Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE U NJEMAČKOJ

Ovo su naglasci Perkovićeve optužnice

Perković i Mustač
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
17.10.2014.
u 18:46

Tužitelji nisu isključili mogućnost da sudsko vijeće na temelju dokaza na kraju optužene osudi zbog ubojstva, a ne pomoći u ubojstvu

Nakon suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, novinarima su se obratili tužitelji Wolf Dieter Dietrich i Lienhard Weiss, koji su naveli glavne točke optužbe.

Tužitelji nisu isključili mogućnost da sudsko vijeće na temelju dokaza na kraju optužene osudi zbog ubojstva, a ne pomoći u ubojstvu. Nisu htjeli ništa reći o eventualnim novim procesima u Njemačkoj za ubojstva hrvatskih emigranata.

U njemačkom dokumentarcu “Ubojstvo u ime Tita” navodi se, naime, da se istražuje još 13 ubojstava u Njemačkoj, no zasad nema informacija koji su to slučajevi. U njemačkim medijima danas se pronijela i vijest da su neki svjedoci pod pritiskom, ali tužitelji o tome nisu htjeli ništa reći.

Naglasci iz Perkovićeve optužnice:

1. Đureković ubijen hicima i udarcima u glavu - 28. srpnja 1983. između 11 i 13 sati u garaži u Sauerlacher Strasse u Wolfratshausenu kraj Münchena ubijen je jugoslavenski državljanin Stjepan Đureković s nekoliko hitaca i udaraca po glavi. Identitet počinitelja, koji su svoju žrtvu, koja ništa nije slutila, vrebali u garaži, nije točno utvrđen. Kao daljnji supočinitelj u djelu sudjelovao je i Krunoslav Prates, koji je zbog toga već pravomoćno osuđen.  

2. Perković bio rukovoditelj odjela II. - Đureković je ubijen uz sudjelovanje pripadnika bivše hrvatske sigurnosne službe – Služba državne sigurnosti u Zagrebu. Okrivljeni Perković je njoj pripadao. Od 1979. do 1985. godine bio je rukovoditelj tzv. odjela II., neprijateljska emigracija, a njegov pretpostavljeni koji se posebno goni bio je Zdravko Mustač, od 1982. do 1986. godine šef te službe.  

3. Pri izvršenju naloga Zdravka Mustača za pripremu ubojstva Krunoslav Prates je okrivljenom u Luxembourgu kratko prije djela predao duplikat ključa za prostorije tiskarae u Wolfratshausenu. Okrivljeni Perković je ključ predao neposredno ili preko trećih lica osobama koje su izvršile kazneno djelo, a koje su time, kako je okrivljeni i namjeravao, osigurale neprimjetan i neometan pristup garaži u Wolfratshausenu.   

4. Planove povjerio informatoru Pratesu - Okrivljeni Perković je u skladu s nalogom pretpostavljenog Mustača planove o ubojstvu povjerio svom informatoru Krunoslavu Pratesu, koji je živio u Njemačkoj. Prates je imao bliski kontakt sa žrtvom ubojstva i uživao je njegovo povjerenje. Sa znanjem i htijenjem okrivljenoga bilo je odlučeno da se ubojstvo treba izvršiti u Pratesovoj garaži u Wolfratshausenu.   

5. Djelovali po nalogu KPJ - Okrivljeni Perković, kao i njegov pretpostavljeni Mustač, pri pripremi likvidacije Đurekovića djelovali su po nalogu članova Komunističke partije Jugoslavije čiji pojedinačni identitet nije utvrđen. To se odvijalo izvan njihovih zadataka i nadležnosti, koje su im kao pripadnicima hrvatske Službe državne sigurnosti bile zakonom utvrđene. 

>> Sudac ljutito na Nobilov zahtjev: To tako ne ide, ovo je njemački proces!

>> Udba 'nesmetano ubijala po Njemačkoj'?

Komentara 7

Avatar tajar
tajar
17:51 17.10.2014.

Ništa nije (u)rađeno bez znanja i suglasnosti druga Tita.

CI
cicibela
21:29 17.10.2014.

Djelovali po nalogu KPJ ? Ma, nije moguće da su antifašisti koristili iste metode kao fašisti. To su naše svete krave i o njima samo hvalospjeve priznajemo.

GR
grabice
19:13 17.10.2014.

Ovo zadnje je najbitnije.Djelovali po nalogu Tita i KPJ. Tu je kljuc svih dogadaja.Zlo je islo iz tih naziva i prenoseno na nize razine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije