Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORIS LALOVAC

Ministar objasnio što država može napraviti za šokantan rast tečaja 'švicarca'

Boris Lalovac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
15.01.2015.
u 19:09

Ako ovaj šok ostane trajan, onda moramo naći rješenja, i zakonska ako treba, rekao je Lalovac

Ministar financija Boris Lalovac za RTL Danas rekao je kako se nada da će naći nekakvo rješenje za nagli rast vrijednosti švicarskog franka koji je prouzročio probleme brojnim ljudima s kreditima u švicarcima.

– Pokušat ćemo vidjeti sa svim kolegama i ministrima financija u Europi čiji građani također imaju kredite u švicarcima, vidjet ćemo kako će to europske zemlje rješavati. Danas smo razgovarali i u HNB-u i s Udrugom Franak, sutra imamo vrlo važne razgovore s predsjednicima uprava poslovnih banaka – rekao je Lalovac. Dodao je da treba vidjeti je li ovo dnevni šok ili će ostati trajan.

– Ako ovaj šok ostane trajan, onda moramo naći rješenja, i zakonska ako treba, da pomognemo građanima. Ako je ovo dnevni šok, vidjet ćemo kako će sutra svjetska tržišta reagirati, onda ćemo vidjeti hoće li biti potrebno i zakonski regulirati i pomoći građanima – rekao je Lalovac koji i sam ima kredit u švicarcima.

– Nitko ne može spavati mirno kada zna da mu se u jednom danu 20 posto poveća rata kredita – rekao je Lalovac.

Lalovac je za Dnevnik Nove TV pojasnio kako će, u slučaju da je ovaj šok kratkoročnog karaktera, probati tražiti takva, kratkoročna rješenja. Rekao je da Vlada još uvijek nema zakonskih rješenja te je izrazio nadu da će poslovne banke izaći u susret i naći rješenje unutar svojih mogućnosti.

– Ako se rješenje ne nađe i ako ovo bude duljeg karaktera, Vlada će vjerojatno morati intervenirati nekakvim zakonskim rješenjima. Ali onda se stvara pitanje zakonske mogućnosti, ustavnosti i tako dalje – rekao je Lalovac. Naglasio je važnost uloge HNB-a te dodao da se i premijer Zoran Milanović aktivno uključio u pronalaženje rješenja.

– Ja ću se čuti vrlo brzo i sa svojim kolegama, ministrima financija u Mađarskoj, u Poljskoj i u drugim zemljama gdje su također jako valutno izloženi, da vidimo što vlade rade, a što mogu centralne banke – rekao je Lalovac.

– I ako je ovo jedna od špekulacija na tržištu, Vlade moraju intervenirati. Građane ne smijemo ostaviti tržištima, po tome se razlikuje jesmo li neoliberalna ili socijaldemokratska vlada – zaključio je.

Lalovac se u razgovoru za N1 složio da su građani ovim šokom izgubili mnogo više nego što su dobili smanjenjem poreza na dohodak.

– Na ovakve jednodnevne šokove ne možemo utjecati – rekao je.

>> Udruga Franak: Neka Josipović i Grabar-Kitarović sazovu hitnu sjednicu Vlade

Komentara 18

TE
TechnoCroat
19:35 15.01.2015.

Bojim se da je sad kasno za neke mjere. To se moglo napraviti u posljednje 3 godine dok je tecaj franka bio umjetno drzan na 1.2 prema euru. Mogao se stvorit nekakav drzavni hedge fond. Cjene opcija za promjenu tecaja franka su bile smijesno niske ( blizu nule) pa se za sitne novce udruga franak, osiguravajuca drustva i hnb mogla osigurati porotiv ovog 'soka' i sada bi tu bila gomila novaca za pomoc duznicima.

Avatar Baroudeur
Baroudeur
08:30 16.01.2015.

Hrvatska je onovremeno kad je SF poceo postavljati probleme pa se vratio na "normalnu"rzazinu, odkupiti sve te kredite i pretvoriti ih u Kunski dug. Danas je za to malo kasno jer Svicarska nece spustiti taj franak samo za "ljepe oci" nase ljepe nase.

SF
SfingaZD
16:01 17.01.2015.

Šta niste uzeli kredit vezan za euro ili u kunama. Bila Van previsoka kamata pa ste se sprdali s onima šta su uzeli u kunama ili eurima, e jegi ba sad se stvar malo prominila pa lipo si budite pametnii i dalje i sprdajte se i dalje, ili van više nije do sprdnje ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije