listu za upućene uvrede.

>>Papirnom aneksijom Slovenija 
je Hrvatskoj 'otela' i četiri sela

>>Sud: Čim Ljubljana da novog arbitra, nastavljamo kao da ništa nije bilo

>> Vlada razmatra sve mogućnosti i saziva izvanrednu sjednicu Sabora

Komentara 63

DU
Deleted user
11:26 24.07.2015.

Ne bih trošio riječi o liku iz "sivih pantera" (penzionerska stranka) Erjavcu, nego tko ovo "smjestio" Sloveniji -e platio bih im večeru svima, do jednog. I svaka čast VL što su ih prvo navukli transkriptom, a onda kad su se "odštopali" i krenuli baljezgati o hrv. predizbornoj "mrzlici", onda ste ih "sastavili" na volej s mp 3 audio zapisima. Tako se to radi, dvofazno ili ako volite tradicionalno - prvo malo predigre i onda suk...

LJ
ljutko
11:36 24.07.2015.

Slovenci uvijek igraju prljavo

Avatar ARENA
ARENA
11:12 24.07.2015.

Najbolji potez koji bi Slovenija sada mogla povući bio bi slovenski zahtjev sudu za obustavom postupka na ovom sudu. Slovenci, pamet u glavu!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije